Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Maxis melonjak ke hadapan dalam perlumbaan 5G dengan perjanjian rangkaian bersama Huawei

 
  • Penandatanganan perjanjian bersama Huawei Technologies Malaysia bagi peruntukan rangkaian 5G    
  • Perjanjian mengupayakan ketersediaan Maxis untuk melancarkan 5G sebaik sahaja spektrum yang diperlukan diagihkan
  • Maxis adalah peneraju dalam memperkenalkan teknologi baru ke Malaysia. Maxis adalah yang pertama membawa 4G ke Malaysia dan kini teruja untuk menjadi yang pertama membawa 5G pula

Maxis Berhad (Maxis) dan Huawei Technologies (Malaysia) Sdn Bhd (Huawei) mengambil langkah yang signifikan ke arah menyediakan kesalinghubungan yang terunggul untuk Malaysia dengan memeterai perjanjian bagi peruntukan rangkaian 5G di negara pada hari ini. Majlis menandatangani perjanjian tersebut tersebut telah disaksikan oleh Yang Amat Berhormat Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, Perdana Menteri Malaysia di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya.

Perjanjian tersebut ditandatangani oleh Gokhan Ogut, Ketua Pegawai Eksekutif, Maxis, manakala Huawei diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya, Michael Yuan.

Accompanying the Prime Minister at the signing were Yang Berhormat Tuan Eddin Syazlee Shith, Deputy Minister of Communication and Multimedia and Yang Berusaha Encik Al-Ishsal Ishak, Chairman of the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC). Also present at the signing were Maxis’ Chairman, Yang Mulia Raja Tan Sri Dato’ Seri Arshad bin Raja Tun Uda and Ryan Ding, Executive Director, CEO of the Carrier BG, Huawei.

Turut bersama mengiringi Yang Amat Berhormat Perdana Menteri adalah Yang Berhormat Tuan Eddin Syazlee Shith, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia dan Yang Berusaha Encik Al-Ishsal Ishak, Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC). Pengerusi Maxis, Yang Mulia Raja Tan Sri Dato 'Seri Arshad bin Raja Tun Uda dan Encik Ryan Ding, Pengarah Eksekutif, Ketua Pegawai Eksekutif untuk Kumpulan Perniagaan Pengangkut, Huawei juga hadir di majlis tersebut.

Perjanjian yang ditandatangani hari ini adalah pencapaian yang penting dalam perjalanan 5G Maxis dalam menyediakan inovasi 5G terunggul untuk memberi manfaat kepada rakyat dan perniagaan di Malaysia. 5G akan menjadi rangkaian terpantas dan jauh lebih maju dari segi kekukuhan, latensi, kelajuan puncak dan kebolehpercayaan dengan kelajuan mempunyai potensi untuk mencapai 10Gbps.

Mengenai perjanjian ini

Dengan perjanjian ini, Maxis komited untuk bekerjasama dengan rakan kongsi rangkaian jangka panjangnya, Huawei, untuk melancarkan 5G di Malaysia. Sebagai sebahagian daripada perjanjian tersebut, Huawei akan membekalkan peralatan dan perkhidmatan radio 4G/LTE dan 5G. Selain mendapat akses kepada teknologi 5G, Maxis dapat memodenkan rangkaian LTEnya untuk menjadi sedia 5G. Dengan memanfaatkan pelaburan dan jejak rangkaian yang sedia ada, Maxis dapat mempercepatkan pelancaran perkhidmatan 5G apabila spektrum diagihkan kelak.

Di samping itu, Maxis akan mempunyai akses kepada pemahaman, piawaian, produk dan penyelesaian yang menjadikan 5G lebih mudah untuk dilaksanakan dan beroperasi, sertamemperkenalkan kes-kes penggunaan baru di Malaysia. Huawei juga akan membentuk sebuah kumpulan pakar untuk menyokong Maxis dalam siri program latihan teknikal mengenai perancangan, operasi dan penyelenggaraan rangkaian 5G.

Yang Amat Berhormat Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, Perdana Menteri Malaysia

“Impak dari teknologi canggih dalam melonjak kemajuan negara adalah nyata dan kita tidak mahu ketinggalan, terutama sekali dengan era Industri 4.0 sekarang. Tidak ada keraguan bahawa 5G akan menjadi pemacu utama untuk menghubungkan semuarakyat di Malaysia dan mengubah industri utama seperti pembuatan, pertanian dan penjagaan kesihatan supaya kita dapat terus berdaya saing di peringkat global. Berikutan itu, kerjasama antara pemain global dan vendor tempatan adalah penting untuk membina ekosistem teknologi yang berkembang maju di Malaysia. Saya gembira Maxis dan Huawei memanfaatkan persekitaran ini dan menyokong pertumbuhan ekonomi digital Malaysia.”

Yang Mulia Raja Tan Sri Dato’ Seri Arshad bin Raja Tun Uda, Pengerusi Maxis

“Ini adalah detik yang penting bukan hanya untuk Maxis, tetapi untuk semua masyarakat Malaysia seiring dengan usaha kami menyediakan diri untuk masa depan yang menarik bagi kesalinghubungan generasi baru. Perjanjian yang kami tandatangani hari ini merupakan satu kemajuan penting dalam perjalanan dan komitmen kami untuk melonjakkan 5G di Malaysia. Kami gembira bekerjasama dengan peneraju teknologi global dan rakan kongsi jangka panjang, Huawei, di mana pengalaman, kepakaran dan keupayaan mereka dalam 5G melengkapkan matlamat kami untuk menjadi syarikat penyelesaian konvergen yang terkemuka di Malaysia. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan atas peranan penting dalam memacu agenda nasional 5G, dan kami berharap dapat terus bekerja dengan Kementerian Komunikasi dan Multimedia dan MCMC di sepanjang perjalanan 5G kami.”

Ryan Ding, Pengarah Eksekutif, Ketua Pegawai Eksekutif untuk Kumpulan Perniagaan Pengangkut, Huawei

“Malaysia telah mencapai kemajuan yang mengagumkan dalam menghubungkan mereka yang belum dapat berhubung dan membangunkan infrastruktur ICT. Dengan penggunaan teknologi 5G, kami menjangkakan Malaysia akan melalui fasa transformasi digital yang pesat. Teknologi 5G dijangka melonjakkan Internet Saling Berhubung (Internet of Things atau IoT), yang akan menjadi sebahagian daripada pelaksanaan penyelesaian menyeluruh yang meliputi rantaian bekalan untuk memenuhi keperluan membina sebuah negara pintar. Visi kami adalah sejajar dengan Kerajaan Malaysia dalam mencapai digitalisasi setiap orang, kediaman dan organisasi untuk dunia yang terhubung dan pintar sepenuhnya.”

Maxis berada di barisan hadapan dalam memperkenalkan teknologi baru ke Malaysia. Maxis adalah yang pertama yang membawa 4G ke pasaran dan terus melabur dengan ketara dalam bidang ini untuk mengekalkan keunggulan rangkaian 4Gnya dari segi kelajuan, prestasi dan pengalaman, seperti yang dibuktikan oleh Laporan Prestasi Rangkaian 2018 MCMC serta kajian bebas.

Huawei telah menyokong pelancaran 5G untuk ramai pengendali di seluruh dunia. Syarikat tersebut menawarkan kepakaran dan penyelidikan dalam 5G yang bertahun-tahun, dan telah pun menubuhkan platform koloborasi bagi pengendali-pengendali dan rakan-rakan industri untuk mengembangkan aplikasi 5G bersama-sama. Setelah bekerjasama selama lebih daripada 10 tahun, Huawei terus menyokong Maxis untuk menjadi peneraju rangkaian yang terkemuka di negara.

Perjalanan 5G Maxis

Sejak beberapa tahun lalu, Maxis telah menilai teknologi dan menjalankan ujian demo dalam makmalnya. Maxis telah menaik taraf rangkaian pengangkutannya untuk menyokong kelajuan gigabit dan pada masa yang sama memajukan unsur-unsur rangkaian utamanya untuk fleksibiliti dan skalabiliti untuk memenughi permintaan kapasiti teknologi ini.

Pada bulan Februari, Maxis dan Huawei telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) untuk bekerjasama dalam percubaan 5G secara menyeluruh. Berikutan itu, Maxis telah memulakan percubaan 5G langsung yang pertama di negara dan mencatatkan kelajuan muat turun yang menghampiri 3Gbps. Maxis juga mengambil bahagian dalam pameran #5GMalaysia MCMC di Putrajaya, di mana ia menunjukkan kebolehan 5G dalam mengupayakan kerajaan dan syarikat untuk membuat keputusan termaklum menggunakan teknologi tersebut. Baru-baru ini, Maxis dan Huawei membawa pameran 5G ke Kuching di acara IDECS 2019.

With this agreement, Maxis has committed to work with its long-term network partner, Huawei, to launch 5G in Malaysia. As part of the agreement, Huawei will be supplying 4G/LTE and 5G radio equipment and services. Besides having access to 5G technologies, Maxis will able to modernise its existing LTE network to be 5G-ready. Leveraging on existing investments and footprint, Maxis will be able to facilitate faster rollout of 5G services when spectrum is available.
Archives
Tags