Stay Connected: Our stores and support channels remain open to keep you connected. More info, here .

Our retail outlets are open with strict SOPs to ensure everyone’s safety. Click here for more info.

Maxis Meningkatkan Keuntungan Bagi Suku Pertama 2017

Tahun ke tahun – Suku pertama 2017 berbanding Suku pertama 2016:

• Hasil perkhidmatan stabil sebanyak RM2,129 juta berbanding RM2,122 juta tahun lalu, disokong oleh pelanggan dengan purata hasil setiap pengguna (average revenue per user - ARPU) yang tinggi
  • Mengekalkan momentum pascabayar dan prabayar walaupun menghadapi persaingan harga yang sengit
    1. Hasil pascabayar sebanyak RM989 juta berbanding RM997 juta tahun lalu, dengan asas pelanggan yang kukuh menghampiri 1.8 juta langganan MaxisONE dengan ARPU bulanan tinggi sebanyak RM121. Menambah 826,000 langganan MaxisONE baharu
    2. Hasil prabayar sebanyak RM1,005 juta berbanding RM1,008 juta pada suku pertama tahun lalu dengan tarikan ARPU Internet mudah alih berterusan yang baik
  • Pelaburan bagi kecekapan masa depan dan pelarasan sekali memberi impak kepada perolehan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (earnings before interest, tax, depreciation and amortisation - EBITDA). EBITDA dinormalkan direkodkan sebanyak RM1,118 juta berbanding dengan RM1,156 juta tahun lalu. Margin EBITDA (di atas hasil perkhidmatan) terus kuat pada tahap 52.5% Keuntungan selepas cukai (profit after tax - PAT) meningkat 5.4% kepada RM510 juta daripada RM484 juta
  • Mengisytiharkan dividen interim pertama sebanyak lima sen sesaham

Prestasi kewangan yang stabil walaupun menghadapi persaingan berfokuskan harga:

Suku pertama 2016 (RM’juta) Suku pertama 2017 (RM’juta) Tahun ke Tahun (%)
Hasil Perkhidmatan 2,122
0.3
EBITDA Dinormalkan
(3.3)
PAT Dinormalkan
5.4
Perbelanjaan Modal 159

Memperkuatkan usaha dalam memberi pengalaman pelanggan yang tiada tandingan:

• Momentum yang kukuh yang berterusan dalam penggunaan 4G LTE bagi seluruh asas pelanggan kami. Kami kini mempunyai 5.2 juta peranti LTE pada rangkaian kami, meningkat daripada 3.2 juta tahun lalu
  • Penggunaan purata 4G LTE kini mencapai 6.5GB sebulan, jauh lebih tinggi daripada purata penggunaan sebanyak 2.6GB sebulan tahun lalu
  • Rangkaian 4G LTE No. 1, paling luas di negara dengan liputan penduduk sebanyak 88%. Maxis terus menerajui dalam menyediakan rangkaian yang terbaik:
    1. Maxis adalah penyedia jalur lebar tanpa wayar terpantas di negara berdasarkan keputusan penilaian Perkhidmatan Kualiti (QoS) jalur lebar wayar dan tanpa wayar Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bagi tahun 2016. Keputusan purata yang diperolehi daripada ukuran yang dijalankan di semua kawasan-kawasan utama di seluruh negara menunjukkan bahawa Maxis menawarkan kelajuan muat turun yang terpantas berbanding semua pembekal perkhidmatan yang lain
    2. Dikenal pasti sebagai syarikat telekomunikasi yang secara konsisten menyampaikan penstriman video definisi tinggi (HD) yang lancar, menurut laman web YouTube Video Checkup
  • Sebanyak RM162 juta telah dilaburkan bagi perbelanjaan modal, RM1.2 bilion diperuntukkan untuk perbelanjaan modal 2017
  • Melancarkan peranti berjenama sendiri iaitu NeXT M1, telefon 4G berkuasa yang menawarkan pengalaman pemilikan yang tidak dapat ditandingi dan pelan yang sedia diguna

Komen dari Morten Lundal, Ketua Pegawai Eksekutif, Maxis Berhad:

“Suku ini merupakan suku yang baik dan kukuh bagi Maxis dengan momentum asas yang positif. Data terus meningkat dan kami memadankan permintaan ini dengan pengalaman rangkaian berprestasi tinggi. 2017 adalah tahun yang amat penting bagi kami, di mana Maxis akan berusaha sedaya upaya untuk mendigitalkan perniagaan kami untuk mewujudkan pengalaman pelanggan yang tiada tandingan.”

Untuk menyaksikan video mengenai keputusan kewangan suku pertama 2017 Maxis, sila klik di sini:https://youtu.be/ONoot81XrVk

PETRONAS Dagangan partners with Maxis on big data analytics and converged solutions

Leveraging each other’s strengths in technology and innovation, PETRONAS Dagangan Berhad (PDB) and Maxis have entered into a strategic partnership to jointly offer converged solutions focusing on safety, security and sustainability for businesses. Additionally, the partnership will focus on leveraging big data and advanced analytics to co-create hyper personalization for an enhanced retail experience.

Maxis further expands its sophisticated Enterprise solutions with acqui-hire of Audeonet

Accelerating its ambition to be Malaysia’s Leading Converged Solutions Company, Maxis Business has expanded its voice and unified communications (UC) solutions as part of its ongoing commitment to build talent capacity and capabilities in sophisticated solutions for its Enterprise segment. The expanded portfolio is driven by the increasing need for greater collaboration in business in the new normal.

Maxis accelerates cloud leadership ambition, becomes first Malaysian telco to be accredited as AWS Advanced Consulting Partner

Maxis, a leading converged solutions provider in Malaysia, announced today that it has achieved a new accreditation as an Amazon Web Services (AWS) Advanced Consulting Partner and joined the AWS Solution Provider Program. This strengthens and accelerates Maxis’ leadership in delivering cloud service capabilities to help more Malaysian customers embrace the many benefits of cloud adoption as part of their IT strategy. Since joining the AWS Partner Network (APN), Maxis has continued to build on its collaboration with AWS, the world’s leading and most comprehensive cloud platform.