Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

PROTON dan Maxis bekerjasama untuk kes pengunaan 5G

maxis ceo
  • Kes penggunaan menyediakan keselamatan yang dipertingkatkan, persekitaran kerja yang lebih selamat dan kecekapan operasi yang lebih baik
  • Perkongsian sebahagian daripada strategi pertumbuhan PROTON untuk membangunkan Proton City sebagai model bandar pintar
  • Maxis kekal komited untuk menyampaikan inovasi dan penyelesaian 5G terbaik untuk perusahaan Malaysia

Pengeluar kereta nasional PROTON telah memilih Maxis sebagai rakan kongsinya untuk kes penggunaan 5G, dengan penyelesaian tertumpu untuk menghidupkan kilang Tanjung Malimnya, dengan pemasangan rangkaian mulai Oktober. Perkongsian itu adalah sebahagian daripada strategi pertumbuhan PROTON dalam pembangunan Proton City sebagai bandar pintar model melalui alatan dan sistem terkini, serta komitmen Maxis untuk menyampaikan inovasi dan penyelesaian 5G terbaik untuk perusahaan.

Kes penggunaan akan bergantung pada rangkaian 5G yang dibina khas dan Maxis akan menguruskan perkhidmatan secara menyeluruh untuk beberapa penyelesaian IoT di ibu pejabat pembuatan Proton di Tanjung Malim, Perak. Penyelesaiannya termasuk sistem Keselamatan Pintar untuk menjejak dan memastikan keselamatan model kereta yang dihasilkan dari kilang pengeluaran, dan sistem sokongan dan penyelenggaraan Augmented Reality/Virtual Reality untuk jurutera PROTON berkomunikasi dengan rakan kongsi antarabangsa mereka dalam masa nyata, bagi menyelesaikan masalah, isu teknikal dan memastikan kualiti pengeluaran.

proton ceo

“Sebagai jenama automotif utama negara, PROTON terus menerokai teknologi yang sedang berkembang dan bersesuaian dengan slogan syarikat, Inspiring Connections,  untuk membina kepakaran kami dan menambahkan nilai kepada pelanggan. Penggunaan teknologi 5G adalah satu langkah penting dan kami harap kerjasama bersama Maxis akan membuka peluang untuk penambahbaikan dari segi keselamatan yang dipertingkatkan, persekitaran yang lebih selamat, kecekapan yang dipertingkatkan dan akhirnya, membina kereta yang lebih berkualiti,” berkata Dr Li Chunrong, Ketua Pegawai Eksekutif, PROTON. 

“Sebagai pengeluar automotif terulung negara, PROTON kini aktif dalam teknologi baharu untuk memajukan kepakaran dan memberikan nilai kepada pelanggan kami. Pelaksanaan teknologi 5G di kilang utama kami merupakan langkah penting dalam strategi pertumbuhan kami. Kami berharap perkongsian strategik dengan Maxis dapat membuka peluang keselamatan yang dipertingkatkan, persekitaran yang lebih selamat, kecekapan yang dipertingkatkan dan pembinaan kereta yang berkualiti tinggi,” kata Dr Li Chunrong, Ketua Pegawai Eksekutif PROTON.

“Kami di Maxis amat berbangga kerana dipilih sebagai rakan teknologi untuk menyediakan kes penggunaan 5G bagi industry automotive. Perkongsian dengan PROTON ini adalah bukti peranan utama kami dalam memupuk ekosistem digital industri melalui inovasi. Sebagai penyedia penyelesaian tertumpu terkemuka di Malaysia, Maxis komited untuk menawarkan inovasi 5G terbaik melalui kepakaran dan penyelesaian kami, untuk membolehkan negara Terus Menerajui dalam dunia yang berubah-ubah ini,” kata Gokhan Ogut, Ketua Pegawai Eksekutif Maxis.

Pengenalan teknologi 5G berpotensi untuk merevolusikan industri automotif dan mengubah sektor pengangkutan. Dalam pembangunan bandar pintar Proton City, inovasi yang dijalankan pada teknologi 5G akhirnya akan memenuhi visi pembuat kereta untuk membina Kampus Pembuatan Pintar melalui janji pemindahan data berkelajuan tinggi dan latensi rendah, memberikan mobiliti yang lebih baik, kebolehpercayaan dan ketersambungan yang lancar untuk -komunikasi awam dan swasta kampus, pengawasan keselamatan, pencahayaan pintar, bangunan pintar, antara lain. 5G juga akan membolehkan PROTON melanjutkan penyelidikan dan pembangunannya dalam teknologi Kenderaan-ke-Semuanya (C-V2X), yang akan membolehkan pembuat kereta itu mereka bentuk dan membina kenderaan autonomi kalis masa hadapan yang teguh.

Archives
Tags