Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis dah Huawei mempamerkan percubaan teknologi 5.5G pertama di Malaysia dan Asia Tenggara

Maxis and Huawei showcase first 5.5G technology trial in Malaysia and Southeast Asia
  • Teknologi 5G-Advanced atau 5.5G menjanjikan peningkatan sehingga 10 kali ganda dalam kelajuan, peranti bersambung, dan penambahbaikan dalam kependaman berbanding 5G 
  • Percubaan teknologi ini juga akan dipamerkan di Pavilion Malaysia untuk Mobile World Congress 2024 di Barcelona, Sepanyol minggu depan 
  • Warga Malaysia dijemput untuk merasai pengalaman pameran 5.5G di KLCC The Place pada 22 dan 23 Feb

Maxis dan Huawei telah berjaya mengadakan pameran percubaan teknologi 5G-Advanced pertama di Malaysia dan Asia Tenggara. Majlis ‘5G-Advanced Trial Showcase’ juga mempamerkan ujian kelajuan langsung untuk menunjukkan keupayaan 5G-Advanced untuk mencapai kelajuan puncak ultra pantas sehingga 8Gbps.

5G-Advanced, juga dikenali sebagai 5.5G, menjanjikan peningkatan sehingga 10 kali ganda dalam kelajuan, peranti bersambung, dan penambahbaikan dalam kependaman berbanding 5G.

Maxis and Huawei showcase first 5.5G technology trial in Malaysia and Southeast Asia 2

Majlis itu telah dirasmikan oleh Yang Berhormat Fahmi Fadzil, Menteri Komunikasi. Turut hadir pada majlis perasmian itu ialah Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Tan Sri Mohamad Salim Fateh Din.

Pameran itu dianjurkan untuk menampilkan potensi teknologi 5G-Advanced melalui ketersambungan dan penyelesaian digital generasi akan datang, dengan memanfaatkan kelajuan ultra-tinggi, kapasiti yang lebih besar untuk peranti bersambung secara serentak, dan kependaman ultra-rendah yang boleh dipercayai. Acara itu diadakan di KLCC The Place sebagai lokasi pertama di negara ini yang telah menjadi hos kepada percubaan teknologi 5.5G.

Ruang pameran menampilkan aplikasi interaktif teknologi, termasuk penstriman langsung kependaman rendah pelbagai pemandangan pusat bandar Kuala Lumpur, kandungan 3D secara langsung dan pengalaman realiti tambahan (AR) yang mendalam.

Maxis and Huawei showcase first 5.5G technology trial in Malaysia and Southeast Asia 3
quote

Percubaan 5.5G ini menunjukkan potensi sektor telekomunikasi Malaysia untuk menyumbang secara bermakna dalam memajukan ketersambungan komunikasi kami. Kami berharap lebih ramai peserta industri akan merintis teknologi inovatif yang akan membantu perusahaan Malaysia meningkatkan rantaian nilai melalui penyelesaian komersial dan perindustrian generasi akan datang. Ini akan meletakkan Malaysia sebagai peneraju dalam telekomunikasi di peringkat global, - Tan Sri Mohamad Salim Fateh Din

quote

Maxis berasa bangga atas pencapaian ini yang pertama bukan sahaja untuk negara tetapi juga di Asia Tenggara dengan percubaan 5.5G kami. Potensi teknologi ini sangat besar kerana ia boleh menjana penyelesaian pintar merentas industri dan ekonomi. Kami berharap dapat meneroka teknologi ini dan membangunkan penyelesaian yang akan memberi manfaat kepada industri dan perusahaan, serta memajukan cita-cita digital negara kita, - Goh Seow Eng, Ketua Pegawai Eksekutif Maxis

quote

Sebagai pemain ICT global terkemuka dan penyokong penyelesaian 5.5G hujung ke hujung, Huawei telah mengusahakan penyelidikan dan pembangunan (R&D) dan pengesahan teknologi 5.5G dan kes perniagaan. Hari ini, kami membawa teknologi 5.5G terkini dan melancarkan pameran 5.5G pertama di Malaysia. Ini akan menunjukkan kepada dunia bahawa Malaysia menerajui rantau ini dalam infrastruktur digital, membuktikan persekitaran yang membolehkannya dan kemudahan digital adalah salah satu yang terbaik untuk menarik dan mengekalkan pelaburan asing. Huawei Malaysia komited teguh untuk berjalan bersama negara dalam perjalanan transformasi digitalnya, - Simon Sun, Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Technologies (Malaysia) Sdn Bhd

Maxis and Huawei showcase first 5.5G technology trial in Malaysia and Southeast Asia 4

Keupayaan canggih 5.5G boleh menyokong pendigitalan, automasi dan Internet Kebendaan (IoT) merentasi berbilang sektor.

Keupayaan ini akan memudahkan peningkatan digital industri teras seperti pembuatan mewah, automotif dan pengangkutan pintar, serta membolehkan komunikasi visual terkini melalui 3D dan realiti lanjutan (XR). Selain itu, 5G-Advanced boleh menyokong pembangunan penyelesaian IoT mampu milik.

Susulan acara tersebut, percubaan 5.5G akan dipamerkan di pentas global sebagai sebahagian daripada Pavilion Malaysia yang disokong oleh SKMM di Mobile World Congress (MWC) tahun ini, yang akan berlangsung pada 26-29 Februari 2024 di Barcelona, Sepanyol. Maxis ialah salah satu syarikat terkemuka Malaysia yang akan mewakili negara di MWC 2024, acara ketersambungan terbesar dan yang paling berpengaruh di dunia.

Orang ramai juga boleh melawat pameran 5G-Advanced di KLCC The Place pada 22 Feb 2024 dari jam 3:00 petang ke 10:00 malam dan 23 Feb 2024 dari jam 10:00 pagi ke 10:00 malam, di mana mereka boleh mengalami teknologi 5.5G secara langsung.

Archives
Tags