Kaji Selidik Sukarelawan SKMM, 15 Jul - 31 Dis | Klik sini

Kaji Selidik Sukarelawan SKMM, 15 Jul - 31 Dis | Klik sini

Atas arahan SKMM, mulai 2 Jul 2023, SMS dengan pautan URL di antara individual akan disekat.

SMS dengan pautan URL akan disekat mulai 2 Jul 2023.

Baca Lebih Lanjut

Maxis adalah Rakan Teknologi Pulau Pinang untuk capai cita-cita Negeri Pintar

  • Maxis dan Negeri Pulau Pinang akan mempamerkan projek perintis Bandar Pintar IoT berkemampuan 5G di Pulau Pinang dalam Smart Security, Smart Education, Smart Agriculture dan Smart Pole
  • Maxis akan menyokong Kerajaan Negeri Pulau Pinang dalam menubuhkan Makmal Inovasi IoT untuk mewujudkan ekosistem yang kondusif untuk pembangunan penyelesaian IoT
  • Maxis bersedia menyokong cita-cita digital Pulau Pinang dengan penyelesaian IoT terbaik dan perkongsian sumber dan pengetahuan

Maxis, syarikat penyelesaian terpadu terkemuka di Malaysia, telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk menjadi rakan teknologi yang dipercayai. MoU yang ditandatangani hari ini antara kedua-dua pihak, disaksikan oleh Yang Amat Berhormat Tuan Chow Kon Yeow, Ketua Menteri Pulau Pinang.

Menandatangani bagi pihak Maxis adalah Ketua Pegawai Eksekutif, Gokhan Ogut, sementara Kerajaan Negeri Pulau Pinang diwakili oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Yang Berhormat Dato ’Abdul Razak bin Jaafar. Menemani Menteri Besar sebagai saksi ialah Pengerusi Maxis, Yang Mulia Raja Tan Sri Dato ’Seri Arshad bin Raja Tun Uda.

Kolaborasi ini memberi fokus kepada dua bidang selaras dengan rangka pelan Penang2030 untuk memperkukuhkan hubungan dan infrastruktur digital Negeri.

Projek Perintis IoT Bandar Pintar
Tumpuan yang pertama akan menyaksikan Maxis menggerakkan projek perintis Bandar Pintar IoT berkemampuan 5G, yang merangkumi Smart Security dengan Bangunan KOMTAR, Smart Education dengan Perpustakaan Digital Pulau Pinang, Smart Agriculture bersama Bao Sheng Durian Farm di Balik Pulau, dan Smart Pole dengan Majlis Bandaraya Seberang Prai. Maxis dan Negeri Pulau Pinang akan bekerjasama untuk membangun dan menggunakan penyelesaian IoT terbaik dalam aspek ini. Projek perintis ini bertujuan untuk menunjukkan potensi kemajuan teknologi ke arah cita-cita digital Negeri Pulau Pinanag.

Makmal Inovasi IoT
Bagi tumpuan kedua, Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan mewujudkan Makmal Inovasi IoT, yang disokong secara eksklusif oleh kesalinghubungan IoT Maxis. Makmal akan menjadi tempat ujian dan kolaborasi untuk syarikat permulaan (Startup), komuniti pemaju dan penyedia untuk penyelesaian IoT mereka. Bersama dengan rakan-rakan ekosistem tempatan seperti agensi inovasi dan para akademik, Maxis dan Negeri Pulau Pinang akan menerajui inisiatif yang membolehkan perkongsian pengetahuan atau bengkel penciptaan bersama. Melalui inisiatif ini, syarikat permulaan tempatan dapat dilengkapi dengan pengetahuan dalam memanfaatkan penyelesaian IoT ketika negeri bersiap sedia untuk 5G.

"Kerjasama dengan Maxis ini merupakan langkah penting dalam cita-cita Penang2030 kami. Misi kami adalah untuk menerapkan penggunaan teknologi bagi meningkatkan kualiti hidup dan memberikan peluang yang lebih baik untuk rakyat. Dengan mengintegrasikan teknologi pintar ke dalam sektor-sektor utama seperti pendidikan, keselamatan awam dan pertanian, kami dapat mempercepat kemajuan ke arah cita-cita digital. Kami menantikan pandangan dan faedah yang akan disediakan oleh projek perintis Bandar Pintar dan Makmal Inovasi IoT untuk Negeri ini,” kata YAB Tuan Chow.

"Kami memuji usaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang dalam mendorong agenda negeri pintarnya, dan menyedari keperluan memanfaatkan kemajuan teknologi di berbagai sektor utama. Di Maxis, kami ingin menjadi rakan kongsi yang kuat kepada kerajaan melalui kepemimpinan rangkaian, perkhidmatan digital dan penyelesaian kesalinghubungan kami. Ini sejajar dengan komitmen kami untuk menghadirkan teknologi terbaik bagi membantu rakyat, perniagaan, dan negara untuk Terus Menerajui dalam dunia yang sentiasa berubah. Kami berharap dapat memainkan peranan penting dalam memberikan penyelesaian IoT terbaik di kelas dan berkongsi sumber dan pengetahuan kami untuk menyokong cita-cita digital Pulau Pinang," kata Gokhan Ogut.

Pada majlis itu, Maxis juga mempamerkan tiga kes penggunaan 5G, yang merupakan sebahagian daripada Projek Demonstrasi 5G yang sedang berlangsung. Ini termasuk pengalaman realiti maya (VR) untuk pembelajaran Sains bersama eKelas, program komuniti unggul Maxis, serta dua projek perintis IoT Pulau Pinang - Smart Security untuk Bangunan KOMTAR dan Smart Agriculture untuk Ladang Durian di Balik Pulau.

Sambil mendidik masyarakat tentang potensi 5G dan kemampuannya melalui kes penggunaannya, Maxis tetap komited terhadap rancangan tindakan JENDELA Kerajaan yang diumumkan baru-baru ini. JENDELA adalah aspirasi bersama untuk seluruh negara, di mana industri akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan agensi lain di peringkat majlis persekutuan, negeri, dan tempatan. Semua inisiatif JENDELA akan menuju ke arah menyediakan hubungan digital yang lancar untuk semua rakyat Malaysia sejajar dengan ekonomi digital negara.

Kepimpinan Teknologi IoT
Maxis sentiasa memperkuat dan mempercepatkan agenda IoTnya. Pada bulan April 2019, ia melancarkan perkhidmatan Narrowband IoT (NB-IoT) komersial pertama di Malaysia, yang pada dasarnya membuka peluang bagi perniagaan untuk menggunakan aplikasi IoT industri untuk membentuk aliran data baru, yang memungkinkan wawasan yang dapat ditindaklanjuti dengan menghubungkan peranti mudah seperti sensor. Teknologi IoT akan memperkuat Big Data dan membolehkan analisis data canggih untuk membantu membuat keputusan dalam bidang seperti penjimatan kos yang berpotensi, peningkatan kecekapan dan peluang perniagaan baru.

Untuk mempercepat penggunaannya, Maxis menubuhkan Makmal Inovasi IoT pertama pada tahun 2018 sebagai pengantara pelanggan Maxis Enterprise dan pengeluar peranti serta penyedia penyelesaian. Penyelesaian di Makmal Inovasi Maxis IoT termasuk smart lighting, pemantauan tempat letak kereta, penggera asap dan banyak lagi, yang berpotensi untuk membuka kemungkinan baru bagi pihak berkepentingan utama seperti kerajaan, majlis negeri dan perniagaan Malaysia dalam beberapa bidang termasuk pertanian, utiliti dan Bandar Pintar.

Perjalanan 5G Maxis
Maxis telah lama memulakan perjalanan 5G. Sejak beberapa tahun yang lalu, ia telah menilai teknologi ini dan menjalankan ujian demo di makmal ujiannya. Maxis telah menaik taraf rangkaian pengangkutannya untuk menyokong kelajuan gigabit dan pada masa yang sama, memajukan unsur-unsur rangkaian utamanya untuk fleksibiliti dan skalabiliti kapasiti permintaan teknologi ini.

Pada bulan Mac 2019, Maxis memulakan percubaan langsung 5G pertama di negara ini setelah menandatangani MoU dengan Huawei untuk bekerjasama dalam percubaan 5G sepenuhnya. Maxis juga menyertai pameran MCMC #5GMalaysia di Putrajaya dan IDECS Sarawak pada tahun 2019, dengan mempamerkan aplikasi IoT melalui meter air dan elektrik pintar, pencahayaan pintar, kampus pintar, pengurusan kenderaan pintar, dan jejak dan jejak suspek yang dikehendaki di lokasi awam antara penyelesaian lain. Kes penggunaan ini menunjukkan bagaimana 5G dapat membolehkan Kerajaan dan syarikat membuat keputusan berdasarkan teknologi.

Pada masa yang sama, Maxis juga bekerjasama dengan Sarawak Multimedia Authority untuk bekerjasama dalam inisiatif IoT dan NB-IoT. Pada bulan Oktober 2019, Maxis dan Huawei menandatangani perjanjian penting untuk penyediaan rangkaian 5G, tonggak penting dalam perjalanan 5G Maxis. Pada bulan November 2019, Maxis melancarkan demo kes penggunaan pertama di aquariaKLCC, yang memperlihatkan pengalaman 5G Augmented Reality (AR) pertama di Malaysia dengan kehidupan laut. Pada Januari 2020, sebagai sebahagian daripada Projek Demonstrasi 5G, Maxis memaparkan kes penggunaan 5Gnya dalam pendidikan dan pertanian. Baru-baru ini, Maxis menandatangani MoU dengan CENTEXS Sarawak, serta rakan kongsi Huawei Technologies dan Sarawak Digital Economy Corporation untuk melancarkan ujian pertama 5G di Sarawak.

Archives
Tags