Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis pacu cita-cita sediakan perkhidmatan awan unggul, jadi telko pertama diakreditasi sebagai Rakan Perundingan AWS pertama di Malaysia

Maxis IoT Challenge 2020 continues to foster strong home-grown innovation in IoT and 5G for businesses
  • Maxis diakreditasi sebagai Rakan Perundingan AWS dan telah memenuhi syarat ketat perakuan, pengetahuan teknikal dan rujukan pelanggan yang berjaya.

• Pelanggan Maxis boleh mengharapkan penyelesaian awan terkumpul yang berbeza dan mendapat khidmat dari pekerja yang diakreditasi dan diperakui AWS oleh syarikat tempatan di Malaysia.

• Maxis menyediakan AWS Direct Connect, untuk membolehkan perniagaan mempunyai sambungan rangkaian khusus dari premis mereka terus ke AWS, meningkatkan persekitaran awan dan IT mereka.

Maxis, sebuah syarikat telekomunikasi terkemuka di Malaysia, hari ini mengumumkan bahawa ia telah memperoleh akreditasi baru sebagai Rakan Perundingan Lanjutan Perkhidmatan Web Amazon (AWS) dan menyertai Program Penyedia Penyelesaian AWS, yang seterusnya memperkuat keupayaan perkhidmatan awannya untuk membolehkan lebih banyak pelanggan Malaysia berpindah ke awan sebagai sebahagian dari strategi IT mereka. Sejak menyertai Rangkaian Rakan AWS (APN), Maxis terus membina kolaborasinya dengan AWS, platform awan terunggul dan paling komprehensif di dunia.

Untuk mendapatkan status Rakan Perundingan Lanjutan AWS, rakan kongsi mesti memenuhi syarat ketat untuk perakuan, pengetahuan teknikal dan rujukan pelanggan yang berjaya. Maxis telah pun mempunyai kelengkapan untuk membantu pelanggan dalam perjalanan mereka dalam menggunakan awan. Maxis juga akan menawarkan AWS Direct Connect yang direka membolehkan perniagaan membuat sambungan khusus dari premis mereka terus ke muatan kerja mereka di AWS.

"Ketika perusahaan terus mengalami kesan ekonomi akibat pandemic COVID-19, ramai dari mereka mencari pendekatan holistik untuk membuat perniagaan mereka lebih tangkas dan selamat. Pengiktirafan ini adalah faktor penting dalam cita-cita awan kami, dan bukti kemampuan serta daya tahan rangkaian gabungan Maxis Programmable untuk perniagaan kami. Kami gembira dapat bekerjasama dengan AWS dalam mempermudah dan mempercepat perjalanan transformasi digital pelanggan kami,” kata Paul McManus, Ketua Perniagaan Perusahaan, Maxis.

“Saya gembira dengan pengiktirafan rasmi untuk Maxis, yang mempercepatkan lagi perjalanan awan mereka dengan penganugerahan status Rakan Perundingan Lanjutan AWS. Ini adalah sokongan kuat terhadap pencapaian dan komitmen berterusan mereka untuk membantu mendigitalisasikan SMB dan Perusahaan Malaysia. Kejayaan Maxis ini dicapai melalui pelaburan mereka dalam meningkatkan kemahiran pasukan mereka dengan perakuan AWS. Kami menghargai kerjasama Maxis dan gembira dengan rancangan kami untuk bersama-sama mempercepat langkah di mana perusahaan dan SMB Malaysia mengakses manfaat transformasi awan AWS," kata Conor McNamara, Pengarah Urusan, ASEAN AWS.

AWS Direct Connect
Salah satu faktor tipikal yang menyebabkan pengalaman pengguna yang kurang memuaskan adalah kesalinghubungan Internet yang tidak konsisten kerana dapat mempengaruhi kemampuan untuk mengendalikan dan mengurus persekitaran awan. Maxis kini menyediakan AWS Direct Connect sehingga para pelanggannya dapat mengakses rangkaian lengkap layanan AWS melalui kesalinghubungan yang dioptimumkan untuk kecekapan operasi. Ini dirancang untuk merapatkan jurang antara awan dan rangkaian tempatan organisasi supaya perniagaan dapat mengendalikan infrastruktur awan kritikal dan menikmati pengalaman rangkaian yang lebih konsisten dan mantap. Pelanggan juga dapat menikmati harga menarik dan pilihan kontrak yang fleksibel dari Maxis kerana penyelesaiannya akan dikenakan dalam mata wang tempatan

Perjalanan Awan Maxis
Sejak didaftarkan dalam Rangkaian Rakan AWS, Maxis telah diiktiraf sebagai telko Malaysia pertama di bawah Program Penyedia Penyelesaian AWS dan Rakan Sektor Awam AWS yang sah. Maxis mempunyai sebilangan besar pekerja yang mendapat akreditasi AWS dan bertauliah. Hampir 300 pekerja Maxis telah menjalani latihan komprehensif oleh AWS untuk meningkatkan keupayaan dan responsif Maxis terhadap agenda transformasi digital pelanggannya.

Maxis juga menubuhkan Pusat Perniagaan Cloud Maxis (MCBC) di mana AWS dan Maxis bekerjasama dalam mempercepat penggunaan awan dan mengembangkan penyelesaian industri untuk perniagaan di Malaysia. Semua penyelesaian awan ini dihantar melalui Software-Defined Programmable Network pertama di Malaysia, yang diperakui oleh MEF (Metro Ethernet Forum) 3.0. Rangkaian yang dapat diprogramkan ini dirancang untuk membolehkan perniagaan untuk mengukur permintaan kapasiti dengan andal untuk memenuhi persyaratan lingkungan IT yang berubah dengan cepat sambil beroperasi pada prestasi yang tinggi.