Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis komited untuk menyokong komuniti yang mempunyai keperluan berbeza sempena Raya

Photo 1
  • Komited untuk menyokong komuniti yang memerlukan melalui program kemasyarakatan
  • Mengedar kotak makanan kepada keluarga B40 dan peralatan sekolah kepada pelajar
  • Akan bawa bengkel pemasaran digital khas untuk orang kurang upaya

“Musim perayaan adalah waktu istimewa untuk Maxis membantu pelbagai golongan Rangkaian Malaysia di seluruh negara. Program kemasyarakatan kami membawa kesan yang mendalam terhadap kehidupan orang ramai di mana kami berkhidmat, dan kami berharap sumbangan tersebut akan membawa impak positif kepada komuniti, serta memperkasa mereka melalui pendigitalan, mengikut keperluan mereka yang unik dan berbeza,” kata Mariam Bevi Batcha, Ketua Pegawai Hal Ehwal Korporat Maxis.

Sempena Hari Raya ini, Maxis telah melancarkan beberapa inisiatif untuk membawa keriangan kepada keluarga B40, pelajar dan orang kurang upaya (OKU).

Photo 2

Memperkasa komuniti dengan kemahiran digital

Sempena dengan kempen Riang Raya Maxis dengan kerjasama Persatuan OKU Sentral, Maxis juga akan menjalankan sesi khas program eKelas Usahawan untuk golongan OKU.

Yang Berhormat Senator Datuk Ras Adiba binti Mohd Radzi, Ahli Dewan Negara dan Presiden Persatuan OKU Sentral yang hadir pada majlis pelancaran kempen Raya Maxis berkata, “Golongan OKU amat luar biasa dan mempunyai bakat yang berbeza, oleh itu mereka sering menjadi pengguna awal teknologi untuk membolehkan mereka melakukan lebih banyak perkara. Ia amat menginspirasikan untuk lihat bagaimana kita boleh memperkasakan mereka bagi mengembangkan peluang pendapatan dan mencapai kemungkinan baharu dengan alatan digital yang betul. Kami gembira dapat bekerjasama dengan Maxis untuk membawa impak positif kepada komuniti dan juga, untuk memastikan mereka tidak ketinggalan.”

eKelas Usahawan Maxis merangkumi bengkel pemasaran digital dengan pendekatan praktikal untuk melengkapkan peserta dengan alat dan kemahiran digital yang mampu mengembangkan perniagaan dan pendapatan mereka. Antara modul yang telah dikembangkan termasuklah petua dan kemahiran asas pemasaran dan fotografi digital, penulisan salinan, serta perancangan kempen pemasaran dan pengiklanan melalui platform dalam talian dan media sosial.

Photo 2

Menyokong keluarga dan pelajar B40

Lebih daripada 150 kotak makanan telah diedarkan kepada seisi rumah B40 di Pasir Mas dan Rantau Panjang, Kelantan, yang terjejas akibat banjir. Untuk menyokong perniagaan mikro pula, kotak makanan tersebut diisi dengan pelbagai biskut Raya yang dijual oleh usahawan wanita dari komuniti yang sama dengan bantuan Pusat Ekonomi Digital Keluarga Malaysia (PEDi) Kampung Repek, Kelantan.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Maxis kerana membantu keluarga yang terjejas akibat banjir. Kami menghargai bantuan yang dihulurkan kepada komuniti Kampung Tersang, Rantau Panjang yang menjadikan sambutan perayaan Hari Raya lebih bermakna,” kata Syed Zainal Bin Syed Mamat, penerima kotak makanan daripada Kampung Tersang, Rantau Panjang.

Selain itu, pelajar dari komuniti B40 telah menerima bantuan peralatan sekolah. Seramai 50 orang pelajar dari SMK Padang Garuda di Pahang menerima sumbangan tersebut, berserta dengan panduan untuk menyertai program eKelas Maxis. eKelas adalah program komuniti utama Maxis yang menyediakan akses kepada pendidikan berkualiti untuk pelajar Tahun 4 hingga Tingkatan 5 melalui tutorial secara langsung, pembelajaran berkumpulan, pertandingan dan kandungan digital selaras dengan Sukatan Pelajaran Sekolah Malaysia. Pelajar boleh mendaftar secara percuma di www.ekelas.com.my atau memuat turun aplikasi eKelas di Play Store atau Apple Store.

Kutipan kata daripada komuniti yang telah dibantu Maxis untuk Raya

quote

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak Maxis kerana membantu keluarga yang terjejas akibat banjir. Kami amat menghargai bantuan yang telah dihulurkan kepada penduduk Kampung Tersang, Rantau Panjang, yang telah menjadikan sambutan Hari Raya kami lebih bermakna," - kata Syed Zainal bin Syed Mamat, penerima kotak makanan daripada Kampung Tersang, Rantau Panjang.

quote

"Kami gembira Maxis telah memilih Pusat Ekonomi Digital Keluarga Malaysia (PEDI) di Repek untuk mengedar kotak makanan," - kata Siti Norbaya Binti Yusof, Pengurus PEDI Kampung Repek, Kelantan.

quote

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak Maxis kerana memberi bantuan kepada penduduk di sini, yang telah mengurangkan beban komunti kami di Kampung Repek yang terjejas akibat banjir," - kata Roma bin Hamad, Ketua Kampung Repek.

quote

"Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Maxis atas sumbangan 50 unit kalkulator kepada pelajar yang memerlukan, kerana kebanyakkan di sini bukan daripada golongan berada. Sumbangan ini akan membantu mereka dalam pembelajaran dan peperiksaan, terutamanya dalam mata pelajaran Matematik," - kata Tuan Fadzilah Bin Hj Mohamed Tahir, Pengetua SMK Padang Garuda, Kuantan.

Archives
Tags