Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis tingkatkan usaha selain kesalinghubungan untuk komuniti terjejas banjir

Maxis ramps up efforts beyond connectivity to support communities affected by floods
  • Usaha mitigasi rangkaian dilaksanakan bagi mengurangkan gangguan kesalinghubungan seperti meningkatkan platform peralatan dan pengunaan genset
  • 1,000 kotak makanan diperuntukkan bagi mangsa banjir di Pantai Timur, dengan kerjasama YKN
  • 2,000 SIM pek Hotlink Unlimited akan diagihkan kepada keluarga yang terjejas oleh banjir untuk terus berhubung
  • Maxis akan membantu penjual Maxis yang terjejas dengan pembersihan dan pembaikan kedai

Sebagai usaha untuk menyokong rakyat Malaysia, terutamanya pada masa yang sukar, pelbagai inisiatif diambil oleh Maxis untuk membantu masyarakat yang terjejas oleh banjir. Keutamaan diberikan untuk memastikan komuniti yang terjejas mendapat bekalan makanan asas dan tetap bersalinghubung, serta membantu penjual Maxis untuk bangkit semula setelah banjir reda.

“Kami menghulurkan rasa simpati kepada keluarga yang bukan sahaja terjejas dengan banjir, tetapi juga pandemik COVID-19. Sememangnya kita berhadapan masa yang mencabar dan kami ingin meringankan beban mereka sebanyak mungkin. Sebagai pemboleh digital, kami memahami bahawa keperluan kesalinghubungan amat kritikal dan baik pulih servis yang pantas dapat membantu individu dan keluarga, serta menyokong pelatih kecemasan. Kami akan terus memantau keadaan dan bersedia untuk membaiki kawasan rangkaian yang mengalami gangguan untuk memastikan kawasan terjejas terus bersalinghubung. Dalam bulan akan datang, kami juga merancang untuk menyampaikan pertolongan di kawasan terjejas di seluruh negara,” kata Gokhan Ogut, Ketua Pegawai Eksekutif Maxis.

Inisiatif Mitigasi Rangkaian

Maxis telahpun melaksanakan inisiatif mitigasi banjir di daerah berisiko tinggi sejak beberapa tahun berdasarkan pengalaman bencana banjir yang lalu. Antaranya, menaikkan platform peralatan dan juga tambahan genset di tapak yang mempunyai potensi untuk mengalami gangguan tenaga. Di samping itu, Maxis juga melakukan pemeriksaan kesihatan rangkaian secara proactif untuk memastikan tapak dan genset dalam keadaan yang baik dan sentiasa dijaga dengan rapi. Pegawai bencana banjir yang dilatih juga menggunakan bot Maxis untuk ke kawasan banjir untuk memastikan kerja baik pulih rangkaian dilakukan dengan pantas. Maxis juga berhubung rapat bersama badan-badan kritikal seperti SKMM, Jabatan Meteorologi Malaysia, dan pembekal kuasa utiliti berkenaan status grid kuasa, keadaan cuaca dan paras air di lokasi yang terjejas untuk bertindak bila perlu.

Maxis ramps up efforts beyond connectivity to support communities affected by floods

Sumbangan Kotak Makanan

Keluarga yang kehilangan tempat tinggal ketika banjir sangat memerlukan bekalan makanan asas kerana pendapatan mereka terjejas atau mereka berada di kawasan terpencil yang berjauhan dengan kedai. Maxis dengan kerjasama Yayasan Kebajikan Negara (YKN) kini mengagihkan 1,000 kotak makanan dibungkus dan diedarkan oleh wakil YKN dan Maxis secara berperingkat kepada masyarakat di Mentakab, Maran, Indera Mahkota, Temerloh, Pekan, Kuala Lipis, Dungun, dan Gua Musang. Kerjasama ini sebahagian daripada sumbangan RM500,000 oleh Maxis kepada YKN pada December 2020 untuk komuniti terjejas dengan pandemik dan bencana banjir. Sumbangan kepada YKN adalah sebahagian dari RM1 juta yang dijanjikan oleh Maxis melalui GLC / GLIC Disaster Response Network (GDRN) dalam inisiatif "To Malaysia, With Love" yang baru dilancarkan oleh MCMC.

Pek SIM untuk Keluarga Tetap Bersalinghubung

Maxis akan mengedarkan 2,000 pek SIM Hotlink Unlimited kepada keluarga dari komuniti yang terjejas. Ini akan merangkumi tiket tambah nilai untuk memberikan ketenangan fikiran untuk terus berhubung dengan orang tersayang pada masa sukar ini.

Membantu Penjual Maxis yang terjejas

Beberapa penjual Maxis terjejas berikutan banjir yang merosakkan kedai mereka. Untuk membantu mereka membuka semula kedai, Maxis akan membantu untuk usaha pembersihan, pembaikan kecil dan menyediakan bahan jualan baru.

Maxis ramps up efforts beyond connectivity to support communities affected by floods
Archives
Tags