Enable Maxis VoLTE to experience lifelike call quality! For detailed steps and info, click

Experience lifelike call quality with VoLTE! Click

here.

Our updated General Terms & Conditions of Services is effective from 20 December 2020. Refer to

Our updated GTC, effective from 20 December 2020, Refer

here.

Maxis Meningkatkan Keuntungan Bagi Suku Pertama 2017

Tahun ke tahun – Suku pertama 2017 berbanding Suku pertama 2016:

• Hasil perkhidmatan stabil sebanyak RM2,129 juta berbanding RM2,122 juta tahun lalu, disokong oleh pelanggan dengan purata hasil setiap pengguna (average revenue per user - ARPU) yang tinggi
  • Mengekalkan momentum pascabayar dan prabayar walaupun menghadapi persaingan harga yang sengit
    1. Hasil pascabayar sebanyak RM989 juta berbanding RM997 juta tahun lalu, dengan asas pelanggan yang kukuh menghampiri 1.8 juta langganan MaxisONE dengan ARPU bulanan tinggi sebanyak RM121. Menambah 826,000 langganan MaxisONE baharu
    2. Hasil prabayar sebanyak RM1,005 juta berbanding RM1,008 juta pada suku pertama tahun lalu dengan tarikan ARPU Internet mudah alih berterusan yang baik
  • Pelaburan bagi kecekapan masa depan dan pelarasan sekali memberi impak kepada perolehan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (earnings before interest, tax, depreciation and amortisation - EBITDA). EBITDA dinormalkan direkodkan sebanyak RM1,118 juta berbanding dengan RM1,156 juta tahun lalu. Margin EBITDA (di atas hasil perkhidmatan) terus kuat pada tahap 52.5% Keuntungan selepas cukai (profit after tax - PAT) meningkat 5.4% kepada RM510 juta daripada RM484 juta
  • Mengisytiharkan dividen interim pertama sebanyak lima sen sesaham

Prestasi kewangan yang stabil walaupun menghadapi persaingan berfokuskan harga:

Suku pertama 2016 (RM’juta) Suku pertama 2017 (RM’juta) Tahun ke Tahun (%)
Hasil Perkhidmatan 2,122
0.3
EBITDA Dinormalkan
(3.3)
PAT Dinormalkan
5.4
Perbelanjaan Modal 159

Memperkuatkan usaha dalam memberi pengalaman pelanggan yang tiada tandingan:

• Momentum yang kukuh yang berterusan dalam penggunaan 4G LTE bagi seluruh asas pelanggan kami. Kami kini mempunyai 5.2 juta peranti LTE pada rangkaian kami, meningkat daripada 3.2 juta tahun lalu
  • Penggunaan purata 4G LTE kini mencapai 6.5GB sebulan, jauh lebih tinggi daripada purata penggunaan sebanyak 2.6GB sebulan tahun lalu
  • Rangkaian 4G LTE No. 1, paling luas di negara dengan liputan penduduk sebanyak 88%. Maxis terus menerajui dalam menyediakan rangkaian yang terbaik:
    1. Maxis adalah penyedia jalur lebar tanpa wayar terpantas di negara berdasarkan keputusan penilaian Perkhidmatan Kualiti (QoS) jalur lebar wayar dan tanpa wayar Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bagi tahun 2016. Keputusan purata yang diperolehi daripada ukuran yang dijalankan di semua kawasan-kawasan utama di seluruh negara menunjukkan bahawa Maxis menawarkan kelajuan muat turun yang terpantas berbanding semua pembekal perkhidmatan yang lain
    2. Dikenal pasti sebagai syarikat telekomunikasi yang secara konsisten menyampaikan penstriman video definisi tinggi (HD) yang lancar, menurut laman web YouTube Video Checkup
  • Sebanyak RM162 juta telah dilaburkan bagi perbelanjaan modal, RM1.2 bilion diperuntukkan untuk perbelanjaan modal 2017
  • Melancarkan peranti berjenama sendiri iaitu NeXT M1, telefon 4G berkuasa yang menawarkan pengalaman pemilikan yang tidak dapat ditandingi dan pelan yang sedia diguna

Komen dari Morten Lundal, Ketua Pegawai Eksekutif, Maxis Berhad:

“Suku ini merupakan suku yang baik dan kukuh bagi Maxis dengan momentum asas yang positif. Data terus meningkat dan kami memadankan permintaan ini dengan pengalaman rangkaian berprestasi tinggi. 2017 adalah tahun yang amat penting bagi kami, di mana Maxis akan berusaha sedaya upaya untuk mendigitalkan perniagaan kami untuk mewujudkan pengalaman pelanggan yang tiada tandingan.”

Untuk menyaksikan video mengenai keputusan kewangan suku pertama 2017 Maxis, sila klik di sini:https://youtu.be/ONoot81XrVk

Maxis on track with JENDELA targets with 2021 initiatives well underway

Maxis continues to expand its fibre footprint with more than 6,500 premises passed in 2020. With that, Maxis has delivered 100% of its own 2020 targets for Jalinan Digital Negara (JENDELA), accelerating capacity with upgrades of more than 35% of the total upgrades of 16,367 sites by the industry.

Maxis inspires Malaysian families to celebrate health as a blessing this CNY

In these extraordinary times, Maxis remains committed to supporting the nation and customer needs with many initiatives. As the Chinese New Year festive season approaches, Maxis is ringing in the celebrations with an inspiring message to all Malaysians, on the importance of health and family togetherness this festive season.

Maxis Programmable Network brings new era of enterprise-grade connectivity and performance

Maxis is continuing with its commitment to help accelerate digitalisation for businesses with the launch of its Maxis Programmable Network (MPN), Malaysia’s first programmable software-defined network.