Maxis guna Google Cloud untuk percepat analitik data, kemampuan AI dan Machine Learning dengan 100% data atas cita-cita awan

• Menggunakan teknologi terkemuka industri dari Google Cloud untuk mengintegrasikan analisis data ke seluruh organisasi dan mengembangkan keupayaan analisis data
  • Akses memberikan pandangan yang membolehkan Maxis memberikan lebih banyak keperibadian kepada pelanggan dan meningkatkan tahap perkhidmatan
  • Kolaborasi percepat visi Maxis untuk menjadi syarikat penyelesaian terunggul di Malaysia

Menyatukan teknologi terbaik bagi membantu rakyat, perniagaan dan negara untuk Terus Menerajui dalam dunia yang kian berubah, Maxis telah mempercepat kemampuan analitik datanya untuk membantu memberikan Pengalaman Peribadi yang Tiada Tandingan untuk pelanggannya.

Maxis bekerjasama dengan Google Cloud untuk mengintegrasikan analisis data ke dalam setiap aspek perniagaannya - dari pengguna hingga perusahaan, rangkaian, saluran runcit dan pekerja. Program transformasi analitik digital syarikat memerlukan peralihan 100% kepintaran perniagaannya, analitik data dan pembelajaran mesin di premis ke awan untuk memberikan pandangan tepat pada masanya dan selamat, menjadikan Maxis sebagai salah satu syarikat pertama di rantau Asia Tenggara yang mencapai ini. Pada masa yang sama, Maxis juga telah mewujudkan Big Data dan Advanced Analytics dan AI Center of Excellence dengan para saintis data mahir dan program komitmen.

“Transformasi digital menyentuh setiap bahagian syarikat dan kejayaan kami datang dari gabungan kemahiran dalaman yang kuat dengan ekosistem teknologi dan rakan kongsi bertaraf dunia seperti Google Cloud. Transformasi kami adalah inisiatif yang didorong secara menyeluruh, dan diterima oleh semua pekerja syarikat, sejajar dengan minda Pelanggan Pertama dan cita-cita kami untuk menjadi syarikat penyelesaian terpadu di Malaysia. Kami mempunyai niat untuk terus memperkuat kemampuan analitik kami untuk menjadikan Maxis yang lebih tangkas dan berkebolehan digital,” kata Morten Bangsgaard, Ketua Pegawai Teknologi dan Maklumat Maxis.

“Perniagaan perlu membuat keputusan berdasarkan data secara real-time untuk meningkatkan layanan pelanggan, mempercepatkan masa pemasaran dan meningkatkan kelebihan daya saing mereka. Kerjasama kami akan menyaksikan Maxis memecah silo data dan memperoleh wawasan perniagaan yang kritikal dari satu panel kaca sehingga mereka dapat memenuhi matlamat perniagaan dan memacu inovasi yang dipimpin oleh data di seluruh organisasi,” kata Rick Harshman, Pengarah Urusan, Google Cloud.

Dimulakan dengan rakan pilihan awan bagi Analisis Data organisasi, Maxis memanfaatkan inovasi Artificial Intelligence and Machine Learning (AI / ML) terbaru dan terbaik dari Google Cloud, serta sejumlah besar penyelesaian teknologi Google Cloud. Platform awan berskala ini menyediakan pendekatan yang menjimatkan untuk pengembangan masa depan bagi menyokong keperluan perniagaan Maxis yang semakin meningkat, terutama dalam menguruskan lonjakan data dengan lebih cepat.

Google Cloud dan Maxis juga akan bekerjasama untuk melancarkan program pengembangan kerjaya yang disusun untuk membina pengetahuan teknikal dan kepakaran dalaman, dan meningkatkan jumlah Jurutera Data Bertauliah Google dalam organisasi.

Memupuk budaya inovasi
Dengan memanfaatkan minda muda yang berpotensi besar, Maxis telah membawa graduan teknologi teratas ke program pengembangan Young Talent sebagai usaha menarik bakat terbaik di Malaysia. Memupuk budaya inovasi di akar umbi, Maxis juga bekerjasama dengan Google Cloud dan rakan kongsi, serta institusi akademik lain untuk mengembangkan kemahiran mendalam dalam data untuk membina tenaga kerja masa depan dalam era Industri 4.0 yang semakin pesat.

Natalia Navin, Chief Human Resource Officer, Maxis

Maxis launches three new scholarships in building future technology and innovation leaders

In its commitment to building tech-savvy and forward-thinking leaders, Maxis has launched three new scholarships to support the aspirations of bright and deserving young individuals. Candidates can apply for the Maxis Women in Tech Undergraduate 2020 Scholarship, Maxis Tech Undergraduate 2020 Scholarship and the Maxis Young Leaders Undergraduate 2020 Scholarship. Due to the overwhelming response received from applicants, the initial submission deadline of 31 August has now been extended to 14 September to allow more students to apply.

Maxis is Penang’s Trusted Technology Partner for Smart State ambitions

Maxis, the leading converged solutions company in Malaysia, has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Penang State Government to be the State’s trusted technology partner. The MoU, which was signed today by both parties, was witnessed by Yang Amat Berhormat Tuan Chow Kon Yeow, the Chief Minister of Penang.

Jendela

Telecommunications Operators Committed to JENDELA to Deliver Seamless Digital Connectivity for all Malaysians

Telecommunications operators Celcom Axiata Berhad, Digi Telecommunications Sdn Bhd, Maxis Berhad, U Mobile Sdn Bhd, Telekom Malaysia Berhad and TIME dotCom Berhad (collectively ‘the Industry’), are fully committed to partner with the Government and make connectivity a basic utility to fast-track Malaysia’s transition into a high-income digital society. The Jalinan Digital Negara (JENDELA) action plan announced recently by the Prime Minister of Malaysia, YAB Tan Sri Muhyiddin bin Yassin, will be the platform to achieve these aspirations by accelerating the country's digital connectivity through widespread deployment of mobile, fibre and fixed wireless access, and paving the way to 5G, under the 12th Malaysia Plan (2021–2025).