Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis kukuh kedudukan peneraju penyelesaian konvergen dengan pertumbuhan keuntungan suku pertama yang mantap

Maxis solidifies its converged solutions leadership position and delivers strong earnings growth in Q1
 • Hasil perkhidmatan yang stabil sebanyak RM1,959 juta
 • Keuntungan Selepas Cukai menokok 4.7% kepada RM334 berbanding suku keempat 2020
 • EBITDA (dinormalisasi) berkembang 0.5% kepada RM964 juta tahun-ke-tahun
 • Mencatat pertumbuhan pelanggan di semua segmen - mudah alih, fiber, penyelesaian Perusahaan dan jalur lebar tanpa wayar
 • Mengumumkan dividen interim pertama yang berhemah 4 sen bersih sesaham

Ketangkasan dan fokus yang berterusan terhadap kemampuannya telah membolehkan Maxis Berhad (Maxis) mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju penyedia penyelesaian konvergen Malaysia. Dengan memanfaatkan kekuatan dan skala dalam perniagaan mudah alih, Maxis meneruskan momentum ke arah pertumbuhan, menyampaikan prestasi yang teguh pada Q1 2021 dengan Keuntungan Selepas Cukai (PAT) meningkat dengan kukuh sebanyak 4.7% meskipun dalam persekitaran yang mencabar.

Strategi konvergen Maxis terbukti berkesan yang membawa kepada satu lagi suku dengan prestasi hasil perkhidmatan dan EBITDA yang stabil, di samping mengekalkan margin EBITDA yang tinggi.

Untuk suku pertama, Maxis menyaksikan pertumbuhan pelanggan di semua segmen - Pascabayar, Prabayar, Fiber dan Jalur Lebar Tetap Tanpa Wayar – berikutan pelan dengan nilai menarik yang responsif terhadap kehendak pasaran seperti Maxis Postpaid, Hotlink Postpaid dan Hotlink Prepaid Unlimited. Syarikat juga mencatatkan pertumbuhan hasil yang signifikan untuk perkhidmatan jalur lebar tetap, termasuklan jalur lebar gentian dan jalur lebar tetap tanpa wayar berikutan penggunaan pakej gabungan Maxis Postpaid Prime yang kuat dan rangkaian 4G terkemuka Maxis. Dengan memanfaatkan momentum ini dan mencapai skala kritikal dalam penyelesaian konvergen dengan perjanjian akses  fiber, Maxis kini bersedia untuk melayani dan menghubungkan 4.2 juta rumah.

Dengan menyediakan pengalaman rangkaian terbaik, pelanggan, perniagaan dan komuniti Maxis tetap terhubung dan terus menerajui dalam lanskap penuh perubahan. Pandemik telah memaksa perniagaan di seluruh negara untuk menyesuaikan diri dengan cara kerja yang baru dan Maxis telah memperkasakan perniagaan untuk memenuhi kehendak digitalisasi. Sebagai satu daripada Penyedia Penyelesaian Teknologi yang dikenal pasti oleh Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) untuk pemberian gran digitalisasi Kerajaan, Maxis terus menyokong PKS dengan pengalaman onboarding digital yang lengkap di salah satu rangkaian runcit terluas di seluruh negara.

Penyesuaian rakyat Malaysia dengan kerja jarak jauh dan gaya hidup digital, telah membawa kepada meningkatkan penggunaan data secara terus menurus. Secara campuran, pelanggan Maxis menggunakan rata-rata 21.58 GB sebulan, meningkat 28.4% tahun ke tahun. Pelaburan Capex untuk suku tersebut diarahkan untuk kapasiti rangkaian serta mobilisasi pertumbuhan dan peluang perniagaan Perusahaan.

Maxis telah memperluas sambungan akses jalur lebarnya melalui penyebaran ke kawasan pendalaman dan berada di landasan tepat untuk memenuhi sasaran JENDELA. Digabungkan  dengan binaannya sebelum ini, Maxis akan memiliki jumlah premis laluan sendiri berjumlah hampir 300k pada akhir tahun 2022. Prestasinya yang kukuh di JENDELA dan sokongannya untuk pelaksanaan MyDIGITAL negara menekankan ini peranan utama yang dimainkan oleh Maxis sebagai pemangkin digitalisasi di negara.

Untuk Q1, Maxis sekali lagi mencatatkan skor kepuasan pelanggan yang tinggi, membuktikan tumpuannya yang tidak berbelah bagi dalam memberikan pengalaman peribadi tanpa tandingan. Maxis tetap komited untuk menyatukan teknologi terbaik untuk membantu rakyat, perniagaan dan negara untuk Terus Menerajui dalam dunia yang berubah.

Komen oleh Gokhan Ogut, CEO Maxis:

"Kami gembira dapat menyampaikan prestasi yang baik untuk suku pertama ini meskipun dalam waktu yang mencabar. Ini dicapai melalui tumpuan yang penuh terhadap pelanggan dan strategi pertumbuhan jangka panjang. Bagi perniagaan, perjalanan kami dalam menyediakan perkhidmatan konvergen dan penyelesaian Perusahaan sejak dua tahun kebelakangan ini telah memberi kami kelebihan sebagai penggerak pertama yang kuat dalam industri ini. Bersama dengan rangkaian kami yang berbeza, inovasi produk dan warga Maxis yang komited, kami akan terus melayani individu, kediaman dan perniagaan dan membantu mereka berkembang dalam norma digitalisasi yang dipercepat ini."

Sorotan kewangan Q1 tahun ke tahun - Q1 2021 vs Q1 2020

 • Hasil perkhidmatan yang stabil pada RM1.96 bilion, walaupun mencatat penurunan sedikit sebanyak 0.5% dari Q1 2020, terus berdaya tahan kerana pertumbuhan pelanggan di segmen Pascabayar, Prabayar dan Fiber.
 • EBITDA dinormalisasi meningkat 0.5% kepada RM964 juta. Sementara itu, margin EBITDA yang dinormalisasi terhadap hasil perkhidmatan meningkat kepada 49.2%.
 • Keuntungan selepas cukai (PAT) menunjukkan peningkatan utuh sebanyak 4.7% kepada RM334 juta dari Q4 2020, tetapi menurun 6.4% dari Q1 2020 kerana susut nilai pelaburan IT yang lebih tinggi.
 • Pendapatan Pascabayar yang berdaya tahan pada RM974 juta, penurunan marginal 1.4% dari Q1 2020, sementara ARPU bulanan sihat pada RM82 walaupun lebih rendah daripada RM86 pada Q1 2020 kerana kekurangan sementara hasil perayauan antarabangsa dan pencairan berikutan kemasukan pelanggan Hotlink Postpaid dari pelan bernilai rendah.
 • Langganan Prabayar yang kompetitif dengan pertumbuhan 3.4% kepada 6.08 juta pelanggan dan ARPU stabil pada harga RM38. Ini disebabkan oleh penggunaan Hotlink Prepaid Unlimited yang kuat serta penjenamaan Hotlink baru dan pemasaran pelbagai saluran yang berjaya yang mensasarkan pasaran yang tidak dilayani. Pendapatan turun 3.4% kepada RM690 juta.
 • Momentum pertumbuhan berterusan dalam kesalinghubungan untukkediaman, dengan peningkatan pelanggan fiber dan tanpa wayar sebanyak 24.1%, kepada 603k. Kesalinghubungan fiber terus memberikan pertumbuhan pelanggan dan hasil yang sihat. Maxis Postpaid Prime tetap menarik bagi pelanggan yang menggunakan pelan bernilai tinggi dan ini menyumbang kepada kenaikan 18.6% pelanggan fiber kepada 465k pelanggan dan peningkatan hasil 17.6% kepada RM154 juta. ARPU kekal stabil pada RM108. Selain itu, pelanggan Jalur Lebar Tetap Tanpa Wayar berkembang sebanyak 46.8% kepada 138k sementara hasil meningkat 55.6% menjadi RM42 juta, dan ARPU meningkat menjadi RM111.
 • Aliran tunai bebas operasi (OFCF) berjumlah RM667 juta untuk suku tersebut disebabkan oleh pendapatan yang lebih rendah yang mengurangkan faedah daripada inisiatif modal kerja. Fokus yang kuat terhadap pengurusan aliran tunai bagaimanapun  tetap memberikan dan meningkatkan kecekapan modal.
 • Peningkatan penggunaan perkhidmatan digital. Aplikasi Maxis dan Hotlink terus melihat peningkatan penggunaannya. 60% pemegang akaun utama pascabayar menggunakan Aplikasi MyMaxis, sementara 73% pelanggan mudah alih prabayar menggunakan Aplikasi Hotlink Red.
 • Dividen interim 4 sen diisytiharkan untuk suku tersebut untuk Maxis meneruskan pengagihan yang berhemah dalam masa yang mencabar ini bagi membolehkan Syarikat melindungi perniagaan utamanya sebagai persediaan untuk peluang yang bakal timbul dari pemulihan ekonomi.

Sorotan Q1 2021

Memperjuangkan digitalisasi PKS dan Perusahaan Malaysia untuk kesediaan masa depan

 • Melancarkan Maxis Programmable Network untuk menawarkan kesalinghubungan kelas perusahaan.
 • Memperkenalkan Maxis Digital Workspace, penyelesaian komputer riba terawal yang merangkumi semua di Malaysia.
 • Lebih dari 1,300 peserta mengambil bahagian dalam ansuran ketiga Maxis Business ’Spark Engage di mana pakar industri berkongsi keperluan kritikal untuk berinovasi.

Membawa salinghubungan terbaik ke Malaysia sejajar dengan JENDELA

 • Inisiatif JENDELA untuk tahun 2021 berjalan lancar
 • Kerjasama industri yang berterusan untuk bersama-sama membangun dan berkongsi infrastruktur  fiber.

Pengalaman peribadi tanpa tandingan sesuai dengan gaya hidup digital pelanggan

 • Melancarkan penghala WiFi 6 generasi seterusnya dengan EasyMesh™ untuk kelajuan lebih cepat, liputan WiFi yang lebih luas dengan julat isyarat yang meningkat, dan kapasiti yang lebih besar untuk lebih banyak peranti.
 • Melancarkan kumpulan OTT unik pertama di pasaran dengan data tanpa had percuma untuk penstriman tanpa bimbang dengan Maxis TV.

Tumpuan berterusan untuk menyokong komuniti

 • Melancarkan program eKelas Usahawan untuk memperkasakan usahawan wanita dan PKS mikro di luar bandar dengan penggunaan digital yang lebih besar.
 • Sebahagian daripada sumbangannya kepada Yayasan Kebajikan Negara, mengagihkan bantuan makanan bernilai RM330,000 kepada masyarakat yang terjejas dan memastikan kesalinghubungan melalui usaha mitigasi rangkaian di Pantai Timur semasa banjir baru-baru ini.
 • Melancarkan Program Siswazah Maxis, sejajar dengan komitmen untuk membina generasi pemimpin yang berpandangan ke depan untuk Malaysia dan membolehkan mereka menjadi pakar atau pemimpin dalam bidang yang mereka minati.
Archives
Tags