Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis umum perlantikan baru pengurusan utama

Maxis umum perlantikan baru pengurusan utama

Maxis mengumumkan perletakan jawatan Ketua Pegawai Teknologi dan Maklumat (CTIO), Morten Bangsgaard pada akhir tahun ini untuk meneroka peluang baru di tempat lain.

Morten telah menjawat jawatan CTIO selama lebih dari enam tahun dan berperanan untuk memastikan Maxis terus maju kehadapan dengan   dengan teknologi baru. Selama memegang jawatan tersebut, beliau telah membina pasukan IT dan Rangkaian yang kuat sebagai tulang belakang Syarikat. Morten berperanan dalam merancang dan memimpin projek transformasi IT yang besar, pembangunan rangkaian fiber perusahaan, keselamatan siber dan visi digitalisasi awan dan rangkaian Syarikat, di antara banyak pencapaian lain.

“Saya amat berbesar hati untuk bekerja bersama Morten, yang telah menjadi aset berharga bagi organisasi dalam menempatkan Maxis sebagai pemimpin rangkaian dan teknologi, serta menempatkan pasukan Teknologi kami di landasan yang kuat untuk masa depan. Pemergiannya jelas merupakan kerugian besar bagi kami, namun kami berasa selesa dengan asas rangkaian dan IT yang kukuh yang telah dibinanya selama ini. Ini telah memperkuatkan kedudukan berterusan kami dalam mencapai cita-cita untuk menjadi penyedia penyelesaian konvergen Malaysia yang terkemuka. Kami harapkan yang terbaik buat Morten dalam usaha masa depannya,” kata Gokhan Ogut, Ketua Pegawai Eksekutif Maxis.

Berikutan pemergian Morten tidak lama lagi, Maxis akan memperkemaskan bahagian Teknologi dan Maklumatnya dengan bahagian Digital dan Transformasi, yang kemudian akan disusun semula menjadi tiga bahagian yang tersendiri: Teknologi Maklumat (IT), Strategi Rangkaian dan Teknologi, yang semuanya akan melaporkan kepada Ketua Pegawai Eksekutif. Penyatuan ini menyokong strategi pertumbuhan jangka panjang Maxis, transformasi IT, pembinaan rangkaian konvergen generasi berikutnya, rancangan 5G dan tekanan digitalisasi dalam 12 bulan akan datang.

Hasil daripada penstrukturan semula bahagian, Maxis dengan sukacita mengumumkan tiga pelantikan dalaman untuk memimpin bahagian yang tersendiri tersebut, berkuatkuasa pada 1 Disember 2020.

Ketua Pegawai Maklumat (CIO)
Ng May Ching akan dinaikkan pangkat menjadi Ketua Pegawai Maklumat (CIO), untuk terus memimpin dan memacu Penyampaian IT Perniagaan serta bertanggungjawab untuk Infrastruktur IT Perniagaan, Pengurusan Keselamatan Siber, Sains Data, Transformasi Digital dan Transformasi Perniagaan & IT. Beliau terus memimpin pengembangan kemampuan baru yang memungkinkan Awan dan mengembangkan inovasi dan bakat di Pusat Kecemerlangan yang diaktifkan oleh IT, digital dan data. Ini juga termasuk program transformasi IT-nya yang menjadi penyokong utama cita-cita Maxis. Sejak menyertai Maxis pada tahun 2013, beliau telah memberikan sumbangan yang besar terhadap penyampaian IT perniagaan dalam pengembangan produk dan saluran, serta penyampaian di seluruh sistem sokongan sistem maklumat, transformasi sistem sokongan perniagaan, digital, data besar dan analisis lanjutan.

Ketua Pegawai Rangkaian (CNO)
Abdul Karim Fakir bin Ali akan dinaikkan pangkat menjadi Ketua Pegawai Rangkaian. Karim telah memimpin pasukan Maxis Network dan mempunyai pengalaman lebih dari 20 tahun dalam sistem Rangkaian dan IT untuk komunikasi Mudah Alih dan Tetap. Beliau menghabiskan beberapa tahun di DTAC, Thailand sebagai Wakil Presiden Kanan Perkhidmatan Rangkaian, menyokong perniagaan sambil mengembangkan jurutera tempatan. Sebagai CNO, beliau akan bertanggung jawab atas skop perencanaan, pelaksanaan dan operasi rangkaian secara menyeluruh Maxis, baik mudah alih mahupun tetap. Beliau juga akan fokus untuk meningkatkan kemampuan Perusahaan sejajar dengan strategi digitalisasi dan automasi jaringan Maxis.

Ketua Pegawai Strategi Teknologi (CTSO)
Rob Sewell akan mengambil peranan baru sebagai Ketua Pegawai Strategi Teknologi (CTSO). Dalam peranan barunya, Rob akan memimpin pasukan Strategi Teknologi dalam membentuk rakan kongsi strategik industri, merancang dan mendorong peta teknologi masa depan /baru Maxis, peruntukan dan penggunaan spektrum, peraturan perencanaan rangkaian dan seni bina, serta Pengurusan Vendor. Rob menyertai Maxis pada bulan Ogos 2018 sebagai Ketua Strategi Korporat dan dilantik sebagai Ketua Pegawai Digital dan Transformasi pada bulan Mei 2019. Beliau membawa lebih dari 25 tahun pengalaman dalam industri telekomunikasi, dengan pengalaman dalam 'penyandang jawatan' dan juga 'pencabar ' operator dalam strategi, penghantaran dan operasi terkemuka di seluruh rangkaian teknologi IT dan rangkaian.

Archives
Tags