Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Gamuda Land and Maxis Bekerjasama untuk Pelaksanaan Bandar 5G yang disediakan oleh Maxis yang Pertama di Malaysia ke arah Bandar Lestari Pintar

 

Merintis ke arah pelaksanaan bandar yang bersedia untuk masa hadapan, pemaju terkenal Gamuda Land dan Maxis, syarikat komunikasi dan perkhidmatan digital yang terkemuka di Malaysia, telah membentuk perkongsian strategik untuk melantik Maxis sebagai pembekal sambungan dan penyelesaian pilihan untuk mewujudkan bandar Maxis-5G untuk Gamuda Cove, pembangunan bandar terbaru Gamuda Land, apabila 5G dilancarkan di negara ini kelak.

Mengambil langkah-langkah progresif ke arah usaha transformatif untuk menjadikan Gamuda Cove bandar yang bersedia untuk masa hadapan, kedua-dua pihak menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) untuk Maxis menyediakan dan menggunakan infrastruktur dan perkhidmatan rangkaian 5G di Gamuda Cove pada masa akan datang. Perkongsian itu juga menyaksikan kedua-dua pihak meneroka bandar pintar dan penyelesaian  peruncitan pintar di seluruh perbandaran Gamuda Land di Malaysia. Gamuda Land juga akan bekerjasama dengan Maxis untuk menyediakan fiber di sebahagian kawasan Gamuda Cove dengan sambungan jalur lebar berkelajuan tinggi, membuka lebih banyak kemungkinan untuk perkhidmatan digital untuk komuniti setempat serta perniagaan.

 

MoU yang mengubah permainan untuk Bandar Pintar

Menangani cabaran global yang dihadapi seperti kemerosotan alam sekitar, perubahan iklim, mengurangkan sumber asli, ketidaksamaan dan banyak lagi telah mendorong Matlamat Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mencapai masa depan yang lebih baik dan lebih mampan untuk semua. Istilah "bandar pintar" telah mendapat populariti di seluruh dunia. Ini terutamanya merangkumi penggunaan teknologi untuk menyelesaikan isu-isu bandar melalui usaha transformatif dan saling berhubung.

"MoU ini merupakan langkah penting bagi kami untuk membangunkan bandar pintar yang mapan di perbandaran Gamuda Land. Kami melihat teknologi sebagai penggerak penting dalam memacu persekitaran yang pintar dan mampan ke masa depan. Bagaimana pun, bandar pintar bukanlah tentang teknologi canggih semata-mata. Ia juga merangkumi perancangan awal serta pertumbuhan jangka panjang pintar bagi perbandaran kami, "kata Ngan Chee Meng, Ketua Pegawai Eksekutif Gamuda Land, sambil menambah bahawa pelan induk Gamuda Land perlu fleksibel dalam mengguna pakai teknologi baru mobiliti dan gaya hidup. Di sinilah kepakaran Maxis dalam infrastruktur dan perkhidmatan rangkaian akan menambah nilai kepada perbandaran Gamuda Land.

"Di Maxis, komitmen kami adalah untuk memenuhi gaya hidup digital setiap orang yang semakin berkembang - menjangkau lebih banyak individu, rumah dan perniagaan melalui kemampuan kami dalam penyelesaian bersatu. Kami gembira bekerjasama dengan Gamuda Land untuk menyediakan infrastruktur tetap dan mudah alih bertaraf dunia, mendokong cita-cita bersama untuk menyediakan penyelesaian sambungan menyeluruh bagi seluruh komuniti. Ini adalah perkongsian penting untuk kami menyerlahkan potensi dan kemungkinan yang bakal dibawa oleh teknologi dan penyelesaian pintar generasi akan datang. Kami memuji Gamuda Land di atas visi mereka yang mantap tentang pelaksanaan bandar pintar, dan mengucapkan terima kasih atas kepercayaan dan keyakinan mereka kepada kami, "kata Gokhan Ogut, Ketua Pegawai Eksekutif Maxis.

Perkongsian ini bermula dengan kerjasama sebelumnya pada tahun 2018 di mana Maxis menyediakan pelan fiber MaxisOne Home yang disesuaikan untuk perbandaran Gamuda Land di Kota Kemuning.

 

Potensi 5G pada masa depan dalam penyelesaian bandar pintar 

5G adalah komunikasi mudah alih generasi akan datang. Sebaik sahaja ia boleh didapati di Gamuda Cove, ia bermakna Gamuda Cove akan mendapat lebih daripada sekadar perhubungan yang lebih baik dengan kelajuan sehingga 10 kali lebih tinggi daripada rangkaian 4G pada hari ini. Yang penting, ia membuka komuniti kepada kemungkinan teknologi pintar yang tidak dapat dibayangkan. Era 4G saat ini telah membolehkan teknologi seperti aplikasi mudah alih dan awan berjalan lancar. Dengan 5G, ia akan membolehkan pemindahan data kelajuan yang lebih tinggi, latensi rendah dan kebolehpercayaan yang lebih tinggi. Apa yang masyarakat akan saksikan adalah lompatan kuantum kepada lebih banyak kemungkinan, di mana teknologi seperti Internet of Things (IoT) sensor dan peranti, kenderaan autonomi serta aplikasi robot yang perlu menggunakan dan memuatkan sejumlah besar data akan ada di dapati mana-mana sahaja di perbandaran tersebut.

Maxis telah lama memulakan perjalanan 5G, menilai teknologi dan menjalankan ujian demo dalam makmal ujiannya sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Pada bulan Mac 2019, Maxis adalah yang pertama memulakan percubaan 5G secara langsung di negara ini untuk menyediakan analisis yang mendalam tentang ciri-ciri 5G, termasuk penggunaan spektrum dalam band yang lebih tinggi, kewujudan bersama dengan perkhidmatan semasa, serta menggunakan kes seperti Gigabit high kelajuan Internet Mudah Alih dan aplikasi VR Ultra Definisi Tinggi.

 

Sanctuari Alam Semulajadi, Bandar Pintar

Digelar "Tempat perlindungan alam semula jadi, bandar pintar", Gamuda Cove adalah pembangunan perbandaran terbaru Gamuda Land yang terletak di Lembah Klang Selatan, di sepanjang Lebuhraya Elite dan bertentangan dengan Cyberjaya dan berdekatan dengan KLIA dan KLIA2. Perbandaran 1,530 ekar itu dijangka menjadi bandar pintar yang diilhamkan oleh alam semulajadi Malaysia dengan kemasukan sistem transit pintar, perancangan mobiliti lancar dan landskap yang mampan yang mewujudkan ekosistem yang sihat untuk masyarakat.

Bersempadan dengan Paya Indah Wetlands seluas 1,100 ekar di Selatan dan Simpanan Hutan Kuala Langat seluas 2,500 ekar di Utara, dikelilingi oleh hutan adat dan padang rumput lembap, alam semulajadi adalah sebahagian dari Gamuda Cove. Memaparkan taman pusat mesra haiwan kesayangan seluas 60 hektar dengan tasik yang saling berkaitan, landskap lestari Gamuda Land mengambilkira gabungan tanah lembap dan rizab hutan ke kawasan kejiranannya.

Dengan lebih daripada 20,000 unit kediaman apabila siap sepenuhnya, Gamuda Cove dijangka sebagai bandar holistik dengan komponen kediaman, komersial, kesejahteraan, hiburan dan pendidikan.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Gamuda Cove, sila log masuk ke gamudaland.com.my atau lawati Galeri Pengalaman Gamuda Cove. Untuk maklumat lanjut mengenai Maxis, layari maxis.com.my.

 

Archives
Tags