Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis komited untuk mengekalkan kualiti rangkaian dalam tempoh PKP

  • Lonjakan dalam trafik rangkaian didorong oleh pelayaran internet, penstriman video, mesej segera dan alat kolaborasi
  • Menegaskan komitmen terhadap gaya hidup dan pengalaman pelanggan perniagaan dengan peningkatan kapasiti bagi rangkaian tetap dan mudah alih
  • Pusat arahan rangkaian berdedikasi 24x7 untuk memantau trafik dan para juruteknik ditugaskan sepanjang masa bagi memastikan rangkaian tetap dan mudah alih berjalan dengan lancar

Masa sukar yang kini dialami rakyat kini telah mendorong peningkatan dalam permintaan kesalinghubungan untuk  meneruskan keperluan hidup dari rumah melalui dunia digital. Bagi meneruskan komitmennya dalam menjadikan Malaysia lebih selamat dan bersalinghubungan, Maxis berusaha untuk memastikan sambungan talian tetap kekal tidak terganggu dan memberi lebih banyak sokongan kepada semua pekerja, pelanggan, perniagaan dan perwira barisan hadapan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Penggunaan data kini meningkat pada kadar yang tidak pernah berlaku. Pemantauan Maxis telah mendapati bahawa trafik fiber kediaman dan jumlah data mudah alih harian meningkat dengan ketara sejak permulaan PKP pada 18 Mac, dengan jumlah mudah alih yangterus berkembang. Terdapat juga peningkatan dalam trafik panggilan suara pada hari pertama PKP, walaupun telah kembali normal kepada trend sebelum PKP.

“Amat jelas bahawa pengguna kami banyak menggunakan data, dan terutamanya dalam masa yang mencabar ini. Berikutan itu, amat penting bagi pelanggan kami untuk mendapatkan pengalaman Internet yang baik untuk keperluan harian mereka. Juruteknik kesalinghubungan kami amat berdedikasi untuk memantau trafik penggunaan dengan teliti dan bekerja sepanjang masa bagi memastikan rangkaian tetap dan mudah alih berjalan dengan lancar. Senibina rangkaian BCP kami juga berada pada kedudukan yang baik untuk memenuhi cabaran permintaan,” kata Morten Bangsgaard, Ketua Pegawai Teknologi dan Maklumat, Maxis.

Sementara itu, pelayaran Internet, penstriman video, mesej segera dan alat kolaborasi telah menyumbang sebahagian besar kepada peningkatan trafik data, dengan peranti mudah alih yang kebanyakannya digunakan untuk aktiviti penyemakan imbas. Di samping itu peningkatan jumlah data untuk aplikasi penstriman untuk Internet Kediaman juga dapat dilihat. Sebagai contoh, penggunaan YouTube mencatatkan jumlah data tertinggi bagi Maxis, dengan peningkatan lebih daripada beberapa ribu TeraBytes (1TB = 1,024GB) manakala mesej segera dan suara melalui IP (VoIP) telah melihat kira-kira 50% peningkatan jumlah data, bersama dengan alat kerjasama seperti Microsoft Teams, Skype dan Google Hangouts, yang berkemungkinan besar disumbangkan oleh mereka yang belajar dan bekerja dari rumah. Sejak awal MCO, Maxis sendiri telah mengadakan purata sebanyak 1,500 pertemuan di Teams pada hari bekerja.

Sebilangan pelanggan mungkin tidak mempunyai pengalaman Internet yang optimum pada waktu malam. Untuk mengurangkan situasi ini dan untuk memastikan pengalaman pelanggan yang lebih baik, Maxis meningkatkan produksi tapak sebanyak 100% dan mempercepat pelaksanaan kapasiti dalam memenuhi permintaan yang semakin meningkat. Pengoptimuman rangkaian yang berterusan untuk melengkapkan pelaksanaan rangkaian memastikan bahawa pelanggan akan menikmati pengalaman berkualiti terutama untuk aplikasi yang biasa digunakan.

"Walaupun kami begitu berbesar hati dengan pengiktirafan yang diberikan kepada kami dalam Laporan Prestasi Rangkaian 2019 baru-baru ini, kami tetap berusaha untuk meningkatkan dan memastikan bahawa prestasirangkaian kami terus berada pada tahap optimum dan memenuhi keperluan pelanggan yang bergantung pada kami. Kami mempunyai kira-kira 800 pekerja barisan hadapan yang berkhidmat untuk pelanggan di kedai dan juga juruteknik lapangan bagi memastikan rangkaian tetap aktif, dan kami amat berterima kasih atas dedikasi mereka" kata Morten Bangsgaard, Ketua Pegawai Teknologi dan Maklumat.

Laporan Prestasi Rangkaian 2019 SKMM mengukur prestasi perkhidmatan mudah alih dan suara jalur lebar tetap berdasarkan Standard Wajib untuk Kualiti Perkhidmatan (MSQoS). Maxis telah mengekalkan kedudukannya sebagai peneraju di antara semua penyedia perkhidmatan dengan prestasi cemerlang dalam semua kriteria selama empat tahun berturut-turut.

Telekomunikasi adalah perkhidmatan penting untuk orang ramai dan Maxis bekerjasama rapat dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia untuk memberikan bantuan dan sokongan dalam memastikan bahawa rangkaian tetap dan mudah alihnya tidak terganggu dan sihat, dan prestasi rangkaiannya dipertingkatkan di sekitar lokasi kritikal seperti klinik dan hospital.

Maxis juga telah melancarkan beberapa inisiatif untuk meringankan beban pelanggannya sepanjang tempoh PKP, termasuk data percuma untuk pelanggan prabayar dan pascabayar, serta langganan percuma untuk alat kerjasama perniagaan penting bagi perusahaan. Maxis juga menghentikan semua caj data bagi lawatan ke laman web terpilih untuk info dan perkembangan terkini, sementara semua panggilan ke agensi penting termasuk Pusat Respons Kesiapsiagaan Krisis dan Jabatan Kesihatan Negeri juga percuma sepanjang tempoh PKP.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai inisiatif dan insentif ini, pelanggan boleh melayari www.maxis.com.my/stayhomestayconnected, www.hotlink.com.my atau menghubungi 123 dari telefon bimbit mereka atau 1 800 82 1123 dari talian tetap mereka.

Archives
Tags