#MYBaikHati | Sumbang peranti kepada keluarga B40! Baca

Sumbang peranti kempen #MYBaikHati! Baca

di sini.

Aktifkan Maxis VoLTE untuk kualiti panggilan sebenar! Untuk maklumat terperinci, klik di

Kualiti panggilan sebenar dengan VoLTE! Klik di

sini.

11 Pengendali Mudah Alih Terkemuka Asia Pasifik Dari Bridge Alliance Menubuhkan Perikatan M2M Terbesar Di Rantau Ini

11 pengendali mudah alih terkemuka Asia Pasifik pada hari ini menubuhkan perikatan mesin-ke-mesin (M2M) yang terbesar di rantau ini untuk menawarkan pengalaman menyeluruh (one-stop-shop) bagi penggunaan M2M ke seluruh rantau Asia Pasifik. Bridge M2M Alliance adalah sebuah pusat kecemerlangan bagi perkhidmatan dan penyelesaian M2M untuk menarik perkongsian dan menyediakan pelanggan dengan keupayaan serantau M2M yang menyeluruh.

Bridge M2M Alliance terdiri daripada ahli-ahli Bridge Alliance dan ini termasuk Airtel (India), AIS (Thailand), CSL (Hong Kong), Globe Telecom (Filipina), Maxis (Malaysia), MobiFone (Vietnam), Optus (Australia), SingTel (Singapura), SK Telecom (Korea Selatan), Taiwan Mobile (Taiwan) dan Telkomsel (Indonesia). Secara keseluruhan, kumpulan ini memberi perkhidmatan kepada lebih 500 juta pelanggan, menjadikannya perikatan M2M terbesar di rantau Asia Pasifik.

Melalui kerjasama Bridge M2M Alliance ini, perkhidmatan Maxis Managed M2M mampu menyokong dengan lebih baik keperluan M2M syarikat multinasional utama di luar Malaysia dengan cara yang lebih lancar. Maxis kini sedang menangani keperluan pelanggan untuk perkhidmatan rentas sempadan seperti perantauan M2M yang diperlukan oleh sektor-sektor seperti pengangkutan dan logistik, yang melengkapkan penawaran M2M yang sedia ada.

T Kugan, Ketua Perkhidmatan Digital Maxis, berkata: “M2M merupakan tunggak penting dalam strategi digital kami, dan berkhidmat kepada pelbagai pelanggan Enterprise. Sebagai satu-satunya syarikat telekomunikasi di Malaysia yang mengambil bahagian dalam inisiatif ini, ia memberi kami kelebihan strategik di pasaran tempatan, dan para pelanggan kami boleh mengharapkan liputan geografi serantau yang komprehensif dan perkhidmatan yang unggul.

“Pada masa akan datang, kami merancang untuk memperkayakan penawaran perkhidmatan dengan meneroka bahagian-bahagian lain dalam rantai nilai M2M supaya kami dapat menyediakan penyelesaian menyeluruh M2M yang disesuaikan untuk segmen pelanggan terpilih dengan sokongan pelanggan yang unggul.”

Bridge M2M Alliance menghapuskan kerumitan berurusan dengan pelbagai pengendali dengan menawarkan penghantaran lancar perkhidmatan M2M serantau merentasi sempadan geografi. Perikatan ini juga akan meningkatkan pengalaman perkhidmatan pelanggan melalui saling kendali (interoperability), tahap perkhidmatan dan sokongan pelanggan yang dipertingkatkan.

Alessandro Adriani, Ketua Pegawai Eksekutif Bridge Alliance, berkata: "Asia terdiri daripada pelbagai ekonomi yang berbeza, pembangunan teknologi yang tidak serata dan pelbagai peraturan kawal selia. Akibatnya, perniagaan multinasional mendapati ia amat sukar untuk mengharungi selok-belok di rantau ini dan untuk memanfaatkan sepenuhnya ekonomi yang berskala. Evolusi Bridge Alliance dalam perniagaan M2M mempamerkan komitmen daripada 11 pengendali untuk mengatasi cabaran-cabaran tersebut demi kejayaan perniagaan pelanggan."

Perkongsian M2M meliputi kerjasama perdagangan serta teknologi merentasi pelbagai industri seperti telemetri kenderaan, keselamatan, pengurusan tenaga, dan lain-lain. Ini membolehkan pembangunan model perniagaan baru, penciptaan produk dan perkhidmatan baru dan pengurangan kos operasi pelanggan. Perikatan ini bertekad untuk membina satu ekosistem inovatif melalui kerjasama dengan syarikat-syarikat teknologi dalam rantai nilai M2M seperti pemaju aplikasi, pengeluar modul dan pembekal perkhidmatan.

Ahli-ahli perikatan akan terus bekerjasama untuk menjamin faedah komersil yang penting dan ekonomi berskala untuk pelanggan dan membolehkan inisiatif pembangunan produk bersama. Sebagai pengendali utama di negara masing-masing, mereka dapat memanfaatkan dan menyokong syarikat multinasional yang berharap untuk memanfaatkan pertumbuhan di Asia, dan juga syarikat-syarikat Asia yang ingin berkembang di peringkat global.

Maxis launches eKelas Usahawan to empower women entrepreneurs with greater digital adoption

The reality is that digitalisation is no longer just a buzz phrase, but it has become an imperative for all walks of life as we head towards a more digital world. Recognising this immense potential and to create a positive, long-lasting impact, Maxis today launched eKelas Usahawan, a structured digital marketing programme to empower women entrepreneurs in rural communities to develop a stronger digital presence.

Maxis and Microsoft strengthen partnership to support an expanding digital workforce

Maxis and Microsoft continue to leverage their combined strengths to provide innovative digital solutions to business in Malaysia. The latest step in their partnership sees both companies modernising the digital workforce for increased productivity, efficiency, and convenience.

Maxis calls on Malaysians to donate devices to support digital learning as part of #MYBaikHati campaign

Thinking about finding a new home for your used or old devices? Well, here’s your chance to donate them for a good cause to benefit those who need them the most. Maxis is rallying its employees, customers and the public to contribute their pre-loved laptops, tablets and/or 4G smartphones as part of the #MYBaikHati drive, to help narrow the digital learning gap in Malaysia. All you need to do is drop off your devices at 10 Maxis Centres across the Klang Valley, Penang, Ipoh, and Johor Bahru.