Maxis terus berkembang di pasaran Perusahaan dengan memperluaskan penyelesaian awan melalui pengambilalihan ICMS

  • Penyelesaian dan penawaran perkhidmatan yang dipertingkatkan sebagai sebahagian daripada komitmen untuk membina kemampuan bakat di bidang utama bagi menyokong dan merangsang pertumbuhan perniagaan
  • Keupayaan baru diperkukuhkan dengan pengambilalihan ICMS, merangkumi pakar profesional berbakat dalam komunikasi awan dan gabungan
  • Menyokong PKS dan Perusahaan dengan penyelesaian kerja jarak jauh untuk membantu kelangsungan perniagaan, peningkatan produktiviti, prestasi dan percepatan dalam pemasaran

Pertumbuhan Maxis yang stabil di pasaran perkhidmatan ICT Malaysia baru-baru ini diberi dorongan berikutan pengembangan penyelesaian awan dan penawaran perkhidmatannya. Syarikat telco ini telah mempercepat kemampuan dan kumpulan bakatnya untuk menyokong dan merangsang pertumbuhan perniagaan di seluruh negara, pada masa sama berusaha membantu penerapan penyelesaian dan rangkaian digital bagi mendorong daya saing pasaran, terutama bagi segmen PKS yang kritikal.

Pengembangan dan peningkatan kemampuan Maxis adalah berikutan pengambilalihan syarikat penyelesaian awan yang berpusat di Malaysia, Infrastructure Consulting & Managed Services (ICMS), yang mempunyai  kumpulan bakat yang terdiri daripada pakar profesional. Ini telah mengukuhkan tenaga kerja teknikal Maxis dengan kepakaran baru dalam Microsoft dan penyelesaian awan.

ICMS ditubuhkan pada tahun 2009 oleh sekumpulan profesional IT yang berpengalaman, dengan rekod prestasi lebih dari 30 tahun pengalaman di dalam merancang dan menggunakan Sistem Perusahaan dan Infrastruktur Penyimpanan berskala besar. Dengan kepakaran dalam penyelesaian Microsoft untuk Transformasi Awan dan Modern Workplace, syarikat ini telah mendapat pengiktirafan untuk kerjasama dengan Microsoft, Commvault dan Dell.

Penyelesaian yang akan disatukan ke dalam penawaran Maxis termasuk Microsoft 365 dan Microsoft Teams, IaaS dan pelaksanaan PaaS pada Microsoft Azure, Managed Services, Servis Projek dan Kepakaran, dan penyelesaian Baik Pulih Bencana dan Salinan Sandar. Pengembangan ini akan membolehkan perniagaan untuk mempunyai akses ke rangkaian penawaran produk terkemuka industri yang lebih luas, menggabungkan awan, IoT, Unified Communications, mudah alih dan sambungan tetap.

 “Cabaran semasa yang dihadapi oleh banyak perniagaan disebabkan oleh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah meningkatkan peranan penting teknologi dalam kehidupan dan perniagaan seharian. Bersama-sama, kami mempunyai komitmen pelaburan untuk negara ini dalam meningkatkan kemampuan, dengan tujuan untuk menyokong Perusahaan, Kerajaan dan PKS dengan penyelesaian kerja jarak jauh bagi kesinambungan perniagaan, peningkatan produktiviti, prestasi dan pecutan waktu ke pasaran," kata Paul McManus, Ketua Pegawai Perniagaan Perusahaan, Maxis.

Sebagai Rakan Kongsi yang diiktiraf Microsoft Gold, Maxis akan memberikan pelbagai teknologi awan terkemuka dalam industri dengan kemampuan terbaik dalam bidang perniagaan khusus melalui rangkaian mudah alih dan tetap 4G terpadu di Malaysia. Ini memberi faedah yang besar bagi perniagaan termasuk pengoptimuman kos, peningkatan fleksibiliti, keselamatan yang dipertingkatkan dan skalabiliti yang lebih baik – semuanya merupakan bahan utama untuk transformasi digital.

Dengan cita-cita tinggi untuk menjadi Syarikat Penyelesaian Konvergensi Terkemuka di Malaysia, keupayaan baru dalam penyelesaian awan mempercepat momentum Maxis menjadi penyedia penyelesaian ICT yang boleh dipercayai untuk perniagaan pelbagai saiz, sambil memanfaatkan hubungan mudah alih dan tetap yang unggul.

Penawaran konvergen Maxis dibuat berdasarkan ciri "Always On", dengan memanfaatkan rangkaian Tetap dan Mudah Alih yang unik. Visinya adalah untuk membantu perniagaan di segmen utama berjaya dengan mempermudah dan memperbaiki cara mereka bekerja. Teknologi inovatif dan penyelesaian digitalnya disampaikan melalui rangkaian konvergen terkemuka di pasaran yang memastikan pengalaman tanpa had dan bebas bimbang yang dapat dimanfaatkan sebagai perkhidmatan.

Archives
Tags

Popular
Posts

PETRONAS Dagangan partners with Maxis on big data analytics and converged solutions

PETRONAS Dagangan partners with Maxis on big data analytics and converged solutions

Leveraging each other’s strengths in technology and innovation, PETRONAS Dagangan Berhad (PDB) and Maxis have entered into a strategic partnership to jointly offer converged solutions focusing on safety, security and sustainability for businesses. Additionally, the partnership will focus on leveraging big data and advanced analytics to co-create hyper personalization for an enhanced retail experience.

TELL ME MORE
Maxis builds future technology and innovation leaders with new scholarships

Maxis builds future technology and innovation leaders with new scholarships

Following the launch of three new scholarships in July, Maxis was proud to announce the award of these scholarships to 15 bright and deserving individuals to support their academic aspirations.

TELL ME MORE
Maxis helps to ease burden of Covid-19 impacted communities with RM500k to Yayasan Kebajikan Negara

Maxis helps to ease burden of Covid-19 impacted communities with RM500k to Yayasan Kebajikan Negara

Maxis has contributed RM500,000 to Yayasan Kebajikan Negara (YKN) in support of COVID-19 related aid. The contribution will go towards distribution of an estimated 5,000 food boxes to communities severely impacted by the pandemic as well as allocation for evacuation centres in anticipation of floods.

TELL ME MORE