Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis catat prestasi kukuh bagi suku kedua dengan pertumbuhan dalam semua segmen

Maxis Logo
  • Hasil perkhidmatan meningkat 4.3% tahun ke tahun kepada RM2,084 juta
  • Pertumbuhan EBITDA sebanyak 0.8% tahun ke tahun, kepada RM1,014 juta
  • Pelaburan CAPEX pada RM241 juta, meningkat 33.9% tahun ke tahun
  • Aliran Tunai Bebas Operasi (OFCF) meningkat 40.3% tahun ke tahun, kepada RM1,174 juta
  • Umumkan dividen bersih 5 sen sesaham

Maxis Berhad (Maxis) mencatatkan prestasi suku kedua 2022 yang kukuh, dengan pertumbuhan dalam semua segmen Pengguna dan momentum yang baik dalam Perniagaan Perusahaan.

Bilangan rakyat Malaysia yang kini semakin bergantung pada kesalinghubungan konvergen kini meningkat dengan keperluan pengalaman digital di rumah, tempat kerja dan dalam perjalanan. Maxis terus menawarkan penyelesaian relevan untuk memenuhi gaya hidup digital mereka, dan ini telah membawa kepada peningkatan hasil dari penawaran mudah alih dan tetap, serta mengukuhkan kedudukan Maxis sebagai peneraju pasaran mudah alih Pascabayar dan Prabayar.

Perniagaan Perusahaan juga mengekalkan peningkatan momentum tahunan berdasarkan kekuatan mudah alih teras. Maxis telah memainkan peranan penting dalam menyokong PKS dan Perusahaan dalam cita-cita pendigitalan mereka melalui penawaran ICT konvergen yang holistik serta kerjasama strategik.

Dengan komitmen yang kukuh untuk menyokong cita-cita digital negara, Maxis terus melabur dalam Rangkaian Menyeluruh pada suku tersebut, dengan sebahagian besar daripada pelaburan memenuhi aspirasi Jalinan Digital Negara (JENDELA), menaiktaraf kapasiti rangkaian terasnya dan menyediakan pengalaman terbaik untuk pelanggan. Ini telah menghasilkan tahap kepuasan pelanggan yang lebih tinggi daripada suku sebelumnya, dengan Net Promoter Score (TP-NPS) sebanyak +64 mata.

Dengan Aliran Tunai Bebas Operasi yang kukuh menyokong hasil dividen yang mampan, Maxis mengisytiharkan dividen interim sebanyak 5 sen bersih sesaham untuk suku tersebut.

Maxis CEO Gokhan Ogut 2022

Komen oleh Gokhan Ogut, CEO, Maxis:

“Prestasi kukuh kami merentas semua segmen menunjukkan penekanan tumpuan kami pada strategi dan ketangkasan untuk kedudukan yang baik dalam pertumbuhan dan landskap telekomunikasi yang kompetitif dan berubah pantas. Kami akan terus fokus untuk meningkatkan prestasi rangkaian konvergen kami dengan memanfaatkan bakat sedia ada untuk menyampaikan inovasi dan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan”.

Sorotan kewangan suku kedua tahun-ke-tahun – Q2 2022 vs Q2 2021

• Hasil perkhidmatan meningkat kepada RM2,084 juta, naik 4.3% berikutan sumbangan kukuh Perniagaan Pengguna dan Perusahaan.
  • Perniagaan Pengguna merekodkan pertumbuhan merentas semua segmen, membawa hasil kepada RM1,698 juta, meningkat sebanyak 4.4%.
    • Pelanggan untuk segmen Pascabayar (Pascabayar Maxis & Pascabayar Hotlink) terus meningkat, mencatat pertumbuhan sihat 7.5%, menjadikan jumlah langganan pascabayar kepada 3.2 juta
    • Dengan pembukaan semula sempadan yang membawa kepada kemasukan pelancong dan pekerja asing, Prabayar berdaya tahan dengan tawaran Hotlink Prepaid Unlimited dan Hotlink Prepaid Pantas. Segmen ini juga mempunyai ARPU tertinggi dalam 18 bulan, pada RM39.10, disebabkan peningkatan perbelanjaan internet yang digalakkan oleh pengenalan pas internet baharu HotlinkMU.
    • Kesalinghubungan Kediaman meningkat sebanyak 18.1%, membawa kepada pertumbuhan hasil sebanyak 19.4%. Sambungan rumah meningkat sebanyak 3.7% suku ke suku, sebanyak 23k sambungan tambahan untuk suku tersebut, menjadikan jumlah kesalinghubungan fiber kediaman Maxis berjumlah 638k. Ini merupakan hasil kejayaan gabungan strategi saluran pengedaran dan usaha pemasaran Maxis yang kukuh.
  • Perniagaan Perusahaan meneruskan momentum, memberikan hasil RM386 juta, naik 4.0%, memanfaatkan kekuatannya dalam mudah alih, manakala segmen tetap dan penyelesaiannya yang semakin berkembang membuahkan hasil yang menggalakkan dengan pertumbuhan 6.9%. Dengan Enterprise Business Registration Numbers (BRN) meningkat 3.5% tahun ke tahun, ia memberikan Maxis peluang untuk peningkatan hasil masa hadapan.
  • EBITDA meningkat kepada RM1,014 juta, naik 0.8% tahun ke tahun berikutan daripada usaha pengurusan kos yang berkesan walaupun menghadapi pelbagai cabaran termasuk kos peranti yang lebih tinggi di bawah kontrak pascabayar, kos yang lebih tinggi untuk pengembangan rangkaian serta kerugian penjejasan akaun belum terima. Pemulangan perjalanan antarabangsa juga menyaksikan pemulihan separa dalam perayauan antarabangsa, menyumbang kepada pertumbuhan EBITDA.
  • Keuntungan Selepas Cukai (PAT) sihat pada RM329 juta dengan EBITDA yang lebih tinggi, walaupun menurun sebanyak 8.6% tahun ke tahun disebabkan oleh susut nilai dan kos pelunasan yang lebih tinggi daripada semakan hayat berguna hak spektrum serta kenaikan sekali sahaja dalam kadar cukai korporat kepada 33% (Cukai Kemakmuran).
  • CAPEX bagi suku ialah RM241 juta, meningkat 33.9% tahun ke tahun dengan syarikat meneruskan pelaburan besarnya untuk menyampaikan prestasi rangkaian konvergen terbaik dan pengalaman pelanggan, meningkatkan kapasitinya untuk menyokong agenda pendigitalan negara. Sumbangan kepada dana Universal Service Provision (USP) Jendela direkodkan kira-kira RM250 juta pada separuh pertama 2022 sahaja.
  • Aliran tunai bebas operasi (OFCF) meningkat sebanyak 40.3% tahun ke tahun kepada RM1,174 juta di atas inisiatif pengurusan modal kukuh syarikat.

Sorotan Utama Suku Kedua 2022

Maxis perkukuh kedudukan sebagai penyedia penyelesaian konvergen

• Membentuk pakatan 5G besar yang terdiri daripada rakan kongsi industri teknologi global dan tempatan, innovator dan pelanggan awal untuk mempercepatkan penemuan teknologi dan penyelesaian perusahaan IoT untuk memacu transformasi inovasi dan digital.
  • Terus membolehkan pendigitalan PKS:
    • Bekerjasama dengan agensi Kerajaan Negeri Terengganu, TD1303 untuk bantu mendigitalkan lebih ramai usahawan negeri
    • Sebagai Penyedia Penyelesaian Teknologi di bawah Geran Pendigital PKS MDEC, bantu mendigitalkan 25,700 PKS pada suku kedua 2022
  • Komitmen teknologi dan inovasi untuk membolehkan masa depan digital:
    • Pelancaran Managed Voice, penyelesaian revolusi terurus sepenuhnya yang membolehkan perusahaan menggunakan nombor tetap pada peranti mudah alih mereka di mana sahaja mereka berada. Cadangan yang tepat pada masanya dengan pelaksanaan Fixed Number Portability (FNP) di Malaysia, yang penting bagi segmen jalur lebar, data dan ICT yang lebih luas melangkaui suara tetap.

Menawarkan ganjaran dan pengalaman menarik kepada pelanggan

• Pelancaran aplikasi baharu Hotlink App, pusat sehenti perkhidmatan bagi pelanggan Prabayar dan Pascabayar Hotlink.
  • Promosi Jualan Riang Raya sempena musim perayaan menawarkan rangkaian telefon pintar, tablet dan TV pintar terkini, digabungan dengan rangkaian terbaik, pada harga yang berpatutan untuk membolehkan pemilikan mudah peranti.

Memperkasa dan mengiktiraf komuniti dalam dunia digital

• Menyediakan peranti kepada komuniti B40 di Sarawak melalui Jabatan Wanita dan Keluarga Sarawak (JWKS) untuk akses lebih mudah kepada program eKelas Usahawan yang telah melatih lebih 1,500 usahawan dilatih setakat ini.
  • Terus mengembangkan Maxis eKelas, program komuniti unggul, dengan lebih 53k pelajar berdaftar setakat ini untuk mengakses kandungan pembelajaran digital Matematik, Sains dan Bahasa Inggeris serta kandungan STEM yang menarik.