Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis mencatatkan prestasi Q3 yang kukuh, memacu momentum cita-cita konvergen

Gokhan Ogut
 • Hasil perkhidmatan (tidak termasuk borong) tetap stabil pada RM1.93 bilion berbanding Q3 tahun lalu walaupun dilanda COVID-19 didorong oleh pertumbuhan segmen teras perniagaan mudah alih dan fiber kediaman
 • Keuntungan selepas cukai yang kukuh pada RM364 juta untuk suku ini
 • Terus menerajui pascabayar dengan 3.5 juta pengguna, meningkat 6.8% dari tahun ke tahun
 • Momentum kuat dalam fiber dengan 424k pelanggan, meningkat 23.3% tahun ke tahun
 • Mengisytiharkan pengagihan dividen interim ketiga secara berhemah sebanyak 4 sen bersih sesaham

Maxis Berhad (Maxis) hari ini mengumumkan prestasi yang memberangsangkan untuk suku ketiga yang berakhir pada 30 September 2020. Walaupun berhadapan dengan situasi COVID-19, Maxis terus mencatatkan Hasil Perkhidmatan yang stabil, Keuntungan Selepas Cukai (PAT) yang teguh dengan EBITDA yang dinormalisasikan yang sihat, sementara mengekalkan margin EBITDA yang tinggi. Perniagaan teras mudah alihnya terus berdaya tahan, memimpin pasaran dengan langganan yang memberangsangkan untuk pelan Hotlink Prepaid Unlimited dan MaxisONE yang menarik. Manakala bagi perniagaan fiber, Syarikat mencatat suku pertumbuhan yang kukuh, dengan pelan MaxisONE Prime mencatatkan langganan utuh.

Sementara itu, Maxis terus melihat lonjakan penggunaan data berikutan kesan COVID-19 dan ‘Work From Home’, serta tempoh penebusan penawaran Internet Produktiviti percuma 1GB sehari yang dilanjutkan. Secara campuran, pelanggan Maxis menggunakan rata-rata 19.49GB sebulan, meningkat 28.6% tahun ke tahun. Untuk memastikan pengalaman rangkaian terbaik, Syarikat mempercepat pengembangan kapasiti untuk menyokong trafik data, serta pertumbuhan perniagaan Fiber Kediaman dan Enterprise. Dalam persekitaran yang semakin menuntut peningkatan data, Maxis mempertahankan keunggulan rangkaiannya di antara telko lain melalui laporan sumber awam (crowd source), terutama untuk pengalaman video, permainan dan kecepatan muat turun.

Usaha berterusan untuk memberikan pengalaman peribadi yang tidak dapat ditandingi telah menyaksikan Maxis mengekalkan tahap kepuasan pelanggan yang tinggi dengan Skor Touch Point-Net Promoter sebanyak +57 mata untuk suku ini.

Secara keseluruhan, prestasi Maxis Q3 2020 mencerminkan momentum positif strategi konvergen Syarikat, sambil mengharungi cabaran yang dibawa oleh COVID-19. Maxis tetap fokus pada tujuannya untuk menyatukan teknologi terbaik untuk membantu rakyat, perniagaan dan negara bagi Terus Menerajui dalam dunia yang sentiasa berubah.

Komen oleh Gökhan Ogut, Ketua Pegawai Eksekutif, Maxis:

"Sekali lagi, kami memberikan prestasi yang teguh bagi suku ini, didorong oleh ketangkasan dalam menyesuaikan diri dengan suasana yang sentiasa berubah dan amat mencabar. Menjaga keselamatan pekerja, pelanggan dan komuniti terus menjadi keutamaan kami di samping memberi tumpuan untuk menyediakan kesalinghubungan yang boleh dipercayai dan pengalaman peribadi yang tiada tandingannya. Bagi perusahaan, kami komited untuk mengembangkan penyelesaian inovatif dan menjadi rakan utama dalam membantu mereka mencapai cita-cita digital mereka. Strategi konvergen, fiber dan perusahaan kami telah dilipatganda untuk terus mencipta nilai bagi pihak berkepentingan kami.”

Sorotan kewangan Q3 Tahun-ke-Tahun - Q3 2020 vs Q3 2019

 • Dasar Hasil perkhidmatan yang stabil (tidak termasuk borong) pada harga RM1,930 juta, meningkat 0.5% dari Q3 2019, didorong oleh pertumbuhan dalam segmen perniagaan teras mudah alih dan segmen fiber.

 • Terus menerajui segmen pascabayar dengan asas pelanggan meningkat 6.8% kepada 3.5 juta pengguna, berikutan migrasi prabayar ke pascabayar yang kuat di samping pelanggan meningkatkan penggunaan ke tahap nilai yang lebih tinggi terutama Hotlink Postpaid. Hasil pascabayar lebih rendah sebanyak 2.3% pada RM956 juta. ARPU pascabayar juga menurun dari RM90 menjadi RM84 sebulan, akibat penurunan Kadar Penamatan Mudah Alih (MTR), kesan COVID-19 pada perayauan antarabangsa dan pencairan akibat peningkatan pelanggan Hotlink Postpaid dari tahap permulaan.

 • Prabayar kekal kompetitif dengan ARPU yang stabil pada RM40 sebulan, walaupun pengurangan MTR sejak Januari 2020. Hasil segmen tersebut menurun sebanyak 9.7% kepada RM717 juta, sementara asas langganan turun sedikit sebanyak 6.6% kepada 5.9 juta. Ini disebabkan penyatuan SIM yang berterusan dan kejayaan penukaran pelanggan ke perkhidmatan Hotlink pascabayar.

 • Pertumbuhan fiber yang kukuh, dengan peningkatan 23.3% dalam sambungan fiber yoy, menjadikan jumlah keseluruhan 424k. Oleh kerana sebahagian besar adalah dari pelan bernilai rendah, Maxis mengalami sedikit penurunan ARPU kepada RM104 sebulan dari RM108 sebulan pada Q3 2019.

 • EBITDA yang dinormalisasi kekal sihat dengan sedikit penurunan sebanyak 4.1% kepada RM924 juta daripada RM964 juta pada Q3 2019. Sementara itu, margin EBITDA yang dinormalisasi atas pendapatan perkhidmatan adalah 47.6% berbanding 49.7% pada Q3 2019.

 • Untung selepas cukai (PAT) dinormalisasi yang teguh sebanyak RM364 juta, meningkat 0.8% daripada Q3 2019 berikutan EBITDA yang berdaya tahan dan perbelanjaan operasi yang lebih rendah.

 • Aliran tunai bebas operasi adalah RM745 juta untuk suku ini berbanding RM1,066 juta pada Q3 tahun sebelumnya, disebabkan oleh dua pembayaran Penyediaan Perkhidmatan Sejagat (“USP”) yang dibuat kepada SKMM untuk menyokong kesalinghubungan bagi masyarakat luar bandar dan kawasan yang kurang mendapat perkhidmatan, serta peningkatan pelaburan dalam rangkaian dan pengurusan modal kerja.

 • Memperkukuhkan komitmen untuk memberikan teknologi dan rangkaian terbaik (mudah alih dan tetap) dengan perbelanjaan modal (capex) RM319 juta, peningkatan 31.8% dari Q3 2019. Pelaburan tersebut berfokus pada peningkatan prestasi rangkaian Maxis dan kapasiti tambahan untuk menyokong pertumbuhan trafik data.

 • Peningkatan penggunaan perkhidmatan digital. Dengan peningkatan gaya hidup digital, aplikasi Maxis dan Hotlink terus menunjukkan penerapan yang kuat dengan pelanggan lebih mengutamakan kemudahan, ganjaran dan kemudahan transaksi. Pada Q3 2020, 74% pelanggan Internet mudah alih prabayar kami kini menggunakan Aplikasi Hotlink berbanding 61% tahun lalu, sementara 57% pemegang akaun utama pascabayar kami menggunakan Aplikasi Maxis, berbanding 46% pada tempoh yang sama tahun lalu.

 • Dividen bersih 4 sen sesaham diumumkan pada suku tersebut. Pengagihan yang berhemah dalam masa yang mencabar ini akan membolehkan Maxis meneruskan komitmen kepada pengguna, perniagaan dan komuniti dan pada masa yang sama memelihara wang tunai dan memastikan perlindungan kepada perniagaan teras.

Sorotan utama untuk Q3 2020

 • Menyokong masyarakat dan perniagaan di Malaysia dalam masa yang mencabar:
  • Secara kolektif bersama industri, Maxis meningkatkan sokongan kesalinghubungan untuk keperluan kerja dan pembelajaran bagi rakyat dengan memanjangkan akses ke tawaran Internet Produktiviti 1GB percuma setiap hari hingga 24 jam, sehingga 31 Disember 2020.

 • Membolehkan pelanggan kami untuk Terus Menerajui dalam dunia yang berubah:
  • Sempena Ulang Tahun ke-25, Maxis melancarkan tujuan jenama baru untuk membawa teknologi terbaik bagi membantu rakyat, perniagaan dan negara untuk 'Terus Menerajui’ dalam dunia yang terus berubah. Maxis mengatur inisiatif untuk menyediakan kemahiran asas untuk penggunaan dan percepatan digital dalam komuniti di seluruh negara dan mempunyai tawaran istimewa untuk pelanggan.

  • Mempercepat keupayaan analisis data dengan menggunakan Google Cloud, membolehkan Maxis memberikan pengalaman dan perkhidmatan yang lebih sesuai untuk pelanggan.

  • Melancarkan tiga biasiswa baru untuk menyokong anak muda Malaysia yang cerdas dan layak untuk merealisasikan potensi mereka dalam teknologi dan inovasi - Maxis Women in Tech Undergraduate 2020, Maxis Tech Undergraduate 2020 dan Maxis Young Leaders Undergraduate 2020.

 • Menyokong rancangan dan aspirasi JENDELA negara:
  • Bekerjasama dengan pemain industri untuk memperluas liputan 4G dan meningkatkan kualiti pengalaman bagi semua sebagai persiapan untuk peralihan yang stabil ke penggunaan 5G.

  • Dipilih sebagai Rakan Teknologi Dipercayai Pulau Pinang untuk menubuhkan Makmal Inovasi IoT dan menyokong cita-cita Negeri dengan penyelesaian IoT kelas terbaik serta perkongsian sumber dan pengetahuan.

  • Memulakan kolaborasi bersama Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) untuk setahun bagi mempromosikan inovasi korporat di antara perniagaan di Malaysia melalui bimbingan, memanfaatkan akses pasaran, dan acara, untuk memacu ekonomi digital negara.

 • Rakan kongsi PKS dan perusahaan yang kukuh untuk mempercepat aspirasi digital mereka:
  • Mendorong perusahaan untuk menilai semula strategi transformasi digital mereka melalui kempen Retransformasi, mengukuhkan komitmen Maxis untuk memastikan perniagaan Terus Menerajui dalam dunia yang terus berubah.

  • Diiktiraf sebagai Penyedia Penyelesaian Teknologi (TSP) oleh MDEC, untuk menawarkan rangkaian kesalinghubungan dan penyelesaian digital yang luas bagi PKS di bawah Geran Digitalisasi SME. Pada masa yang sama, Maxis bekerjasama dengan Bank Simpanan Nasional (BSN) untuk aplikasi yang lebih cekap dan mudah bagi PKS mengaktifkan semula perniagaan dengan cepat.

  • Membangunkan Maxis Business Digital Readiness Index, alat interaktif dalam talian yang membantu perniagaan menilai diri dan meneroka penyelesaian teknologi yang tepat untuk meningkatkan kecekapan, produktiviti dan keuntungan mereka.

  • Melancarkan Usage-Based Internet, pembayaran Akses Internet Secara Langsung pertama di Malaysia untuk perniagaan memiliki fleksibiliti memaksimumkan produktiviti dan kecekapan kos tanpa menjejaskan kualiti rangkaian mereka.

Archives
Tags