Stay Connected: Our stores and support channels remain open to keep you connected. More info, here .

Our retail outlets are open with strict SOPs to ensure everyone’s safety. Click here for more info.

UM Bekerjasama Dengan Maxis Untuk Menyediakan Penyambungan WiFi Seluruh Kampus

SIARAN AKHBAR
Untuk siaran segera
Kuala Lumpur, 7 Mac 2013

Universiti penyelidikan perdana Malaysia, Universiti Malaya (UM) dan Maxis Berhad (Maxis), peneraju penyedia telekomunikasi bersepadu Malaysia, telah memulakan satu inisiatif bersama untuk menyediakan penyambungan WiFi kepada seluruh kampus. Inisiatif ini juga akan mengubah Kompleks Perdanasiswa menjadi sebuah sarang aktiviti pelajar melalui pelancaran Pusat Kegiatan Pelajar dan Maxis Lounge.

Melalui kerjasama dengan Maxis, Pusat Kegiatan Pelajar dan Maxis Lounge ialah satu daripada inisiatif UM dalam menyediakan satu persekitaran yang kondusif dan santai kepada pelajar untuk menghabiskan masa lapang mereka di antara kelas. Menyasarkan pelajar kampus, Pusat Kegiatan Pelajar akan menempatkan bilik mesyuarat dan perbincangan untuk ahli Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) manakala Maxis Lounge akan dilengkapi dengan sofa yang selesa, stesen kerja dan WiFi percuma.

Fitri Abdullah, Ketua Perkhidmatan Perniagaan Maxis berkata, "Melalui kerjasama kami dengan UM, kami gembira untuk menyediakan satu pengalaman yang lebih bermakna untuk pelajar, ahli fakulti dan kakitangan pentadbiran universiti, membolehkan mereka untuk berinteraksi dalam dunia yang lebih bersambung dan menghubungkan mereka kepada sumber-sumber relevan dan rakan sebaya untuk membangunkan tugas ilmiah mereka."

Memuji usaha Pelajar Jabatan Hal Ehwal (HEP) dan Maxis, Naib Canselor UM, Tan Sri Dr Ghauth Jasmon melahirkan harapan bahawa Pusat Kegiatan Pelajar dan Maxis Lounge akan mengukuhkan lagi interaksi pelajar dalam kampus serta membolehkan gaya hidup yang lebih bersambung melalui teknologi.

"Saya ingin memuji Maxis atas usaha mereka dalam menyediakan Maxis Lounge untuk para pelajar, terutamanya bagi pelajar luar kampus. Dengan Pusat Kegiatan Pelajar dan Maxis Lounge, pelajar boleh menghabiskan masa mereka produktif, melayari internet yang disediakan oleh Maxis, semasa melakukan penyelidikan untuk tugasan mereka," kata beliau.

UM mendaftar di bawah Program Rakan Bersepadu dalam Pendidikan Maxis (Maxis Integrated Partner in Education - MIPE) pada tahun lalu. Di bawah program ini, Maxis akan menyediakan alat teknologi dan penyelesaian, termasuk penyambungan WiFi di seluruh kampus, hotspot WiFi, pusat pengedaran dan jualan produk Maxis, serta peluang untuk pelajar mendaftar ke Program Keusahawanan Maxis yang melatih dan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk menjadi ejen jualan yang disahkan.

Archives
Tags

Popular
Posts

PETRONAS Dagangan partners with Maxis on big data analytics and converged solutions

PETRONAS Dagangan partners with Maxis on big data analytics and converged solutions

Leveraging each other’s strengths in technology and innovation, PETRONAS Dagangan Berhad (PDB) and Maxis have entered into a strategic partnership to jointly offer converged solutions focusing on safety, security and sustainability for businesses. Additionally, the partnership will focus on leveraging big data and advanced analytics to co-create hyper personalization for an enhanced retail experience.

TELL ME MORE
Maxis accelerates cloud leadership ambition, becomes first Malaysian telco to be accredited as AWS Advanced Consulting Partner

Maxis accelerates cloud leadership ambition, becomes first Malaysian telco to be accredited as AWS Advanced Consulting Partner

Maxis, a leading converged solutions provider in Malaysia, announced today that it has achieved a new accreditation as an Amazon Web Services (AWS) Advanced Consulting Partner and joined the AWS Solution Provider Program. This strengthens and accelerates Maxis’ leadership in delivering cloud service capabilities to help more Malaysian customers embrace the many benefits of cloud adoption as part of their IT strategy. Since joining the AWS Partner Network (APN), Maxis has continued to build on its collaboration with AWS, the world’s leading and most comprehensive cloud platform.

TELL ME MORE
Maxis further expands its sophisticated Enterprise solutions with acqui-hire of Audeonet

Maxis further expands its sophisticated Enterprise solutions with acqui-hire of Audeonet

Accelerating its ambition to be Malaysia’s Leading Converged Solutions Company, Maxis Business has expanded its voice and unified communications (UC) solutions as part of its ongoing commitment to build talent capacity and capabilities in sophisticated solutions for its Enterprise segment. The expanded portfolio is driven by the increasing need for greater collaboration in business in the new normal.

TELL ME MORE