Klik sini untuk kedai yang telah lengkap divaksinasi. Jumpa anda di sana!

Klik sini untuk kedai yang telah lengkap divaksinasi.

Klik untuk senarai penyelenggaraan rangkaian terancang.

Maxis 4G LTE Menyampaikan Pengalaman Video HD Terbaik Di YouTube Di Kesemua 14 Negeri

Maxis telah muncul sebagai syarikat telekomunikasi yang secara konsisten menyampaikan penstriman video definisi tinggi (HD) yang lancar, mengikut YouTube Video Checkup. Ia adalah satu laman web khas yang dilancarkan secara rasmi minggu lalu hanya di Malaysia, dan menyediakan pengguna YouTube dengan skor syarikat-syarikat telekomunikasi yang berbeza di kawasan tertentu berdasarkan kualiti main semula (playback) YouTube.

Keputusan bagi prestasi rangkaian Maxis menunjukkan penerajuan yang jelas di seluruh negara:

“Rakyat Malaysia sukakan Internet dan kami percaya dalam menggembirakan pelanggan kami dengan memberikan mereka pengalaman Internet mudah alih yang terbaik. Inilah sebabnya Maxis terus membuat pelaburan yang besar untuk mengukuhkan infrastruktur rangkaian kami supaya pelanggan boleh menikmati pengalaman 4G yang berbeza pada telefon mereka. Keputusan ini menunjukkan bahawa penstriman video HD adalah lebih baik dengan 4G No.1 Maxis,” kata Morten Bangsgaard, Ketua Pegawai Teknologi Maxis.

Beliau menambah, “Kami gembira bahawa alat diagnostik seperti ini telah dilancarkan. Ia menyediakan ketelusan pengalaman rangkaian yang berbeza, dan memberikan pengguna langkah yang jelas dan boleh dipercayai berdasarkan data YouTube yang dikumpulkan dari pengalaman sebenar pengguna.”

Rating (penilaian) tertinggi untuk kelajuan buffer melalui Maxis 4G LTE di kesemua 14 negeri tidak berbelah bagi:

Menurut YouTube, rating 4.0 bintang adalah markah yang paling tinggi buat masa ini, kerana 4.5+ bintang dikhaskan untuk teknologi masa depan yang menyokong video jalur lebar yang lebih tinggi seperti Realiti Maya (virtual reality) dan video 360 darjah.

Peningkatan penggunaan video telah mendorong permintaan yang semakin tinggi untuk data mudah alih Maxis, yang telah meningkat dua kali ganda daripada 1.5GB tahun lalu kepada 4.0GB sebulan pada tahun 2016. Terdapat juga pertumbuhan yang besar dalam penembusan peranti 4G, yang meningkat kepada 43% daripada jumlah pelanggan Maxis pada tahun 2016. Trafik Maxis 4G meningkat 7 kali ganda pada 2016, yang digunakan khususnya untuk penstriman video yang berkualiti.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Google, “Hari ini, kebanyakan penonton YouTube di Malaysia menonton video khususnya dari telefon pintar mereka, dengan dua pertiga daripada masa tontonan YouTube Malaysia adalah dari peranti mudah alih. Kebanyakan tontonan on-the-go ini adalah daripada pengguna yang menggunakan pelan data mudah alih. Momentum pertumbuhan bagi trend ini kelihatan kuat, dimana tontonan mudah alih di Malaysia meningkat sebanyak 84% berbanding tahun lalu.”

Bagaimana untuk menggunakan alat Video Checkup:

Lawati www.youtube.com/videocheckup.
Anda akan lihat laman web yang mudah dengan tiga tab, bersama dengan item-item berikut:
BANDING: Masukkan lokasi yang anda inginkan. Senarai operator di kawasan anda akan muncul, dengan markah mereka berdasarkan 5 bintang. Skor mewakili live video berkualiti yang anda boleh harapkan apabila anda menonton YouTube menggunakan pembekal mudah alih tertentu di kawasan tertentu.
TEROKA: Peta haba pengalaman playback YouTube melalui operator rangkaian di kawasan anda.
BELAJAR: Menerangkan penarafan bintang dan istilah dengan lebih terperinci.

Sekali lagi, rangkaian 4G LTE terkemuka industri Maxis telah terbukti memberikan liputan dan kelajuan yang terbaik untuk pengalaman Internet yang hebat. Maxis juga telah dinamakan Pembekal Telco & Rangkaian LTE Terbaik oleh Lowyat.NET Community Choice Awards Malaysia selama dua tahun berturut-turut, dan Rangkaian Terbaik bagi tahun 2016 oleh MCMC Wireless & Wired Broadband Services.

PROTON and Maxis team up for major 5G use case deployment

National car maker PROTON has selected Maxis as its partner to deploy a 5G use case comprising multiple converged solutions to power up its Tanjung Malim plant, with network installations beginning October.

Maxis offers new learning experience with new eKelas mobile app for students to learn on the go

With a commitment to provide a richer digital learning experience, Maxis has launched its eKelas mobile app, effectively enabling students, teachers and parents greater access to exciting digital content beyond the eKelas portal, with convenience and flexibility by learning on the go.

Maxis-sponsored Team Secret to take global stage after emerging as champion in SEA tournament

Maxis-sponsored Team Secret PUBG Mobile Team has recently emerged as champion in the PUBG Mobile Pro League Regional Championship, Southeast Asia.