Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis meraikan Tahun Baru Cina dengan teknologi untuk warga emas Malaysia serta orang tersayang mereka

  • Mencipta RE:Collection; sebuah aplikasi kenangan peribadi yang didorong data, membolehkan warga emas yang menghidapi demensia dan orang tersayang mereka merakam detik-detik kegemaran dan menggunakan analisis untuk memahami pemacu ingatan
  • Melancarkan Meja Pintar dikuasai oleh 5G Maxis yang mampu mengesan objek dan menganalisis gelombang otak
  • Memanfaatkan teknologi untuk kebaikan komuniti, Maxis komited dalam peranan sebagai pemboleh digital dan membantu semua rakyat Malaysia untuk sentiasa berada di hadapan

Perayaan Tahun Baru Cina ditanda oleh semua detik yang penting, berjumpa semula dengan orang tersayang dan berkumpul di meja makan untuk makan besar. Tetapi bagi warga emas yang menghidapi demensia, kenangan gembira perayaan mungkin pudar. Yayasan Penyakit Alzheimer Malaysia menjangkakan bahawa jumlah pesakit demensia di Malaysia akan meningkat kepada lebih daripada 260,000 orang menjulang tahun 20301.

Setelah mendapat tahu bahawa terapi kenangan mempunyai kesan terapeutik yang kuat terhadap pesakit demensia dan sesinya lebih efektif jika ia peribadi dan melibatkan ahli keluarga, Maxis telah mencipta aplikasi bernama RE:Collection. Aplikasi kenangan peribadi yang didorong oleh data tersebut telah dilancarkan hari ini. Ia membolehkan pengguna merakam detik-detik kegemaran, serta membolehkan ahli keluarga mengguna analisis data untuk memahami apa pemacu ingatan yang penting bagi pesakit demensia.

PR Image

Penggunaan aplikasi RE:Collection:

  1. Mengenang kembali memori kegemaran – Mendorong orang-orang tersayang untuk mengenang kembali memori masa lalu melalui cetusan foto atau video.
  2. Menghidup semula cerita-cerita melalui Realiti Terimbuh (AR) – Ceritakan kisah di belakang setiap gambar fizikal untuk membantu orang tersayang memahami persekitaran mereka..
  3. Mengenang dengan pintar - Meningkatkan hubungan antara penjaga dan warga emas dengan menpelajari pencetus memori terbaik melalui analisis.

Maxis bekerjasama dengan Caring With You, sebuah pusat pemulihan pesakit-pesakit Alzheimer dan demensia, Yayasan Penyakit Alzheimer Malaysia, Dr. Rizah Mazzuin Razali dan Dr. Ungku Ameen, Ketua Unit Geriatrik hospital masing-masing di Kuala Lumpur dan Klang, untuk mendapat pandangan pandangan berharga dan dalam penciptaan aplikasi RE:Collection.

Pada masa yang sama, Maxis juga melancarkan UnforgetTABLE, yang dikuasakan oleh 5G Maxis, sebuah Meja Pintar yang menonjolkan bagaimana perabot rumah tangga biasa, seperti meja makan, mempunyai kebolehan untuk mengiktiraf objek serta analisis gelombang otak. Apabila objek dengan sensor diletakkan di atas Meja Pintar, ia akan memainkan semula video kenangan yang berkaitan pada skrin. Dan apabila pengguna memakai sensor alat dengar, Meja Pintar boleh memaparkan output gelombang otak keadaan mental mereka pada skrin, contohnya, perasaan ketenangan, keseronokan, kebosanan, kesedihan, dan sebagainya. Analisis ini akan membolehkan penjaga dapat memahami pesakit demensia dengan lebih baik. Pameran ini terbuka kepada orang awam di Pusat Maxis di KLCC mulai hari ini.

UnforgetTABLE

Tai Kam Leong, Ketua Jenama dan Pemasaran Maxis:
"Pada masa yang sama, Maxis juga melancarkan UnforgetTABLE, yang dikuasakan oleh Maxis 5G, sebuah Meja Pintar untuk menunjukkan bagaimana perabot rumah tangga yang biasa, seperti meja, mampu mengiktiraf objek dan analisis otak gelombang. Apabila objek dengan sensor diletakkan di atas Jadual Pintar, ia akan memainkan semula kenangan yang berkaitan dengannya pada skrin. Apabila pengguna memakai sensor alat dengar, Meja Pintar boleh memaparkan output gelombang otak mental mereka pada skrin, contohnya, ketenangan, keseronokan, kebosanan, kesedihan, dan sebagainya. Analisis ini akan membolehkan penjaga dapat memahami lebih baik pesakit demensia. Pameran ini terbuka kepada orang ramai di Pusat Maxis di KLCC mulai hari ini."

Deidre Low, Pengasas Caring With You:
"Setiap pesakit demensia memaparkan simptom dan ciri kognitif yang berbeza dari segi keupayaan, minat dan pengalaman. Oleh itu, untuk memberi sesi yang bermakna kepada penghidap demensia adalah untuk menghormati keperibadian mereka - mengingatkan semula minat, perangai, rutin, kecurigaan, dan juga pencetus. Aplikasi RE:Collection Maxis menyimpan koleksi kandungan minat ibu saya dan memberi akses kepada topik untuk berkongsi kenangan dengannya. Kita dapat melihat gambar diri lama, gambar kawan-kawan dan keluarga ketika mereka muda, gambar makanan atau tempat dan objek nostalgia.”

Setelah 5G dilancarkan di Malaysia pada masa yang akan datang, pengalaman Realiti Terimbuh (AR) pada aplikasi dan Meja Pintar akan menjadi lebih lancar dan sentiasa ada. 5G boleh menyambungkan sensor berjumlah besar pada Meja Pintar kepada pengkomputeran awan, yang akan dapat memproses data besar yang dihasilkan melalui pengesan gelombang otak, untuk menghasilkan laporan masa nyata bagi pengguna. Ini menampilkan potensi besar 5G yang dapat menghubungkan peralatan rumah dan perabot di Rumah Pintar pada masa depan. Maxis tetap komited untuk memberikan inovasi 5G terbaik yang mampu memberi manfaat kepada rakyat dan perniagaan di Malaysia.

Maxis juga telah menghasilkan filem pendek yang mengikuti kisah seorang anak perempuan dan bapanya berjudul “Tahun Baru Cina Yang Tidak Dapat Dilupakan”. Sehari selepas Tahun Baru Cina, bapa dan anak perempuan mengenang sama-sama sambutan mereka melalui aplikasi RE:Collection. Tonton filem di sini: https://www.youtube.com/watch?v=mGJLQqA-vQ8 dan di sebalik tabir filem di sini: https://youtu.be/RYzcKfU1JqI

Untuk maklumat lanjut mengenai aplikasi RE: Collection, sila layari maxis.com.my/cny2020

Untuk arahan penggunaan aplikasi, sila rujuk kepada helaian fakta.

1 Alzheimer’s disease Foundation Malaysia and IMU Cares program under International Medical University

Archives
Tags