Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis tangkas hadapi persekitaran unik hasilkan prestasi Q2 yang teguh

 • Asas hasil perkhidmatan stabil (tidak termasuk borong) pada harga RM1.9 bilion didorong oleh pertumbuhan positif dalam konvergen yang mengimbangi kesan negatif COVID-19
 • Pertumbuhan berterusan pelanggan pascabayar (+ 9.7% tahun ke tahun) dan fiber (+ 32.6% tahun ke tahun)
 • Kecairan yang kukuh dengan aliran tunai bebas operasi pada RM936 juta
 • Komitmen untuk menyediakan rangkaian yang boleh dipercayai, selamat dan unggul; di samping menjaga kualiti perkhidmatan dalam menghadapi peningkatan trafik
 • Dikenalpasti sebagai Penyedia Penyelesaian Teknologi oleh MDEC untuk menyokong pertumbuhan PKS, terus membantu mempercepat digitalisasi mereka di Malaysia
 • Mengumumkan dividen interim kedua sebanyak 4 sen bersih sesaham

Dalam menghadapi situasi COVID-19 yang terus berubah, Maxis dengan Pelan Kesinambungan Perniagaan (BCP) yang mantap telah mengambil tindakan tegas untuk terus berkhidmat kepada pihak berkepentingannya dalam jangka panjang, termasuk melindungi pekerja, menjaga kualiti dan kebolehpercayaan rangkaian, melayani pelanggan, menyokong masyarakat dan kerajaan untuk terus berhubung dalam keadaan yang belum pernah terjadi sebelumnya ini.

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah menyaksikan Maxis mengalami tekanan yang lebih tinggi terhadap hasil prabayar dan perantauan, jualan yang lebih rendah dari kedai dan perniagaan dari sektor yang lebih mencabar, tetapi pada masa yang sama, terdapat peningkatan permintaan untuk perkhidmatan, terutama di sekitar kesalinghubungan, penyelesaian konvergen dan penjagaan digital. Ketika negara beralih ke Perintah Pemulihan Pergerakan Pemulihan (PKPP) pada bulan Jun, Syarikat berjaya melaksanakan dan meningkatkan strategi memasuki pasaran dengan menjangkau kepada pelanggan terutama segmen yang kurang mendapat perkhidmatan, untuk mempromosikan saluran digital dan aktiviti urus niaga dan perdagangan moden dalam talian; termasuk tambah nilai dan pembayaran.

Ketangkasan dalam bertindak balas dengan langkah-langkah mitigasi untuk COVID-19 dan komitmen untuk melindungi kesihatan pekerja, rangkaian dan sistemnya serta menyokong sepenuhnya pelanggan, pembekal dan komuniti, telah membolehkan Maxis memberikan prestasi dengan baik dalam persekitaran yang unik dan mencabar ini.

Untuk suku kedua yang berakhir pada 30 Jun 2020, Maxis mencatatkan prestasi yang berdaya tahan, didorong oleh perniagaan mudah alih yang mantap dan pertumbuhan konvergen dan digitalisasi yang konsisten. Pada suku tersebut, Maxis terus melaporkan EBITDA yang sihat, sambil mengekalkan margin EBITDA yang unggul dan Untung Selepas Cukai (PAT) yang stabil. Memimpin pasaran dengan pertumbuhan langganan yang memberangsangkan, perniagaan mudah alih Maxis tetap kukuh dan terus memberikan aliran tunai yang besar. Dari segi fiber, Syarikat mencatatkan satu lagi suku positif dalam pertumbuhan langganan keluarga dan perniagaan kecil, mengukuhkan lagi cita-cita konvergen Maxis.

Gokhan Ogut

Komen oleh Gokhan Ogut, Ketua Pegawai Eksekutif, Maxis:

“Secara keseluruhan, kami mencatatkan prestasi Q2 yang kuat dalam persekitaran yang mencabar. Kami terus menerajui pasaran mudah alih dan menyampaikan pertumbuhan yang konsisten dalam penyelesaian konvergen kami untuk individu, kediaman dan perniagaan. Kami yakin dapat memainkan peranan penting sebagai pemangkin digitalisasi bagi pengguna dan perniagaan, yang sejajar dengan jenama kami yang diberikan nafas baru yang membawa tujuan, “Terus Menerajui”. Kami komited untuk menyokong pelanggan kami untuk menjadi lebih digital dan dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran yang pesat berubah. Dengan kemampuan untuk menjadi rakan kongsi yang kuat untuk Perusahaan dan PKS, kami terus mengupayakan mereka untuk menyesuaikan diri dengan perubahan yang pesat dalam lanskap perniagaan dengan memberikan teknologi, model, dan pemikiran baru melalui penawaran konvergen kami. Sementara itu, kesihatan dan keselamatan semua pekerja tetap menjadi keutamaan kami, dan kami berbangga dengan mereka yang terus memberikan perkhidmatan penting kepada pelanggan kami.

Kami akan terus melabur dalam rangkaian untuk menyediakan sambungan tetap dan mudah alih terbaik kepada pelanggan. Pada masa yang sama, kami mempercepat kesediaan rangkaian 5G kami, terus melibatkan diri bersama industri dalam percubaan, perkongsian RAN dan akan menampilkan lebih banyak kes penggunaan dalam beberapa bulan mendatang. Kami bersedia untuk melaksanakan 5G dan komited untuk memberikan inovasi 5G terbaik untuk Malaysia sebaik sahaja spektrum tersedia. Melangkah ke hadapan, kami terus memacu pelaksanaan strategi kami dan menjana lebih banyak momentum dalam mencapai cita-cita penyelesaian konvergen kami. Kami juga akan terus memastikan bahawa pengguna dan perniagaan mempunyai kesalinghubungan tanpa gangguan dan bersedia untuk pemulihan.”

Sorotan kewangan Q2 tahun ke tahun (yoy) - Q2 2020 vs Q2 2019

 • Asas hasil perkhidmatan yang berdaya tahan (tidak termasuk borong) pada RM1,887 juta, tahap yang sama seperti yang dicatatkan pada Q2 2019, didorong oleh pertumbuhan yang kuat dalam perniagaan pascabayar dan fiber.
 • Prestasi pascabayar yang kuat, memimpin pasaran dengan hasil (tidak termasuk borong) menokok 2.1% ke RM961 juta daripada RM941 juta pada Q2 2019. Suku tersebut menyaksikan penghijrahan prabayar ke pascabayar yang berterusan dengan pelanggan melangkah ke tahap nilai yang lebih tinggi terutamanya Hotlink Postpaid. Langganan meningkat 9.7% yoy menjadikan jumlahnya 3.4 juta. APRU pascabayar menurun kepada RM85 daripada RM91, berikutan penurunan dalam Kadar Penamatan Mudah-alih (MTR), pengurangan perayauan keluar antarabangsa dan kesan pencairan dari Hotlink Postpaid dan Maxis Postpaid Share Line.
 • Segmen prabayar kekal sangat kompetitif. PKP telah meletakkan kekangan pada saluran runcit fizikal dan pasukan penjualan di tapak kawasan pada bulan April dan Mei. Hasil prabayar adalah 13.3% lebih rendah pada RM686 juta berbanding RM791 juta yang dicatatkan pada Q2 2019. Namun, dengan pelaksanaan saluran digital yang berkesan untuk tambah nilai, penambahan pelanggan besar pada bulan Jun, dari produk dan penjualan baru yang menyasarkan kawasan yang kurang mendapat perkhidmatan, ARPU prabayar stabil pada RM40 sebulan jika dibandingkan dengan RM41 pada Q2 2019 kerana penggunaan Aplikasi Hotlink yang kuat dan saluran digital untuk tambah nilai.
 • Permintaan untuk data meningkat dengan pesat. Pelanggan kami menggunakan rata-rata 21.1 GB data setiap bulan secara campuran selama suku tersebut, 54.0% lebih tinggi daripada Q2 2019.
 • Peningkatan permintaan untuk perkhidmatan digital. Aplikasi Maxis dan Hotlink kami adalah saluran penting untuk kemudahan pelanggan, urusniaga dan akses kepada ganjaran, termasuk tambah nilai, pembayaran dan perkhidmatan digital. Penerapan aplikasi ini terus berkembang, dengan 73% pelanggan MI prabayar kami kini menggunakan Aplikasi Hotlink, meningkat dengan ketara daripada 59% pada Q2 2019, sementara 58% pemegang akaun utama pascabayar kami menggunakan Aplikasi Maxis, berbanding 43% dalam tempoh yang sama tahun lalu.
 • Momentum positif yang berterusan dalam fiber, dengan pertumbuhan 32.6% pada sambungan fiber yoy, menjadikan jumlah keseluruhan 411k. Penggunaannya terutama didorong oleh penggunaan pakej terkumpul Maxis Unlimited Postpaid & Fiber yang kuat, menghasilkan ARPU yang mantap dari pakej fiber terpantas 300, 500 dan 800 Mbps. Tunggakan pemasangan kerana PKP telah diselesaikan pada bulan Jun.
 • EBITDA yang dinormalisasi kekal sihat pada RM903 juta, 4.6% lebih rendah daripada RM947 juta yang dicatatkan pada Q2 2019. Akibatnya, PAT yang dinormalisasi untuk tahun ini adalah 13.6% lebih rendah pada RM338 juta berbanding RM391 juta pada Q2 2019. Penurunan ini disebabkan oleh kehilangan perniagaan borong dan peruntukan nilai yang lebih tinggi dibuat untuk penghutang berdasarkan risiko kredit yang lebih tinggi memandangkan pandemik COVID-19 dan kesannya terhadap ekonomi di seluruh dunia.
 • Margin EBITDA yang dinormalisasi atas hasil perkhidmatan tetap tinggi pada 47.5% berbanding 49.4% pada Q2 2019.
 • Aliran tunai bebas operasi kekal pada tahap tinggi pada RM936 juta, 8.3% lebih rendah daripada Q2 tahun lalu, tetapi mengukuh 31.3% dari Q1 2020. Program produktiviti membuahkan hasil, meningkatkan kecekapan modal dan analisis data besar meningkatkan proses pengumpulan.
 • Mengumumkankan dividen interim kedua sebanyak 4 sen sesaham untuk suku tersebut. Pengagihan yang lebih rendah pada waktu yang mencabar ini akan membolehkan Maxis untuk terus menyokong pengguna, perniagaan dan komuniti, dan pada masa yang sama berhemat dalam menjaga wang tunai dan memastikan perniagaan teras bersedia untuk merebut peluang dari pemulihan ekonomi.

Sorotan utama untuk Q2 2020

 • Membolehkan penggunaan penyelesaian terkumpul PKS untuk pengaktifan semula perniagaan pasca PKP:
  • Telco pertama yang menyampaikan penyelesaian Pemasaran Digital dan Cloud POS kepada PKS sebagai Penyedia Penyelesaian Teknologi (TSP), yang dipilih oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) untuk Geran Digitalisasi PKS bernilai RM500 juta di bawah Bajet 2020.
  • Memperluas penawaran dan memperkuat kemampuan baru dalam penyelesaian Microsoft dan Cloud melalui pengambilalihan kumpulan bakat yang pakar, menyokong PKS dan Perusahaan dengan penyelesaian kerja jarak jauh untuk membantu kesinambungan perniagaan, peningkatan produktiviti, prestasi dan mempercepatkan masa ke pasaran.
 • Mengekalkan kepemimpinan rangkaian 4G dan memastikan orang ramai dan perniagaan sentiasa bersalinghubung:
  • Maxis telah melabur RM259 juta pada Q2 2020, menjadikan capex terkumpul hingga ini kepada RM422 juta.
  • Selama PKP, peningkatan trafik yang ketara untuk rangkaian tetap dan mudah alih telah memberi tekanan pada rangkaian terutama pada waktu puncak. Dalam memenuhi permintaan data yang melonjak, Maxis melakukan inisiatif berikut:
   • Menambah kapasiti yang cukup besar dari rakan fiber kami dan gerbang masuk Internet antarabangsa.
   • Meningkatkan  tapak kawasan sebanyak 100% dan mempercepat pelancaran kapasiti.
   • Pengoptimuman rangkaian yang berterusan untuk melengkapkan pelaksanaan rangkaian untuk memastikan bahawa pelanggan akan menikmati pengalaman berkualiti terutama untuk aplikasi yang biasa digunakan.
   • Pusat arahan rangkaian berdedikasi 24x7 memantau trafik dengan teliti dan juruteknik bekerja sepanjang masa untuk memastikan rangkaian tetap dan mudah alih berjalan dengan lancar.
 • Peka dengan keperluan pelanggan dengan peningkatan Internet dan lebih banyak faedah gaya hidup digital:
  • Melancarkan Hotlink Prepaid Unlimited dengan Internet tanpa had dan panggilan tanpa had ke semua rangkaian untuk pertama kalinya, serta faedah gaya hidup digital, seperti Maxis TV, cashback di gedung Google Play dan pembelian kedai aplikasi Apple dan lebih banyak hadiah. Memperbaharui Hotlink SUPERRR ke Hotlink Prepaid Video untuk penstriman video berkelajuan tinggi dan berkualiti tinggi.
  • Pelan Maxis Postpaid yang dipertingkatkan dengan data berkelajuan tinggi hingga 100GB, serta panggilan dan SMS tanpa had ke semua rangkaian. Pelanggan boleh menambah Talian Kongsi dengan harga hanya RM48 sebulan dan menikmati data berjumlah 30GB yang dapat dikongsi bersama. Dengan itu, ada sesuatu untuk seluruh keluarga.
 • Menyokong pelanggan dan masyarakat untuk menyediakan perkhidmatan kesalinghubungan dan komunikasi kritikal yang sangat diperlukan:
  • Menyokong rakyat Malaysia dengan Internet Produktiviti 1GB percuma setiap hari untuk mengakses pelbagai perkhidmatan pendidikan, dan produktiviti sehingga 31 Disember 2020. Terus memberikan akses percuma ke aplikasi MySejahtera dan MyTrace, serta sumber kesihatan dan berita penting.
  • Mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan Ke-11 (AGM) Maxis secara maya sepenuhnya untuk pertama kalinya melalui penstriman langsung dan pengundian dalam talian, menunjukkan komitmen berterusan kepada para pemegang saham, sambil mengambil setiap langkah berjaga-jaga untuk menjaga keselamatan dan kesejahteraan mereka.

Untuk menonton siaran video Keputusan Kewangan Suku Kedua 2020 Maxis, sila layari https://youtu.be/O-hW3k0NcN0

Archives
Tags