Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis Awards announces first batch of winners with green-themed projects 

Maxis Award Winner Batch 1
  • Projek TRCRC dan Blue Bee Technologies telah diiktiraf kerana penyelesaian mampan mereka yang berfikiran ke hadapan
  • Maxis tetap komited untuk menyokong projek pembangunan dan promosi yang mendorong perubahan positif di negara ini, sesuai dengan janji Terus Menerajui
  • Permohonan pusingan kedua kini dibuka untuk mengenal pasti tiga syarikat Malaysia yang inovatif sebelum akhir tahun

Kesungguhan rakyat Malaysia untuk membawa perubahan positif kepada masyarakat jelas ditunjukkan ketika Maxis mengumumkan dua pemenang pertama Maxis Awards. Berikutan penilaian idea yang penuh berinspirasi selama tiga bulan, dan proses pemilihan yang ketat, Project Benih oleh Tropical Rainforest Conservation and Research Centre (TRCRC) dan Project ERTH oleh Blue Bee Technologies muncul sebagai pemenang pertama dengan idea yang memberi inspirasi dan penyelesaian dengan tujuan pemuliharaan alam dan kelestarian perniagaan dalam komuniti masing-masing.

Maxis Awards adalah program perusahaan sosial yang dilancarkan pada tahun lepas untuk mengenali dan menyokong inisiatif Malaysia yang luar biasa yang sumbangannya memberi kesan positif kepada masyarakat. Pemenang bakal mendapat manfaat daripada penyelesaian digital, perundingan dan promosi yang dibiayai oleh Maxis untuk menghidupkan idea mereka.

“Anugerah Maxis tepat dengan tujuan jenama kami untuk menghimpunkan teknologi terbaik untuk membolehkan rakyat, perniagaan dan negara Terus Menerajui dalam dunia yang semakin berubah. Kami mendapat inspirasi dari semangat dan inovasi dari semua calon yang telah menjadikan proses pemilihan lebih mencabar tetapi juga mengujakan. Kami sangat teruja untuk mengalukan dua pemenang pertama kami dan harap dapat menyokong projek mereka untuk memberi kesan kepada masyarakat Malaysia dan seterusnya. Kami berharap dapat melihat lebih banyak syarikat tempatan menyertai pusingan berikutnya,” kata Tai Kam Leong, Ketua Jenama dan Pemasaran, Maxis.

Projek Benih bertujuan untuk mengurangkan keruntuhan biodiversiti yang disebabkan oleh kehilangan hutan yang disaksikan di seluruh dunia. Dengan penyelesaian digital dari Maxis, Project Benih ingin menyokong rangkaian tapak semaian percambahannya dalam membawa pokok-pokok ini dari hutan hujan ke pasar runcit, menyokong projek pemulihan yang dipimpin oleh masyarakat. Projek ERTH dari Blue Bee Technologies pula adalah penyelesaian kitar semula elektronik atas permintaan pertama di ASEAN. Mereka menggunakan rangkaian Heroes bebas (freelancer ekonomi gig) untuk mengumpulkan elektronik lama, terpakai atau tidak diingini dari rumah dan perniagaan di Malaysia. ERTH akan membayar ganjaran tunai atau baucar sebagai ganjaran semasa pungutan. Mereka kemudian menggunakan semula, memperbaiki atau mengitar semula elektronik untuk memaksimumkan nilainya.

“Ketika pemulihan habitat mendapat daya tarikan dan semakin diarusperdanakan, kami berharap dapat mewujudkan platform untuk komuniti dan organisasi yang memimpin projek-projek tersebut untuk berhubung dengan dunia. Halangan utama yang dihadapi adalah akses kepada pembiayaan, dan ini adalah rintangan yang lebih tinggi lagi bagi komuniti terpencil yang kami bekerjasama dari kawasan-kawsan tersebut. Kami bangga disokong oleh Maxis dan membayangkan bahawa platform ini akan membantu membawa ketelusan yang lebih besar dan menyediakan syarikat yang ingin memenuhi matlamat ESG mereka dengan pasaran projek untuk memenuhi keperluan kelestarian mereka,” kata Dr. Dzaeman Dzulkifli, Pengarah Eksekutif TRCRC.

“Sokongan daripada Maxis adalah peluang besar bagi kami, dan bersama kemampuan teknologi, pemasaran dan kepimpinan berwawasan mereka, kami dapat promosikan amalan kitar semula elektronik kepada perniagaan dan pengguna peranti digital. Matlamat kami adalah untuk menggandakan kadar kitar semula Malaysia dari 25% hingga 50% dalam tempoh 5 tahun untuk menjadi negara kitar semula e-sisa nombor 1 di ASEAN,” kata Mohamed Tarek, Pengasas & Pengarah Urusan Blue Bee Technologies.

Penyertaan Maxis Awards kini dibuka untuk pusingan seterusnya

Pusingan Maxis Awards seterusnya, bakal mencari tiga projek pemenang pada Februari 2022. Setiap pemenang akan menerima sehingga RM150,000 dalam bentuk penyelesaian Maxis Business seperti Cloud, e-dagang dan IoT; kepakaran teknikal, dan geran kewangan untuk membantu memenuhi keperluan operasi inisiatif.

Perusahaan tempatan yang berminat boleh mengemukakan cadangan mulai sekarang hingga 28 November, untuk projek yang dapat memberi kesan yang signifikan kepada masyarakat dan mendorong perubahan positif. Cadangan tersebut akan dinilai oleh panel hakim Maxis melalui proses tersendiri. Syarikat yang disenarai pendek akan membentangkan projek mereka kepada para hakim, dan pemenang harus memenuhi kriteria berdasarkan inovasi, peranan teknologi, dan dengan jelas menunjukkan nilai tambah kepada masyarakat baik dari segi ekonomi, sosial, dan / atau persekitaran.

Maxis memberikan sokongan bernilai RM5 juta untuk membantu perkembangan dan promosi projek pemenang sepanjang tahun depan – dari peringkat ideasi hingga pelaksanaan dan pemasaran projek mereka.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Maxis Awards dan cara memasukkan kiriman, sila kunjungi https://www.maxis.my/maxisawards

Archives
Tags