Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis catat prestasi suku ketiga yang utuh, dipacu oleh pertumbuhan mantap fiber dan jalur lebar mudahalih

Maxis delivers strong Q3
  • Pertumbuhan hasil perkhidmatan yang mantap, meningkat 2.9% tahun-ke-tahun kepada RM2,025 juta
  • EBITDA dinormalisasi naik 1.7% kepada RM984 juta tahun-ke-tahun
  • Aliran Tunai Bebas Operasi yang Teguh, meningkat sebanyak 37% tahun ke tahun kepada RM1,067 juta
  • Mengisytiharkan dividen bersih sesaham 4 sen bagi suku tersebut

Maxis Berhad (Maxis) mengekalkan momentum pertumbuhan untuk suku ketiga berakhir 30 September 2021, dengan strategi konvergen dan keutuhan perniagaan teras mudah alih dan jalur lebar fiber sebagai kekuatan dalam menghadapi persekitaran yang mencabar. Syarikat telah menyampaikan peningkatan yang mantap dalam hasil perkhidmatan dan EBITDA yang sihat, yang menyokong pelaburan berterusan dalam rangkaian dan keupayaan perkhidmatan. Dengan program produktiviti dan modal kerja meningkatkan janaan tunai serta prestasi kewangan, Maxis telah mengisytiharkan dividen 4 sen sesaham untuk suku ini.

Suku ini, Maxis terus menyaksikan pertumbuhan sihat dalam jalur lebar fiber serta peningkatan penyambungan fiber rumah dengan langganan Maxis Unlimited Postpaid dan Fiber yang memberangsangkan. Pelan pertambahan nilai rentas segmen pengguna kekal popular di kalangan rakyat yang semakin bersalinghubung dan mahukan akan penyelesaian digital yang lancar dan lengkap. Prabayar juga kekal stabil, dengan penjenamaan tertumpu dan pemasaran pelbagai saluran kepada golongan remaja, B40, serta pekerja asing membawa kejayaan, serta langganan tinggi bagi pelan Hotlink Prepaid Unlimited yang menarik. Suku ini sekali lagi, menyaksikan pengunaan tinggi bagi aplikasi mudah alih Maxis dan Hotlink, bukti usaha keras syarikat dalam pendigitalan pelanggan.

Maxis Business juga kekal komited dalam memperkasakan perusahaan dalam perjalanan awan mereka, menerapkan digitalisasi masa depan dengan bakat bertauliah dan bermotivasi, rakan kongsi yang tepat, keupayaan pembinaan dan rangkaian serta penggabungan dari segi kebolehan baru dan penyelesaian yang diperlukan dalam memacu ekonomi digital yang semakin pesat.

Perbelanjaan modal (Capex) bagi suku ini adalah RM274 juta, dengan pelaburan tertumpu pada kualiti dan prestasi rangkaian untuk menyokong trafik data yang semakin meningkat. Pengunaan data secara campuran adalah pada purata 25GB sebulan, dengan peningkatan sebanyak 28.1% tahun ke tahun.

Komen oleh Gökhan Ogut, CEO, Maxis:

“Suku ini, sekali lagi kami telah menyampaikan keputusan yang utuh dengan trajektori pertumbuhan yang mantap. Malah yang lebih penting, kami akan terus menyokong komuniti Malaysia dengan akses yang lebih besar kepada peranti, penggunaan digital bagi pelajar dan usahawan, serta sokongan kepada para barisan hadapan dalam usaha kemanusiaan. Semua inisiatif kami pada suku ini didorong oleh tujuan jenama dan komitmen kami untuk melabur kepada negara dan rangkaian, supaya rakyat dapat Terus Menerajui”.

Sorotan kewangan Q3 Tahun-ke-Tahun – Q3 2021 vs Q3 2020
  • Peningkatan berterusan dalam hasil perkhidmatan, meningkat 2.9% tahun ke tahun pada RM2,025 juta, didorong oleh kekuatan dalam perniagaan mudah alih teras, memberikan pertumbuhan merentasi perniagaan Pascabayar dan Fiber serta mencatatkan prestasi Prabayar yang berdaya tahan.
  • EBITDA yang dinormalisasi meningkat sebanyak 1.7% tahun-ke-tahun, didorong oleh strategi konvergen yang kukuh dan tumpuan berterusan pada penjimatan kos.
  • Keuntungan selepas cukai (PAT) lebih rendah pada RM325 juta, disebabkan oleh pelaburan tambahan dalam rangkaian dan keupayaan teras yang mengakibatkan kos susut nilai dan pelunasan yang lebih tinggi.
  • Hasil Pascabayar yang kukuh mencatatkan pertumbuhan 7.2% tahun-ke-tahun kepada RM1,030 juta disumbangkan oleh peningkatan dalam asas pelanggan Maxis dan Hotlink Pascabayar berikutan permintaan yang lebih tinggi untuk rangkaian dan perkhidmatan Maxis. ARPU sihat pada RM81 sebulan.
  • Perniagaan Prabayar terus berdaya saing. Walaupun penghijrahan pelanggan Prabayar kepada Pascabayar berterusan, segmen itu menyaksikan penggunaan berdaya tahan pakej Hotlink Prabayar Tanpa Had, mengekalkan ARPU yang stabil pada RM39 sebulan. Hasil bagi suku tersebut susut 4.5% kepada RM685 juta.
  • Jumlah asas pelanggan Fiber dan Jalur Lebar Tanpa Wayar meningkat 32.8% tahun-ke-tahun kerana permintaan untuk bekerja, belajar dan aktiviti hiburan di rumah terus meningkat. Jumlah pelanggan Jalur Lebar berada pada 709k pada akhir suku tersebut, dengan pelanggan Jalur Lebar Wireless meningkat sebanyak 79.1% tahun-ke-tahun kepada 197k. Pertumbuhan dua angka telah direkodkan dalam segmen Fiber, dengan peningkatan 21.7% tahun-ke-tahun dalam hasil dan 25k sambungan baharu untuk suku tersebut, berikutan penggunaan lebih tinggi dalam pakej Maxis Unlimited Pascabayar dan Fiber dan pelan kelajuan lebih tinggi.
  • Aliran tunai percuma Operasi Pepejal (OFCF) pada RM1,067 juta, peningkatan sebanyak 37.0% tahun-ke-tahun, disebabkan oleh pembayaran USP yang lebih rendah yang dibuat pada Q3 2021 berbanding Q3 2020, serta produktiviti dan program modal kerja yang meningkatkan kecekapan.
  • Dividen interim 4 sen telah diisytiharkan untuk suku tersebut berdasarkan inisiatif pengurusan tunai, produktiviti dan kutipan yang mantap Maxis seperti yang dirancang dalam norma baru.
Sorotan Utama Q3 2021

Memperkukuh asas penggunaan digital di seluruh negara

• Pada landasan yang betul dengan sasaran Jalinan Digital Negara (JENDELA) dan terus meningkatkan kapasiti rangkaian dan peningkatan untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat.
  • Melancarkan kempen Balas Budi dengan 4G untuk menyokong pelanggan dengan peningkatan 3G kepada 4G.
  • Terus menawarkan subsidi untuk data dan peranti bagi membolehkan capaian digital mampu milik kepada komuniti yang memerlukan, melalui Program Jaringan Prihatin.

Menggembirakan pelanggan dengan tawaran konvergen bernilai tambah

• Pakej Hotlink Prabayar Internet 365 baharu dilancarkan untuk menawarkan pengguna fleksibiliti untuk mengakses internet berkelajuan tinggi sepanjang tahun.
  • Memperkenalkan pelan Hotlink Pascabayar dan Fiber sebagai tindak balas kepada peningkatan permintaan untuk penyelesaian tertumpu.
  • Memperluaskan Zerolution yang menarik kepada pelanggan baharu dan sedia ada, membolehkan mereka membeli peranti rumah terkini pada harga berpatutan, dan dengan ansuran rendah selama 36 bulan.

Memperkukuh kepimpinannya dalam pasaran penyelesaian Perusahaan

• Mengumumkan pengambilalihan terbesar setakat ini dengan MyKRIS Asia Sdn Bhd, penambahan 70 jurutera berkelayakan dan pasukan sokongan untuk meningkatkan lagi keupayaan Maxis dalam Rangkaian Terurus dan Perkhidmatan Keselamatan.
  • Mencapai status Penyedia Utama untuk Meraki SDWAN dan Pengkhususan Perniagaan Kecil Cisco di Malaysia.
  • Meningkatkan kelayakan global dengan Microsoft, mengumpul 7 Emas dan 4 Awan Perak dan kecekapan Keselamatan, menunjukkan keupayaan Maxis yang terbaik dalam kelasnya dalam bidang penyelesaian Microsoft.
  • Maxis Right Cloud dilancarkan untuk membantu memudahkan penggunaan awan dan transformasi digital untuk pelanggan Perusahaan.
  • Perolehan bakat Peering One memperkukuh keupayaan Maxis sebagai penyedia penyelesaian awan sehenti, dengan tawaran awan lengkap yang menangani spektrum penuh keperluan perniagaan.

Perkongsian strategik untuk menyediakan inovasi 5G terbaik

• Mengumumkan perkongsian strategik dengan Malaysia Airports untuk membangunkan perkhidmatan rangkaian dan penyelesaian berkaitan 5G bagi mencipta pengalaman Lapangan Terbang Pintar untuk pengembara.
  • Syarikat telekomunikasi pertama negara yang menyediakan perkhidmatan perayauan antarabangsa 5G di Singapura, Thailand dan Indonesia.

Menyokong cita-cita ekonomi digital negara dengan memperkasakan PKS

• Menganjurkan persidangan maya Maxis Business Spark UsahaWIRA untuk membimbing pemilik perniagaan tempatan mengembangkan perniagaan mereka melalui pendigitalan.
  • Menjalankan bengkel dan webinar eKelas Usahawan, menyediakan lebih ramai usahawan wanita dalam komuniti luar bandar dengan alatan dan set kemahiran digital.
  • Melancarkan Maxis Awards untuk mengiktiraf dan menyokong perusahaan sosial Malaysia yang cemerlang dan inisiatif yang memacu impak positif dalam masyarakat.

Meneruskan semangat #KitaSapotKita semasa pandemik

• Menyokong Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSM) dalam program vaksinasi mudah alihnya dan sebagai penyedia kesalinghubungan nombor Hotline PBSM.
  • Menyumbang peralatan perlindungan diri dan makanan untuk petugas barisan hadapan di Pusat Penilaian COVID-19 Titiwangsa.
  • Menyumbang komputer meja yang telah diperbaharui kepada beberapa sekolah dan pusat komuniti di seluruh negara, sebagai sebahagian daripada inisiatif #MyBaikHati kebangsaan.
  • Di bawah Maxis eKelas, melancarkan pertandingan STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik) di seluruh negara untuk memupuk inovasi melalui pengekodan, kemahiran berfikir kreatif dan mereka bentuk.