Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis tutup 2020 dengan prestasi yang kukuh, disokong kepimpinan dalam penyelesaian konvergen

Maxis closes 2020 with resilient performance on the back of its converged solutions leadership
 • Hasil perkhidmatan (tidak termasuk borong) suku yang kukuh pada RM 1.94 billion, didorong oleh pertumbuhan mudah alih teras, perusahaan dan fiber
 • EBITDA (dinormalisasi) yang sihat berjumlah RM939 juta untuk suku keempat
 • Terus meneraju perkhidmatan pascabayar, dengan 3.5 juta pelanggan, meningkat sebanyak 4.0% dalam Q4 2020 berbanding Q4 2019
 • Momentum pertumbuhan fiber yang kuat, dengan 444k pelanggan, meningkat sebanyak 20.3% dalam Q4 2020 berbanding Q4 2019
 • Diisytiharkan dividen interim 4 sen, ditambah dividen interim khas pada 1 sen sesaham 

Maxis Berhad (Maxis) hari ini mengumumkan prestasi Q4 tahun 2020 yang berdaya tahan dengan mencatatkan Hasil Perkhidmatan yang stabil dan EBITDA yang dinormalisasi yang sihat, di samping mengekalkan margin EBITDA yang tinggi.  Memperkukuhkan kepemimpinannya dalam penyelesaian konvergen, prestasi Syarikat Q4 2020 didorong oleh pertumbuhan yang sihat dalam perniagaan mudah alih teras, perusahaan dan fiber. Maxis terus menerajui segmen pascabayar, dengan pertumbuhan langganan suku demi suku. Bagi segmen fiber pula, Syarikat berada pada momentum yang baik dengan pertumbuhan langganan dari keluarga dan perniagaan yang stabil.

Prestasi Maxis untuk suku keempat menunjukkan ketangkasan yang berterusan dalam mengurangkan kesan COVID-19 dan pelbagai fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sambil memastikan pelanggan dan perniagaan terus bersalinghubung dalam masa yang mencabar dengan mengekalkan infrastruktur rangkaian yang kuat.

Maxis juga mengekalkan komitmen untuk menyokong kesihatan dan ekonomi negara dengan beberapa inisiatif utama, bermula dengan usaha seluruh industri untuk memberikan penawaran percuma 1GB sehari supaya rakyat dan perniagaan tetap bersalinghubung di rumah. 1GB percuma ini juga disasarkan untuk pembelajaran dan produktiviti kerja. Di bawah kempen #KitaSapotKita, Maxis telah menyediakan penggunaan alat kolaborasi secara percuma untuk kesinambungan perniagaan, sokongan digitalisasi untuk PKS, perkhidmatan kesalinghubungan untuk barisan hadapan dan makanan dan bantuan PPE untuk komuniti yang terkesan. Dalam Q4 ini juga, Maxis menjanjikan RM1 juta kepada GLC / GLIC Disaster Response Network (GDRN) untuk inisiatif berkaitan COVID-19.

Pandemik telah menyaksikan Maxis mengalami tekanan yang lebih tinggi terhadap pendapatan prabayar dan perayauan serta trafik yang lebih rendah ke kedainya, tetapi pada masa yang sama, menyaksikan permintaan yang lebih tinggi untuk kesalinghubungan berikutan keperluan kerja-dari-rumah dan digitalisasi perusahaan yang dipercepat. Trafik data terus meningkat pada suku tersebut. Secara keseluruhan, pelanggan Maxis menggunakan purata 20.75GB sebulan, peningkatan 38.42% tahun ke tahun. Pada suku itu, Maxis melaburkan RM504 juta dalam kapasiti rangkaian untuk menyokong pertumbuhan trafik data, serta pelaburan dalam pertumbuhan fiber dan perusahaan, menjadikan jumlah pelaburan kapital menjadi RM1.25 bilion untuk tahun ini.

Untuk terus memperkuat liputan rangkaian 4Gnya dan memberikan pengalaman pelanggan terbaik, Maxis telah membina tapak baru dan meningkatkan tapak sedia ada di Semenanjung dan Malaysia Timur, serta memperluas jejak fiber. Dengan komitmen dalam pelancaran mudah alih dan tetap untuk Jalinan Digital Negara (JENDELA), Maxis terus memainkan peranan aktif dan penting dalam agenda nasional ini dan telah mencapai 100% daripada sasaran 2020 untuk JENDELA pada akhir Q4. Berikutan pengumuman Kerajaan mengenai inisiatif MyDIGITAL dan Blueprint Ekonomi Digital Malaysia, yang merangkumi pelaksanaan 5G kepada rakyat Malaysia secara berperingkat menjelang akhir 2021, Maxis kini bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk mengumpul lebih banyak maklumat.

Usaha berterusan untuk memberikan pengalaman peribadi yang tidak dapat ditandingi telah menyaksikan Maxis secara konsisten mengekalkan tahap kepuasan pelanggan yang tinggi dengan Skor Promoter Touch Point-Net sebanyak +54 mata untuk tahun ini. Maxis tetap komited untuk menyatukan teknologi terbaik untuk membantu rakyat, perniagaan dan negara untuk Terus Menerajui dalam dunia yang semakin berubah.

 

Komen oleh Gökhan Ogut, Ketua Pegawai Eksekutif, Maxis:

"Ketangkasan kami dalam memenuhi tuntutan suasana unik ini membolehkan kami untuk terus maju dalam menuju cita-cita konvergen kami. Di samping kekal optimistik dan juga beringat dalam menghadapi keadaan norma baru pada 2021, kami akan terus mengembangkan penyelesaian yang lebih inovatif selain mudah alih, sambil mewujudkan peluang baru untuk pertumbuhan perniagaan bagi seluruh industri.

"Sememangnya, ini merupakan tahun penuh ujian bagi semua, terutamanya bagi mereka yang terkesan dengan pandemic dan banjir. Kami berterima kasih dan menghargai semua pekerja barisan hadapan di seluruh negara atas pengorbanan tanpa lelah mereka; dari pekerja keselamatan, kesihatan dan pemulihan awam, kepada polis, tentera dan tenaga perubatan profesional, serta pekerja kami yang terus menyokong keperluan pelanggan kami.

FY2020 FInancial Highlights

Sorotan kewangan Q4 tahun-ke-tahun (yoy) – Q4 2020 vs Q4 2019

 • Hasil perkhidmatan yang teguh (tidak termasuk borong) pada RM 1.94 bilion didorong oleh pertumbuhan mudah alih teras, perusahaan dan perniagaan fiber.
 • Menerajui pasaran dengan pertumbuhan pascabayar yang kukuh dengan perkembangan asas pelanggan sebanyak 4.0% kepada 3.5 juta pelanggan. Penawaran MaxisONE dan Hotlink Postpaid menyumbang kepada peningkatan pelanggan. Pelan MaxisONE Share dan Hotlink Postpaid pula menarik pelanggan pascabayar baru. Terdapat juga momentum migrasi dari prabayar ke pascabayar yang berterusan. Hasil pascabayar mencatatkan sedikit penurunan 2.2% kepada RM967 juta disebabkan oleh penurunan Kadar Penamatan Mudah Alih (MTR) dan kekurangan pendapatan perayauan antarabangsa disebabkan PKP sejak Mac 2020. ARPU bulanan kekal kukuh pada RM83 tetapi mengalami penurunan daripada RM90 pada Q4 2019.
 • Prabayar terus mengalami tekanan dengan penguncupan langganan sebanyak 4.4% kepada 6.0 juta pelanggan dan ARPU yang lebih rendah pada tahap RM39 kerana penyatuan SIM yang berterusan, kejayaan migrasi ke perkhidmatan Pascabayar Hotlink dan pangkalan pekerja asing yang lebih rendah. Hasil merosot 11.1% kepada RM696 juta.
 • Pertumbuhan dua digit yang kukuh dalam kesalinghubungan kediaman, dengan peningkatan 21.8% pelanggan fiber dan wayarles dari tahun ke tahun (yoy), menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 570k. Sambungan fiber meneruskan pertumbuhan kukuh dalam asas pelanggan dan hasil. Penggunaan pakej berkumpul MaxisONE Prime yang kuat dan penukaran berterusan ke pakej berkelajuan lebih tinggi iaitu 300, 500 dan 800 Mbps mengakibatkan peningkatan 20.3% kepada 444k pelanggan dan peningkatan hasil sebanyak 18.0% kepada RM144 juta. ARPU kekal stabil pada RM107. Selain itu, Maxis menyaksikan peningkatan segmen sambungan wayerles yang berterusan. Perkhidmatan router kediaman 4G/LTE Akses Jalur Lebar Wayarles baru yang pada mulanya diperkenalkan sebagai penyelesaian sementara semasa MCO awal tahun 2020, ketika pemasangan tidak dapat dilakukan sejak itu telah berkembang sebagai penyelesaian kepada pelanggan yang tidak berada di kawasan liputan fiber dan mencatatkan pertumbuhan yang kuat sepanjang suku tersebut. Langganan meningkat 27.3% kepada 126k dan hasil meningkat 16.7% menjadi RM35 juta.
 • EBITDA normalisasi kekal stabil pada RM939 juta berbanding RM945 juta pada Q4 2019. Sementara itu, margin EBITDA yang dinormalisasi atas hasil perkhidmatan tetap tinggi pada 48.3%.
 • Keuntungan selepas cukai (PAT) yang dinormalisasi sebanyak RM319 juta, penurunan 6.7% daripada RM342 juta pada Q4 2019 seiring dengan pendapatan perkhidmatan yang lebih rendah dan pelaburan modal yang berterusan di kawasan pertumbuhan.  
 • Aliran tunai bebas operasi (OFCF) yang kukuh pada RM1,139 juta untuk suku tersebut, peningkatan 49.5% daripada RM762 juta pada Q4 tahun sebelumnya, sebahagian besarnya disebabkan oleh fokus kami pada inisiatif modal kerja dan pengumpulan yang lebih tinggi dari Universal Service Provision (USP) dan projek lain yang dikawal selia.
 • Peningkatan penggunaan perkhidmatan digital. Dengan gaya hidup digital yang semakin meningkat, aplikasi Maxis dan Hotlink terus menunjukkan penerapan yang kuat, kerana semakin banyak pelanggan memilih kemudahan, ganjaran, dan kemudahan transaksi. Pada Q4 2020, 73% pelanggan Internet mudah alih prabayar kami sekarang menggunakan Aplikasi Hotlink berbanding 63% tahun lalu, sementara 58% pemegang akaun utama pascabayar kami menggunakan Aplikasi Maxis, berbanding 49% pada tempoh yang sama tahun lalu.
 • Dividen interim 4 sen dengan tambahan dividen interim khas 1 sen diisytiharkan untuk suku tersebut. Maxis telah mengekalkan pengedaran yang berhemah sepanjang tahun untuk membolehkan Syarikat memberi tumpuan perkhidmatan kepada pengguna, perniagaan, dan komuniti pada masa-masa yang mencabar ini. Namun, tindak balasnya yang tangkas terhadap persekitaran ekonomi yang mencabar dan keuntungan awal dari inisiatif modal kerjanya telah memberi peningkatan kepada OFCF, yang membolehkan Syarikat mengisytiharkan dividen interim khas 1.0 sen pada Q4.
Maxis closes 2020 with resilient performance on the back of its converged solutions leadership

Sorotan utama untuk Q4 2020

Rakan kongsi yang kuat untuk PKS dan perusahaan mempercepat pertumbuhan dan aspirasi digital mereka:

 • Disokong lebih daripada 3.5 ribu PKS dan PKS Mikro sebagai Penyedia Penyelesaian Teknologi (TSP) dengan rangkaian kesalinghubungan dan penyelesaian terluas di bawah Geran Digitalisasi PKS
 •  
 • Membangunkan Maxis Business Digital Readiness Index (DRI), alat penilaian kendiri interaktif dalam talian yang pertama seumpamanya yang membantu syarikat pelbagai saiz di seluruh industri menilai tahap kesediaan digital mereka.
 • Memperkenalkan Internet Berasaskan Penggunaan, Akses Internet Bayar Secara Langsung mengikut penggunaan pertama di Malaysia untuk perniagaan menikmati fleksibiliti dan kecekapan kos.
 • Merpeluaskan penyelesaian suara dan komunikasi bersatu dengan pengambilalihan Audeonet, sebahagian daripada komitmen berterusannya untuk membangun keupayaan dan kemampuan bakat dan pengembangan penyelesaian canggih untuk segmen perusahaannya.
 • Bekerjasama dengan PETRONAS Dagangan Berhad untuk menawarkan penyelesaian bersepadu yang fokus pada keselamatan, keselamatan dan kelestarian untuk perniagaan dan memanfaatkan data raya dan analitik canggih untuk menciptakan pengalaman runcit yang unik di stesen Petronas.

 

Memenuhi keperluan dan gaya hidup digital pelanggan yang semakin meningkat:

 • Maxis TV memberikan akses VIP percuma ke iQIYI, penyedia kandungan teratas dan data 10GB untuk menonton drama, rancangan dan filem Asia yang popular.
 • Bekerjasama dengan Lazada Malaysia (Lazada) untuk membina laman web khusus untuk penjualan 11.11 supaya pengguna Maxis dan Hotlink dapat memperoleh tawaran membeli-belah Lazada secara langsung dari aplikasi Maxis, Hotlink, dan Hotlink Postpaid mereka.

 

Mengembangkan bakat dan memupuk inovasi

 • Biasiswa Prasiswazah dianugerahkan kepada 15 pelajar yang cemerlang dan layak untuk menyokong hasrat akademik mereka.
 • Menganjurkan Maxis IoT Challenge 2020 yang kedua untuk terus memupuk inovasi tempatan yang kuat di IoT dan 5G untuk perniagaan.

 

Menyokong pelanggan dan komuniti dengan kesalinghubungan kritikal, perkhidmatan komunikasi dan bantuan dalam tahun yang mencabar ini:

 • Tempoh penebusan dilanjutkan kepada 24 jam untuk Internet Produktiviti 1GB percuma setiap hari untuk keperluan kerja dan pembelajaran.
 • RM1 juta dijanjikan melalui GDRN untuk inisiatif "To Malaysia, With Love" MCMC.
 • Ini termasuk sumbangan RM500,000 kepada Yayasan Kebajikan Negara (YKN) untuk pengedaran kotak makanan kepada masyarakat yang terjejas teruk oleh wabak dan juga banjir.
 
Archives
Tags