Maxis guna Google Cloud untuk percepat analitik data, kemampuan AI dan Machine Learning dengan 100% data atas cita-cita awan

• Menggunakan teknologi terkemuka industri dari Google Cloud untuk mengintegrasikan analisis data ke seluruh organisasi dan mengembangkan keupayaan analisis data
  • Akses memberikan pandangan yang membolehkan Maxis memberikan lebih banyak keperibadian kepada pelanggan dan meningkatkan tahap perkhidmatan
  • Kolaborasi percepat visi Maxis untuk menjadi syarikat penyelesaian terunggul di Malaysia

Menyatukan teknologi terbaik bagi membantu rakyat, perniagaan dan negara untuk Terus Menerajui dalam dunia yang kian berubah, Maxis telah mempercepat kemampuan analitik datanya untuk membantu memberikan Pengalaman Peribadi yang Tiada Tandingan untuk pelanggannya.

Maxis bekerjasama dengan Google Cloud untuk mengintegrasikan analisis data ke dalam setiap aspek perniagaannya - dari pengguna hingga perusahaan, rangkaian, saluran runcit dan pekerja. Program transformasi analitik digital syarikat memerlukan peralihan 100% kepintaran perniagaannya, analitik data dan pembelajaran mesin di premis ke awan untuk memberikan pandangan tepat pada masanya dan selamat, menjadikan Maxis sebagai salah satu syarikat pertama di rantau Asia Tenggara yang mencapai ini. Pada masa yang sama, Maxis juga telah mewujudkan Big Data dan Advanced Analytics dan AI Center of Excellence dengan para saintis data mahir dan program komitmen.

“Transformasi digital menyentuh setiap bahagian syarikat dan kejayaan kami datang dari gabungan kemahiran dalaman yang kuat dengan ekosistem teknologi dan rakan kongsi bertaraf dunia seperti Google Cloud. Transformasi kami adalah inisiatif yang didorong secara menyeluruh, dan diterima oleh semua pekerja syarikat, sejajar dengan minda Pelanggan Pertama dan cita-cita kami untuk menjadi syarikat penyelesaian terpadu di Malaysia. Kami mempunyai niat untuk terus memperkuat kemampuan analitik kami untuk menjadikan Maxis yang lebih tangkas dan berkebolehan digital,” kata Morten Bangsgaard, Ketua Pegawai Teknologi dan Maklumat Maxis.

“Perniagaan perlu membuat keputusan berdasarkan data secara real-time untuk meningkatkan layanan pelanggan, mempercepatkan masa pemasaran dan meningkatkan kelebihan daya saing mereka. Kerjasama kami akan menyaksikan Maxis memecah silo data dan memperoleh wawasan perniagaan yang kritikal dari satu panel kaca sehingga mereka dapat memenuhi matlamat perniagaan dan memacu inovasi yang dipimpin oleh data di seluruh organisasi,” kata Rick Harshman, Pengarah Urusan, Google Cloud.

Dimulakan dengan rakan pilihan awan bagi Analisis Data organisasi, Maxis memanfaatkan inovasi Artificial Intelligence and Machine Learning (AI / ML) terbaru dan terbaik dari Google Cloud, serta sejumlah besar penyelesaian teknologi Google Cloud. Platform awan berskala ini menyediakan pendekatan yang menjimatkan untuk pengembangan masa depan bagi menyokong keperluan perniagaan Maxis yang semakin meningkat, terutama dalam menguruskan lonjakan data dengan lebih cepat.

Google Cloud dan Maxis juga akan bekerjasama untuk melancarkan program pengembangan kerjaya yang disusun untuk membina pengetahuan teknikal dan kepakaran dalaman, dan meningkatkan jumlah Jurutera Data Bertauliah Google dalam organisasi.

Memupuk budaya inovasi
Dengan memanfaatkan minda muda yang berpotensi besar, Maxis telah membawa graduan teknologi teratas ke program pengembangan Young Talent sebagai usaha menarik bakat terbaik di Malaysia. Memupuk budaya inovasi di akar umbi, Maxis juga bekerjasama dengan Google Cloud dan rakan kongsi, serta institusi akademik lain untuk mengembangkan kemahiran mendalam dalam data untuk membina tenaga kerja masa depan dalam era Industri 4.0 yang semakin pesat.

Retransformation

Maxis calls on organisations to rethink Digital Transformation Strategy through Retransformation

Maxis is calling on organisations in Malaysia to rethink and reevaluate their digital transformation strategies.

Always Be Ahead in a changing world

Maxis makes commitment to enable customers to Always Be Ahead in a changing world

In a time of constant change across the world, driven especially by advancements in technology, Maxis today unveiled its new brand purpose: To bring together the best of technologies to help people, businesses and the nation to Always Be Ahead in a changing world. The new brand purpose was launched in conjunction with Maxis’ 25th anniversary and the upcoming Merdeka celebrations, to signify the intertwining of Maxis’ and Malaysia’s past, present and future journey together in this rapidly evolving digital age.

Natalia Navin, Chief Human Resource Officer, Maxis

Maxis launches three new scholarships in building future technology and innovation leaders

In its commitment to building tech-savvy and forward-thinking leaders, Maxis has launched three new scholarships to support the aspirations of bright and deserving young individuals. Candidates can apply for the Maxis Women in Tech Undergraduate 2020 Scholarship, Maxis Tech Undergraduate 2020 Scholarship and the Maxis Young Leaders Undergraduate 2020 Scholarship. Due to the overwhelming response received from applicants, the initial submission deadline of 31 August has now been extended to 14 September to allow more students to apply.