Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis lancar filem beli-belah Raya pertama di Malaysia, menggunakan teknologi untuk sokong PKS pada musim perayaan

Maxis launches first shoppable Raya film in Malaysia, using technology to support SMEs this festive season
  • Kerjasama dengan Shopee untuk melancarkan kempen Raya bertumpu kepada pengusaha tempatan untuk membantu membuka ‘rezeki’ mereka
  • Melancarkan filem beli-belah Raya pertama di Malaysia yang menggabungkan penceritaan dengan teknologi, mengubah video menjadi katalog membeli-belah bagi pengusaha mempromosikan dan menjual produk mereka
  • Komited untuk memperkasakan komuniti mikro-PKS dan PKS dengan menyatukan teknologi terbaik untuk membolehkan mereka Terus Menerajui

Musim Ramadan dan Raya secara tradisional menjadi peluang peningkatan pendapatan bagi peniaga dan pengusaha. Malangnya, situasi pandemik yang mencabar telah menjejaskan banyak pihak.

Untuk musim perayaan ini, Maxis telah melancarkan kempen Raya dengan kerjasama Shopee, yang memberi tumpuan kepada pengusaha mikro tempatan untuk membuka rezeki mereka melalui kekuatan eDagang. Kempen dipacu filem perayaan Maxis, Raya Si Sakan, yang menggabungkan penceritaan dengan teknologi melalui iklan yang dapat dibeli, mengubah video khas menjadi katalog bagi pengusaha untuk mempromosikan dan menjual produk mereka.

Melalui filem beli-belah web dan TV Raya pertama di Malaysia, Maxis mengajak rakyat Malaysia untuk berbelanja dengan tujuan murni, dan pada masa yang sama memilih lebih dari 3,000 produk - dari fesyen, makanan, barang-barang Islam, hiasan dan barang-barang rumah, serta seni dan kraf.

"Musim Raya selalu dipersonifikasikan dengan tindakan murah hati dan berbelanja. Bersama Shopee, kami menggabungkan yang terbaik dari kedua tradisi, menggunakan filem Raya yang dapat dibeli untuk mengubah belanja menjadi tindakan memberi! Dengan menyatukan penjual dan pembeli di ruang digital ini, kami mendorong rakyat untuk menyokong perniagaan tempatan, sambil memberi pendedahan mengenai produk mereka. Sebagai penghormatan kepada semangat keusahawanan dan sumbangan mereka terhadap ekonomi kita, kami ingin meletakkan teknologi terbaik di tangan mereka untuk membolehkan mereka Terus Menerajui,” kata Tai Kam Leong, Ketua Jenama dan Pemasaran, Maxis.

“Kami melihat perkongsian ini sebagai inisiatif yang menarik untuk menjadikan akses e-dagang inklusif dan bermanfaat bagi semua rakyat Malaysia. Ketika kita meluaskan tujuan pengunaan teknologi untuk memperkasakan komuniti, usaha bersama ini akan membantu pengusaha tempatan, khususnya pengusaha B40 dengan memberi pendedahan dan penjualan. Di luar penjualan, inisiatif ini berusaha untuk memberi rezeki kepada pengusaha untuk bertahan pada masa yang mencuba ini. Kami berbesar hati menjadi sebahagian daripada kolaborasi ini dan kami mengharapkan banyak lagi inisiatif yang lebih besar yang dapat memberi manfaat kepada negara bersama-sama dengan Maxis,” kata Kenneth Soh, Ketua Shopee Mall Malaysia.

Memperkasakan PKS secara digital

Maxis telah lama menyokong komuniti PKS dan mikro-PKS. Baru-baru ini, ia melancarkan eKelas Usahawan, program pemasaran digital berstruktur untuk memberi peluang kepada usahawan wanita dari masyarakat luar bandar mengembangkan kehadiran digital dengan lebih kuat. Program ini merangkumi rangkaian bengkel pemasaran digital secara percuma, dengan pendekatan praktikal untuk melengkapkan mereka dengan alat dan kemahiran digital untuk membantu mereka mengembangkan perniagaan masing-masing dan memperluas peluang pendapatan mereka.

Sementara itu, sebagai Penyedia Penyelesaian Teknologi (TSP) oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) di bawah Geran Digitalisasi SME, Maxis memungkinkan PKS yang memohon geran melalui Maxis untuk memilih dari rangkaian penyambungan dan penyelesaian digital yang paling luas untuk mempercepat aspirasi digital. PKS akan mendapat keuntungan dari satu titik sentuh Maxis untuk pengalaman onboarding digital lengkap yang tersedia di salah satu rangkaian runcit terluas di seluruh negara. PKS juga akan mempunyai akses ke Skuad Bantuan khusus untuk membantu mereka mencari penyelesaian yang tepat untuk perniagaan mereka. Banyak lagi aktiviti untuk membantu PKS memanfaatkan Geran akan dilancarkan dalam beberapa bulan akan datang.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kempen dan filem Raya, sila lawati https://www.maxis.com.my/ms/campaigns/nikmatrayabersama/

Archives
Tags