Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis eKelas anugerah pelajar ‘penjelajah angkasa’ paling inovatif dalam pertandingan STEM terulung 

photo 2
  • 87 pemenang dianugerahkan computer riba, gajet dan produk digital
  • Pertandingan bertujuan untuk memupuk pemikiran kritis dalam kalangan pelajar dan menggalakkan mereka untuk berinovasi melalui pengekodan, kemahiran berfikir kreatif dan reka bentuk, yang menjadi komoditi baharu dalam masa depan digital
  • Program eKelas didorong oleh semangat pendidikan, bantu pelajar maju dengan tawaran kandungan pembelajaran yang bertenaga dan menyeronokkan

Maxis telah mengumumkan pemenang pertandingan STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik) pertama di seluruh negara, Misi Jelajah Digital. Seramai empat pemenang hadiah utama dan 83 pemenang di seluruh negara telah dianugerahkan hadiah menarik yang terdiri daripada komputer riba, gajet dan produk digital.

Dalam tempoh pertandingan, pencabar muda turut menerima sokongan menyeluruh dengan modul pembelajaran, demonstrasi, dan sesi perkongsian bersama pakar STEM, termasuk Prof Dato’ Seri Dr Mazlan Othman, ahli astrofizik pertama Malaysia dan bekas Pengarah Pejabat Hal Ehwal Angkasa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang memberi ceramah khas dan merasmikan pertandingan, dan juga pakar dari Maxis dan Lenovo.

“Kami ingin mengucapkan tahniah kepada semua pemenang dan peserta kami yang telah menunjukkan kreativiti dan inovasi yang luar biasa dalam pertandingan ini! eKelas didorong oleh semangat pendidikan, dan kami ingin terus memupuk inovasi dan membantu pelajar meluaskan minda mereka melalui kandungan pembelajaran digital yang bertenaga dan menyeronokkan. Pertandingan ini adalah platform yang hebat untuk memenuhi tujuan ini dan kami berharap untuk mempunyai lebih banyak inisiatif sedemikian pada tahun akan datang,” kata Mariam Bevi Batcha, Ketua Pegawai Hal Ehwal Korporat, Maxis.

Paul McManus, Chief Enterprise Business Officer, Maxis

“Bahagian paling menyeronokkan mengenai Cabaran ini ialah ia membolehkan saya mencipta rumah, perbandaran dan pulau berdasarkan budaya Melayu kita yang unik. Terima kasih eKelas kerana menganjurkan pertandingan dan cabaran yang membuat saya teruja untuk menang,” kata Arif Iskandar, pelajar Tingkatan 4 dari SM Teknik Melaka yang juga merupakan pemenang hadiah utama. 

HPE Robert Lye

Dilancarkan pada September tahun lepas untuk pelajar berumur 10-17 tahun (Tahun 4 hingga Tingkatan 5), pertandingan yang julung kali diadakan itu adalah sebahagian daripada eKelas, program jangkauan komuniti unggul Maxis. Ia bertujuan untuk memupuk pemikiran kritis dalam kalangan pelajar dan menggalakkan mereka untuk berinovasi melalui kemahiran pemikiran pengekodan, kreatif dan reka bentuk, yang semakin menjadi komoditi baharu dalam masa hadapan digital. Kempen itu menarik hampir 5,000 pendaftaran baharu ke eKelas dalam tempoh tiga bulan. Mereka yang mendaftar turut menerima kepujian Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK).

Penyertaan pelajar untuk dua tonggak cabaran, Misi Bumi dan Misi Marikh, mendapat maklum balas positif daripada juri. Dengan mengekodkan laluan halangan mereka sendiri, kapal angkasa dan koloni manusia di Marikh, para pelajar menunjukkan bakat dan kreativiti dalam reka bentuk serta pemahaman yang kukuh, dengan memberikan penjelasan yang jelas tentang komponen kapal angkasa dan keperluan asas untuk penjajahan Marikh.

Misi Jelajah Digital dianjurkan bersama Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) #mydigitalmaker dan Lenovo Technology Sdn Bhd (Lenovo Malaysia). Pertandingan dilulus dan disokong oleh Bahagian Sumber Pendidikan dan Teknologi (BSTP), Bahagian Sukan, Kesenian dan Kokurikulum (BSKK), dan Jabatan Pendidikan Negeri di bawah Kementerian Pendidikan, pertandingan ini dijalankan mengikut piawaian International Society for Technology in Education (ISTE).

Untuk maklumat lanjut mengenai eKelas, layari www.ekelas.com.my

Archives
Tags