Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis menyeru organisasi untuk memikirkan semula Strategi Transformasi Digital melalui Retransformasi

Retransformation
 • Bekerjasama dengan IDC untuk melancarkan kajian, memberikan gambaran keseluruhan pertama di Malaysia mengenai penyelesaian penggunaan awan, SDN, IoT dan keselamatan siber korporat
 • InfoBrief IDC, yang mengandungi hasil bancian, mendedahkan jurang dalam usaha digitalisasi di kalangan organisasi
 • Kempen retransformasi menegaskan komitmen untuk membawa teknologi dan hubungan terbaik bagi membolehkan perniagaan Terus Menerajui dalam dunia yang berubah

Maxis menyeru organisasi di Malaysia untuk memikir dan menilai semula strategi transformasi digital mereka. Melancarkan kempen Retransformasi hari ini, ajakan untuk bertindak diperkuat berikutan kajian oleh Maxis baru-baru ini,  Digital Technology Assessment 2020, yang dilakukan oleh International Data Corporation (IDC).

InfoBrief tersebut memberikan gambaran menyeluruh mengenai usaha digitalisasi syarikat Malaysia. Ia meneroka penerapan, cabaran dan faedah empat jenis teknologi - awan, rangkaian yang ditentukan perisian (SDN), Internet of Things (IoT) dan keselamatan siber, yang merupakan unsur penting untuk transformasi digital. Dengan persekitaran COVID-19 semasa, fungsi teknologi ini telah menjadi titik fokus bagi syarikat ketika mereka berusaha mengatasi cabaran dan menghidupkan kembali perniagaan mereka.

Penemuan utama dari kajian ini menunjukkan syarikat kekurangan strategi jangka panjang yang diperlukan untuk mengubah perniagaan mereka dengan jayanya dan ini merupakan faktor utama ketidakupayaan untuk memanfaatkan potensi digitalisasi sepenuhnya:

 1. Walaupun terdapat permintaan yang kuat untuk perkhidmatan awan dengan 93% syarikat di Malaysia telah melaksanakannya, mereka tidak dapat meraih keuntungan akibat cabaran migrasi dan kurangnya bakat dan kesedaran mengenai perkhidmatan tersebut, dengan lebih dari separuh responden masih beroperasi menggunakan infrastruktur tradisional.

 2. 61% organisasi tidak jelas mengenai bagaimana Rangkaian Berfungsi Perisian (SDN) akan berfungsi kerana mereka tidak pasti mengenai interoperabiliti dengan rangkaian yang ada dan tidak mempunyai kemahiran yang diperlukan.

 3. Banyak organisasi belum menerapkan keselamatan hujung-ke-hujung, dengan hanya 8% di antara mereka yang dibanci menggunakan solusi keselamatan hujung-ke-hujung,walaupun keselamatan siber menjadi keutamaan dalam beberapa tahun terakhir ini.

"Transformasi Digital menjangkaui lebih dari sekadar menggunakan teknologi baru. Dalam reaksi kita menghadapi normal baru, seperti menerapkan alat komunikasi terkini untuk memudahkan pengaturan kerja jarak jauh, sekarang adalah masanya untuk memikirkan kembali dan menilai strategi transformasi digital untuk jangka panjang, yang melibatkan perubahan lengkap dalam organisasi, dari sistem IT kepada proses dan juga pekerja. Kajian yang kami jalankan memperkuat seruan kami untuk perubahan, dan kempen Retransformasi kami pada dasarnya adalah wahana untuk membawa teknologi terbaik untuk membolehkan perniagaan sentiasa maju dalam dunia yang berubah,” kata Paul McManus, Ketua Pegawai Perniagaan Perusahaan, Maxis.

Setelah bekerjasama dengan korporat lain dalam usaha pemodenan berskala besar mereka, kempen Retransformasi Maxis mewakili komitmennya untuk memberikan pengalaman yang berbeza dengan Maxis Programmable Network, rangkaian yang didefinisikan dengan perisian MEF (Metro Ethernet Forum) 3.0 yang pertama, sokongan yang tiada tandingannya dengan pengurusan sepenuhnya perkhidmatan selamat, dan penyelesaian terbaik dari pemimpin teknologi global. Maxis adalah salah satu dari 25 penyedia perkhidmatan di dunia dengan pensijilan Carrier Ethernet MEF 3.0, yang membolehkan penyedia perkhidmatan mengesahkan bahawa penyelesaian mereka mematuhi standard industri tertinggi. Maxis Programmable Network membolehkan perniagaan mengukur permintaan kapasiti dengan pasti untuk memenuhi kehendak persekitaran IT yang berubah dengan pantas sambil beroperasi pada prestasi tinggi secara konsisten.

Kajian ini meninjau korporat di Malaysia, manakala kajian sebelumnya adalah mengenai transformasi digital terutama berpusat pada PKS. Maklumat lanjut mengenai InfoBrief boleh didapati di
https://business.maxis.com.my/retransformation/.

Penyelesaian untuk Retransformasi

Untuk menyokong organisasi dalam merangka perjalanan transformasi digital yang berjaya, Maxis telah menggariskan enam penyelesaian korporat merangkumi unsur-unsur penting. Semua penyelesaian ini disempurnakan oleh Maxis Programmable Network, yang memberikan keselamatan end-to-end melalui pelbagai keupayaan keselamatan rangkaian:

 1. Managed Cloud - Perkhidmatan pengkomputeran awan yang diuruskan sepenuhnya dengan sokongan menyeluruh dari pakar yang diperakui, penyelesaian dari penyedia awan hiperskala terkemuka, dan penyambungan melalui rangkaian yang diperakui oleh Maxis MEF 3.0.

 2. Pembuatan Pintar - Perkhidmatan pertama yang dikendalikan sepenuhnya yang menawarkan keupayaan turnkey bersepadu dari menyeluruh, berskala, bersepadu untuk memodenkan dan mengautomasikan operasi mereka. Penyelesaiannya merangkumi penyambungan mesin, serta pengurusan operasi pembuatan (MOM) dan aplikasi penyelenggaraan ramalan.

 3. Keselamatan Pintar - Platform pengawasan video terpusat tersambung yang direka untuk meningkatkan kesedaran situasi dalam masa nyata, untuk kawalan dan pengurusan yang lebih pintar.

 4. Managed UC - Perkhidmatan pertama di Malaysia yang membolehkan pengguna membuat dan menerima panggilan melalui nombor talian tetap dengan Microsoft Teams, memberikan pengalaman pertemuan suara dan maya terbaik di mana-mana peranti, meningkatkan kerjasama antara pekerja dari mana sahaja, bila-bila masa.

 5. Managed SD-WAN - Penyelesaian rangkaian yang ditentukan perisian yang membolehkan pasukan IT menguruskan rangkaian syarikat dengan kawalan, penglihatan, dan kecekapan kos yang lebih besar.

 6. Lebar Jalur Atas Permintaan - Ciri perkhidmatan sambungan tetap Maxis, seperti Akses Internet Dedicated (DIA), Litar Leasing Swasta Domestik (DPLC) dan Peralihan Label Multi-Protokol (MPLS), yang membolehkan pengguna meningkatkan kapasiti lebar jalur melalui portal layan diri dalam masa hampir nyata.
Archives
Tags