Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis umum peralihan Pengerusi

Maxis umum peralihan Pengerusi

Maxis hari ini mengumumkan bahawa Raja Tan Sri Dato’ Seri Arshad bin Raja Tun Uda telah memutuskan untuk mengundurkan diri dari jawatannya sebagai Pengerusi Lembaga Maxis Berhad (Maxis) berkuatkuasa pada 22 April 2021, setelah Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) berakhir. Raja Tan Sri Arshad telah berkhidmat sebagai Pengerusi Maxis sejak penyenaraiannya di Bursa Malaysia pada tahun 2009.

Lembaga Pengarah telah melantik Tan Sri Mokhzani bin Mahathir untuk menggantikan Raja Tan Sri Arshad. Beliau kini berkhidmat sebagai Pengarah Bebas Kanan Lembaga. Sementara itu, Raja Tan Sri Arshad akan terus berkhidmat sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Maxis.

“Ini adalah suatu penghormatan untuk berkhidmat sebagai Pengerusi Maxis selama 11 tahun, bekerjasama dengan ahli lembaga pengarah yang lain dalam membimbing Syarikat dalam transformasinya dari pemain mudah alih terkemuka kepada penyedia penyelesaian terpadu terkemuka di negara ini. Saya bangga dengan apa yang telah kami capai dan bagaimana kami terus melayani pelanggan dan pihak berkepentingan yang kami hargai dalam persekitaran digital yang berkembang pesat. Setinggi-tinggi penghargaan saya ucapkan kepada Lembaga Pengarah, pengurusan dan warga Maxis yang telah memberi sokongan yang begitu padu yang akan saya hargai selama-lamanya.

“Saya percaya bahawa sudah waktunya untuk saya menyerahkan peranan sebagai Pengerusi kepada anggota Lembaga yang lebih muda, dan saya mengucapkan tahniah kepada Tan Sri Mokhzani atas pelantikannya. Beliau adalah pemimpin korporat dan usahawan yang berpengalaman dan berpengetahuan luas dalam industri telekomunikasi, setelah beberapa tahun menganggotai lembaga dan menjadi ahli bagi beberapa Jawatankuasa Lembaga. Saya yakin dengan sokongan dan komitmen berterusan dari semua warga Maxis, Syarikat akan terus berkembang di bawah kepimpinannya,” kata Raja Tan Sri Arshad.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Raja Tan Sri Arshad atas kepemimpinan, bimbingan dan sumbangannya yang sangat tinggi kepada Syarikat selama ini. Kami berada di puncak era teknologi baru dan Maxis selalu berada di barisan hadapan dalam membawa inovasi baru kepada negara. Saya yakin bahawa sebagai penyedia penyelesaian terpadu yang terkemuka, Maxis akan memainkan peranan penting dalam memajukan kesalinghubungan dan agenda digital negara. Kami berada di masa yang mengujakan di Maxis. Saya menantikan peranan baru saya dan juga untuk bekerjasama dengan Lembaga Pengarah, pengurusan serta warga Maxis memandangkan kami kini mempercepat cita-cita pertumbuhan jangka panjang kami,” kata Tan Sri Mokhzani.

"Raja Tan Sri Arshad telah menjadi Pengerusi dan pemimpin yang luar biasa di Maxis dan kami ingin mengucapkan terima kasih atas sumbangannya yang berharga. Saya juga ingin mengucapkan tahniah kepada Tan Sri Mokhzani atas pelantikan barunya. Saya telah mengenali Tan Sri selama beberapa tahun, dan kami yakin Maxis akan terus memainkan peranan penting dalam memajukan cita-cita digital negara di bawah kepemimpinan dan bimbingannya,” kata Mohammed Abdullah K. Alharbi, Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas Maxis.

Tan Sri Mokhzani kini mempengerusikan Jawatankuasa Audit dan Risiko Maxis dan juga merupakan anggota Jawatankuasa Pencalonan dan Imbuhan serta Jawatankuasa Hal Ehwal Kerajaan dan Kawal Selia. Beliau akan melepaskan peranannya sebagai Pengarah Bebas Kanan dan Pengerusi Jawatankuasa Audit dan Risiko sejurus selepas AGM pada 22 April 2021.

Setelah memulakan kerjaya profesionalnya sebagai jurutera luar pesisir dengan Sarawak Shell Berhad, Tan Sri Mokhzani menceburkan diri dalam sektor pembuatan komponen, perkhidmatan minyak dan gas, kewangan dan penjagaan kesihatan. Pengalaman korporatnya yang lalu merangkumi jawatan eksekutif utama di Pantai Holdings Berhad, THB Industries Berhad, Tongkah Holdings Berhad, Kencana Petroleum Bhd selain menjadi pengasas bersama SapuraKencana Petroleum Berhad. Pada masa ini, portfolio pelaburannya melalui Kencana Capital Sdn Bhd merangkumi perniagaan dalam bidang IT, harta tanah, pertanian dan industri makanan dan sektor automotif. Tan Sri Mokhzani aktif dalam sukan permotoran, dan berkhidmat sebagai Pengerusi Sepang International Circuit Sdn. Bhd., yang menjadi tuan rumah FIA Formula One World Championship selama 13 tahun hingga 2017. Beliau kini merupakan Presiden Persatuan Motorsports Malaysia, yang merupakan badan pengesahan FIA dan FIM untuk semua sukan permotoran di Malaysia. Tan Sri Mokhzani lulus dengan Ijazah Sarjana Muda Sains Kejuruteraan Petroleum dari University of Tulsa, Oklahoma di A.S.

Kepentingan 62% dalam Maxis Berhad adalah dipegang secara tidak langsung oleh Binariang GSM Sdn Bhd, di mana Syarikat Saudi Telecom mempunyai kepentingan 25%, dan baki 75% dimiliki oleh Harapan Nusantara Sdn Bhd, Usaha Tegas Sdn Bhd dan syarikat bersekutu.

Archives
Tags