Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis dan MDEC bekerjasama untuk majukan inovasi korporat, perkasakan perniagaan dalam ekonomi digital

 

Why Pay Full Price
  • Maxis dan MDEC memulakan kolaborasi sepanjang tahun mengenai inisiatif inovasi korporat, memanfaatkan akses pasaran, bimbingan untuk syarikat permulaan atau syarikat, acara dan penglibatan, serta menyelesaikan masalah
  • Maxis dan MDEC untuk bersama-sama menganjurkan bengkel Pemikiran Rekaan digital bagi syarikat sebagai inisiatif pertama
  • Maxis komited memacu inovasi dan transformasi digital untuk membolehkan perniagaan di Malaysia sentiasa maju

Maxis dan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) bekerjasama untuk mempromosikan inovasi korporat di kalangan perniagaan di Malaysia - dari syarikat permulaan atau syarikat besar - untuk merangsang ekosistem dan memacu ekonomi digital negara. Kerjasama tersebut ditandatangani oleh kedua belah pihak melalui Memorandum Persefahaman yang memperincikan inisiatif untuk saling bekerjasama.

Melalui kolaborasi sepanjang tahun, Maxis dan MDEC bersama-sama akan mengembangkan program mentor dan memberi bimbingan kepada syarikat permulaan dan korporat yang memulakan perjalanan transformasi digital mereka. Selain itu, kedua-dua pihak akan memerhati acara dan perhubungan yang akan memupuk persekitaran kondusif untuk jaringan dan kolaborasi antara syarikat permulaan serta syarikat korporat yang lebih besar untuk menghasilkan petunjuk bagi perniagaan dan industri serta mempercepat inovasi korporat.

“Dalam situasi perniagaan yang mencabar dan semakin kompetitif ini, kami yakin bahawa inovasi akan menjadi faktor kejayaan utama dalam menilai semula model perniagaan dan strategi transformasi digital. Oleh itu, kolaborasi kami dengan MDEC sangat penting kerana membolehkan kami secara kolektif menyediakan alat, sokongan, dan sumber daya yang tepat, sehingga kami dapat mengumpulkan teknologi terbaik untuk membantu perniagaan agar sentiasa maju dalam dunia yang berubah. Kami berharap dapat menjelajah dan membuat inisiatif bersama untuk mendorong inovasi korporat di Malaysia,” kata Gokhan Ogut, Ketua Pegawai Eksekutif, Maxis.

Ketua Pegawai Eksekutif MDEC Surina Shukri memuji sikap proaktif Maxis dalam menyokong organisasi untuk mengambil langkah digital dan meningkatkan kesediaan mereka untuk IR4.0. Beliau juga mendorong syarikat multinasional yang berpusat di Malaysia untuk bergabung dalam usaha membangun ekosistem digital negara dan menyokong perniagaan tempatan yang diperkasakan secara digital untuk berkembang di peringkat global.

“Syarikat seperti Maxis memiliki pengetahuan pasaran, sumber daya, jaringan, dan pencapaian yang ingin dimiliki oleh semua perniagaan; pemula teknologi mempunyai ketangkasan dan idea baru yang dihargai oleh syarikat. MDEC bertujuan untuk memanfaatkan kekuatan pelengkap ini, yang bukan hanya akan memajukan agenda digital negara tetapi berpotensi membawa kepada penciptaan penyelesaian berteknologi mendalam di halaman belakang rumah kita yang dapat membentuk cara kita menyelesaikan masalah global yang paling mendesak. Kami berharap dapat menjalinkan lebih banyak perkongsian korporat untuk menarik pelaburan digital ke negara ini dan meningkatkan usaha Malaysia menjadi Jantung Digital ASEAN, "kata Surina.

Sebagai inisiatif pertama bersama, Maxis dan MDEC akan melancarkan bengkel Pemikiran Rekaan Digital bagi rakan korporat MDEC pada bulan Oktober. Bengkel selama dua minggu ini bertujuan untuk mempromosikan penggunaan Pemikiran Rekaan sebagai cara untuk memahami secara mendalam pernyataan masalah syarikat dan mencabar andaian dalam usaha menyelesaikannya dengan cara yang kreatif dan inovatif.

Bekerjasama untuk mempercepat ekonomi digital
Maxis dan MDEC telah bekerjasama di beberapa bidang sejak tahun lalu, dengan tujuan bersama untuk mempercepat digitalisasi perniagaan di Malaysia sejajar dengan agenda ekonomi digital Kerajaan. Beberapa inisiatif utamanya termasuk pembangunan ekosistem IoT pada Mei 2019, yang menyaksikan pelancara Maxis IoT Challenge yang sangat popular dan pelancaran musim kedua pada 4 September. MDEC juga merupakan rakan utama untuk Hari Akses Pasaran Maxis, sesi penampilan jualan terbesar yang menyediakan platform untuk 100 syarikat permulaan untuk mempamerkan idea mereka kepada kira-kira 70 syarikat korporat terkemuka, kapitalis teroka dan pelabur malaikat, untuk peluang perniagaan dan rangkaian yang sesuai.

Baru-baru ini, Maxis dikenalpasti sebagai Penyedia Penyelesaian Teknologi oleh MDEC untuk Geran Digitalisasi SME di bawah Bajet 2020, yang membolehkan Maxis menawarkan rangkaian kesalinghubungan dan penyelesaian digital yang paling luas untuk membantu PKS mencapai aspirasi digitalisasi mereka. Sementara itu, melalui program komuniti utamanya, eKelas, Maxis kini bekerjasama dengan MDEC untuk menggunakan semula kandungan STEM dan mengembangkan video pembelajaran untuk pelajar eKelas. Pada masa yang sama, Maxis menyokong pelbagai inisiatif MDEC di bawah gerakan #mydigitalmaker melalui perkongsian kandungan dan meningkatkan kapasiti dalam Sains Komputer.

Archives
Tags