Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis bentuk 5G Alliance, salah satu perikatan terbesar untuk mempercepatkan penemuan teknologi

Maxis forms one of the largest 5G Alliances to accelerate tech breakthroughs
  • Maxis 5G Alliance dibentuk untuk mempercepatkan teknologi dan penyelesaian perusahaan IoT selaras dengan agenda digital nasional
  • Bermula dengan 16 ahli yang merangkumi peneraju tenologi dan industry, innovator dan pelanggan rumah api daripada pelbagai industry untuk memanfaatkan ekosistem dan nilai teknologi IR4.0
  • Maxis komited untuk memupuk inovasi dalam negera, selaras dengan tujuan jenama untuk membolehkan negara Terus Menerajui

Maxis telah membentu perikatan 5G terbesar di Malaysia untuk mempercepatkan penemuan teknologi dan penyelesaian perusahaan IoT. Komited untuk memainkan peranan penting dalam menyokong cita-cita digital negara, perikatan ini terdiri daripada rakan kongsi teknologi dan industri global dan tempatan, innovator dan pelanggan rumah api dari pelbagai industri. Perikatan ini bakal mencipta, mengkomersialkan dan menskalakan kes penggunaan 5G dan penyelesaian inovatif rentas industri untuk memacu transformasi digital serta inovasi.

“5G akan membawa faedah menarik kepada individu, perniagaan dan kerajaan dalam memperkukuh daya saing Malaysia di rantau ini. Di Maxis, kami komited untuk memupuk dan melabur dalam inovasi negara, dan berbesar hati dengan rakan kongsi kami yang bekerjasama untuk berkembang dan memanfaatkan ekosistem simbiotik untuk membuka nilai lumayan teknologi IR4.0 seperti IoT, Awan, Pengkomputeran Tepi, VR dan AR,” kata Paul McManus, Ketua Pegawai Perniagaan Perusahaan, Maxis.

5G Alliance Maxis kini bermula dengan 16 ahli. Antaranya Advantech, Amdocs, CrescoNet (dahulunya syarikat kumpulan Intellihub), Cisco, Google Cloud, GSMA (Komuniti Industry 5G APAC), Huawei, LLVision, Microsoft, MIMOS, Motorola Solutions, NEC, Omron, Realwear, SAS dan Vodafone. Komuniti yang bakal berkembang berasaskan kolaborasi terbuka merentas semua organisasi yang boleh mempercepatkan penerimaan dan penggunaan inovasi didayakan oleh 5G dan salinghubungan rangkaian tertumpu. Ahli ini merangkumi tiga aliran:

  1. Rakan Kongsi Teknologi & Industri – Penyedia teknologi baka terbaik yang akan mempercepatkan penggunaan penyelesaian merentas industri utama dengan menyampaikan platform teknologi, kepakaran, pengalaman dan sokongan.
  2. Inovator – Pemimpin pemikiran, makmal, pemula R&D dan institusi pendidikan yang akan memajukan inovasi 5G serta meneroka dan merangsang aplikasi industri baharu dan menarik.
  3. Rakan kongsi pelanggan strategik – Pemimpin industri dan perniagaan yang akan menyokong inovasi dan bertindak sebagai pelanggan Industri. Sebagai pelanggan utama, mereka akan melaksanakan penyelesaian dan kes penggunaan serta potensi yang didayakan oleh 5G, IoT, Awan, Pengkomputeran Tepi dan banyak lagi, disokong oleh salinghubungan tertumpu Maxis yang kukuh, dalam perniagaan dan industri mereka.

Melalui rakan kongsi berbilang kepakaran, pelanggan dapat meraih pelbagai manfaataat daripada rangkaian ini melalui:

  • Program Sell & Grow – Manfaatkan jualan dan pengedaran saluran komuniti 5G Alliance untuk memacu peluang perniagaan baharu, menembusi pasaran baharu, mempercepatkan kitaran jualan dan bekerjasama dalam aktiviti pergi ke pasaran jualan bersama.
  • Program Interaksi & Pertukaran – Dapatkan pandangan, nasihat dan kepakaran daripada ekosistem pakar. Menyalakan dan bertukar idea untuk industri tertentu melalui peluang rangkaian dan penglibatan dengan ahli Perikatan yang lain.
  • Inovasi & Bina Program – Dapatkan akses kepada sokongan teknologi, rangkaian dan platform IoT, API, pensijilan makmal dan peranti untuk mencipta bersama dan mengkomersialkan penyelesaian baharu, serta menjalankan perintis pengesahan pasaran dan pra-pengkomersilan dengan rakan kongsi strategik.

Sebagai ahli Perikatan, MIMOS akan menyediakan akses kepada Hab Inovasi 5G dan AI untuk membangunkan dan menguji kes penggunaan, manakala Maxis akan menyediakan perjalanan pengalaman dengan mempamerkan kes penggunaan di Pusat Inovasi Perniagaan Maxis (MBIC) bertaraf dunia yang baru dilancarkan. Melalui kerjasamanya dengan Hewlett Packard Enterprise (HPE), Maxis menjemput perusahaan untuk cuba kes penggunaan Pengkomputeran Tepi Berbilang-akses. GSMA akan memudahkan pemindahan pengetahuan dan latihan melalui Forum Suku Tahunan dan cerapan 5G.

Semua penyelesaian dan kes penggunaan akan dikuasakan oleh Maxis Programmable Network, sebuah rangkaian maju program perisisan diiktiraf di Malaysia. Maxis juga akan menyediakan rangkaian luas penyelesaian ICT tertumpunya yang memenuhi spektrum penuh keperluan perniagaan yang disokong sepenuhnya dengan kepakaran yang betul melalui perkhidmatan Profesional & Terurus.

Untuk maklumat lanjut tentang Maxis 5G Alliance dan penyertaan ahli, sila layari https://business.maxis.com.my/en/campaign/5g-alliance

Archives
Tags