Stay Connected: Our stores and support channels remain open to keep you connected. More info, here .

Our retail outlets are open with strict SOPs to ensure everyone’s safety. Click here for more info.

Maxis IoT Challenge kini kembali dengan menyatukan minda inovatif untuk potensi perniagaan baru dengan Penyelesaian IoT berkemampuan 5G

  • Maxis IoT Challenge 2020 kembali dengan cabaran IoT didorong oleh industri baru untuk memberi inspirasi kepada minda inovatif di Malaysia
  • Cabaran ini sebahagian daripada kerjasama berterusan bersama MDEC dengan rakan-rakan industri, mengundang masyarakat untuk mengembangkan penyelesaian IoT untuk kolaborasi jarak jauh, pembuatan dan keselamatan
  • Hadiah wang tunai RM30,000 menanti tiga pemenang, yang akan menjadi sebahagian dari pemaju pertama di negara ini bagi mencuba dan mengkomersialkan penyelesaian berkemampuan 5G mereka

Berikutan kejayaan Maxis IoT Challenge tahun lalu, Maxis telah mengumumkan cabaran baru untuk mengerakkan industri bagi memberi inspirasi kepada minda-minda inovatif di Malaysia. Maxis IoT Challenge adalah sebahagian daripada kerjasama berterusan dengan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dan kolaborator industri untuk mempromosikan pembangunan ekosistem penyelesaian IoT berkemampuan 5G di kalangan syarikat untuk memacu ekonomi digital. Ini adalah sebahagian daripada pelbagai insiatif bersama yang dilakukan Maxis untuk memupuk inovasi bagi semua rakyat Malaysia. 

"Cabaran tahun lalu mendapat sambutan hebat dari orang ramai dan pemain industri, menunjukkan minat, pelaburan, dan yang paling penting, kemampuan inovasi di negara ini. Kami gembira dapat melancarkan siri kedua yang menunjukkan komitmen berterusan kami untuk menyatukan teknologi terbaik bagi membolehkan rakyat Malaysia yang berbakat untuk Terus Menerajui dalam dunia yang berubah, terutamanya dalam lanskap perniagaan yang mencabar ketika ini. Kami tidak sabar untuk melihat inovasi yang terbaik, dan bakal memberi inspirasi oleh minda terbaik di luar sana. Saya mengucapkan semoga berjaya kepada semua peserta dan kami mencabar mereka untuk meningkatkan persaingan mereka tahun ini!” kata Paul McManus, Ketua Pegawai Perniagaan Perusahaan, Maxis.

Maxis IoT Challenge tahun ini, yang bertemakan "Transforming Industry Challenges Today to Business Opportunities Tomorrow", membuka ruang bagi peserta untuk menyelesaikan masalah perniagaan sebenar dengan bekerjasama dengan Maxis dalam kategori berikut:

  • Pengalaman Digital – Pandemik COVID-19 telah membawa pelbagai cabaran, dan kategori ini melihat bagaimana industri dapat membentuk kembali perjalanan pengalaman pelanggan mereka secara digital untuk membolehkan penglibatan pelanggan yang berterusan memandangkan perolehan penjualan yang lebih tinggi.
  • Tumbuhan & Pembuatan Pintar – Menjadikan operasi lebih pintar dengan alat dan persekitaran yang membolehkan industri membimbing pekerja ladang dengan cekap, menyelesaikan masalah semasa dan meminimumkan waktu henti.
  • Keselamatan Pintar – Membangunkan bandar-bandar yang lebih selamat dengan teknologi yang dapat memungkinkan pemantauan masa nyata dari ruang awam yang besar untuk polisi yang berkesan dan mengoptimumkan sumber.

Tiga pemenang teratas Maxis IoT Challenge tahun ini berpeluang membawa pulang hadiah wang tunai masing-masing bernilai RM15,000, RM10,000 dan RM5,000, dan juga peluang untuk menjadi sebilangan pemaju pertama di negara ini untuk percubaan dan mengkomersialkan penyelesaian berkemampuan 5G mereka dan mempercepatnya ke pasaran.

Pusingan akhir akan diadakan pada bulan November, di mana para finalis akan membentangkan prototaip mereka kepada panel hakim. Nantikan!

Untuk mengambil bahagian, calon hanya perlu mengikuti 3 langkah berikut:

  1. Daftar di https://business.maxis.com.my/iot-challenge secara percuma dengan pasukan yang terdiri daripada 2-5 orang
  2. Sertailah sesi webinar langsung pada 10 September untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cabaran dan cara memulakannya
  3. Muat naik tayangan video dan cadangan perniagaan bertulis pada salah satu daripada tiga pernyataan cabaran yang disediakan

15 idea teratas akan disenarai pendek oleh panel hakim untuk ke peringkat pengembangan dalam talian di mana calon akan mengubah idea mereka untuk menjadi kenyataan.

Maxis IoT Challenge 2019

Semasa Cabaran Maxis IoT tahun lalu, calon mengembangkan prototaip berkenaan Bandar Pintar, Pembuatan Pintar dan Pertanian Pintar selaras dengan tema, 'Inovasi Esok Kami'. Tiga pemenang teratas telah mempamerkan penyelesaian NB-IoT untuk memantau dan memungkinkan persekitaran yang paling dioptimumkan untuk pertumbuhan tanaman cendawan, pengesanan pengguna jalan pintar untuk jalan yang lebih selamat dan pautan ke lampu jalan pintar, pengesanan dan penangkapan rumpai yang merupakan ancaman kepada pertanian padi.

Maxis’ IoT journey

Maxis telah memperkuat dan mempercepat agenda IoTnya sejak beberapa tahun lalu. Ia melancarkan perkhidmatan NB-IoT komersial pertama di Malaysia pada April 2019 di pusat pasaran IoT utama, termasuk Cyberjaya, Pulau Pinang, Kuching, Putrajaya, Johor Bahru, dan KLCC. Pelancaran ini membuka peluang bagi perniagaan untuk menggunakan aplikasi IoT industri bagi membentuk aliran data baru. Sebagai rakan IoT pilihan Vodafone di Malaysia, Maxis memanfaatkan kolaborasi yang ada dengan platform syarikat dan pengalaman global untuk menyampaikan teknologi terbukti di pasaran untuk perniagaan yang ingin melaksanakan perkhidmatan NB-IoT dalam operasi mereka.

Archives
Tags

Popular
Posts

PETRONAS Dagangan partners with Maxis on big data analytics and converged solutions

PETRONAS Dagangan partners with Maxis on big data analytics and converged solutions

Leveraging each other’s strengths in technology and innovation, PETRONAS Dagangan Berhad (PDB) and Maxis have entered into a strategic partnership to jointly offer converged solutions focusing on safety, security and sustainability for businesses. Additionally, the partnership will focus on leveraging big data and advanced analytics to co-create hyper personalization for an enhanced retail experience.

TELL ME MORE
Maxis further expands its sophisticated Enterprise solutions with acqui-hire of Audeonet

Maxis further expands its sophisticated Enterprise solutions with acqui-hire of Audeonet

Accelerating its ambition to be Malaysia’s Leading Converged Solutions Company, Maxis Business has expanded its voice and unified communications (UC) solutions as part of its ongoing commitment to build talent capacity and capabilities in sophisticated solutions for its Enterprise segment. The expanded portfolio is driven by the increasing need for greater collaboration in business in the new normal.

TELL ME MORE
Maxis builds future technology and innovation leaders with new scholarships

Maxis builds future technology and innovation leaders with new scholarships

Following the launch of three new scholarships in July, Maxis was proud to announce the award of these scholarships to 15 bright and deserving individuals to support their academic aspirations.

TELL ME MORE