Operator Telekomunikasi umumkan akses internet percuma untuk pembelajaran dan produktiviti sehingga 31 Disember 2020

Operator telekomunikasi  Celcom Axiata Berhad (“Celcom”), Digi Telecommunications Sdn Bhd (“Digi”), Maxis Berhad (“Maxis”), U Mobile Sdn Bhd (“U Mobile”), YTL Communications ("YTLC") dan Telekom Malaysia Berhad (“TM”) melalui unifi, akan terus menyokong keperluan untuk bekerja dan pembelajaran melalui penyediaan internet percuma. Inisiatif bersama industri ini merupakan sebahagian daripada Pelan Pemulihan Ekonomi (ERP) Jangka Pendek yang diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Celcom, Digi, Maxis, U Mobile dan TM akan menawarkan 1GB Internet Produktiviti harian, untuk digunakan daripada 8 pagi sehingga 6 petang, mulai 10 Jun 2020 sehingga 31 Disember 2020. Ini akan menggantikan 1GB internet harian percuma yang ditawarkan kepada pelanggan mulai 1 April 2020, yang berakhir pada 9 Jun 2020.

YTL Communications akan meneruskan inisiatif ‘Learn from Home’ dalam bentuk kad SIM percuma dengan data 40GB kepada kesemua ibu bapa dan pelajar di sekolah kerajaan, pelajar dan ahli fakulti institusi pengajian tinggi, serta telefon bimbit dengan 120GB data kepada pelajar daripada keluarga B40 yang layak. Sebagai tambahan, YTLC akan menyediakan kandungan pendidikan atas talian percuma yang dibangunkan bersama Teach for Malaysia dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

TM dan TIME dotCom Berhad (“TIME”) akan menyokong operator mudah alih dengan menyediakan kapasiti gentian tambahan bagi menampung penggunaan internet yang meningkat di samping meneruskan perkhidmatan yang ditawarkan kepada pelanggan pada masa ini.

Kesemua operator akan terus menyediakan akses percuma tanpa had bagi pelbagai aplikasi berkaitan informasi dan perkhidmatan untuk memastikan rakyat Malaysia terus menerima maklumat terkini yang sahih berkenaan COVID-19.

Pelanggan boleh merujuk kepada operator masing-masing bagi informasi bagaimana untuk menebus internet harian percuma dan perkhidmatan yang tersenarai.

Akses Internet percuma harian 1GB bagi pembelajaran dan produktiviti

• Kesemua pelanggan aktif pascabayar dan prabayar Celcom, Digi, Maxis, U Mobile dan unifi oleh TM akan dapat menikmati perkhidmatan ini daripada operator masing-masing.
  • Industri menyediakan pelbagai sumber pembelajaran atas talian kepada pelanggan secara percuma, termasuk kursus e-pembelajaran daripada Classruum, Udemy dan SunagoLearn. Kesemua pelanggan akan menikmati akses percuma bagi aplikasi Microsoft Office 365 dan perkhidmatan sidang video Zoom.

Akses percuma tanpa caj internet bagi aplikasi Gerak Malaysia, MySejahtera dan MyTrace

• Kesemua operator akan menyediakan akses tanpa caj bagi ketiga-tiga aplikasi ini untuk menyokong inisiatif kerajaan dalam memudahkan aturan perjalanan, penjejakan kontak, dan penilaian kesihatan diri bagi mengawal penyebaran jangkitan COVID-19.

Akses percuma tanpa caj bagi sumber informasi kesihatan dan berita yang penting

• Industri terus menyediakan panggilan tanpa caj ke ‘hotline’ dan talian kecemasan termasuk Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis (CPRC) Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), cawangan negeri KKM, hospital yang dikenalpasti bagi saringan dan rawatan COVID-19, ‘hotline’ PKP, serta laman web rasmi KKM dan WHO.
  • Kami terus menyokong pihak berkuasa dalam menyebarkan pengumuman berkenaan kesihatan, kecemasan dan kepentingan awam melalui siaran SMS harian kepada pelanggan bagi informasi penting  COVID-19.
  • Sebagai tambahan, kesemua operator menyediakan akses data percuma kepada sumber berita utama di seluruh negara.
  • TM telah membangunkan portal stayalert.my untuk membantu rakyat Malaysia terus terhubung dengan berita rasmi dan maklumat terkini Covid-19; sebagai sebahagian daripada usaha Tanggungjawab Korporat mereka.

Industri terus bekerjasama dengan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM), Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) serta badan berkuasa yang lain untuk menjalankan langkah baru dan relevan yang diperlukan demi kepentingan pelanggan, perniagaan dan negara.

Always Be Ahead in a changing world

Maxis makes commitment to enable customers to Always Be Ahead in a changing world

In a time of constant change across the world, driven especially by advancements in technology, Maxis today unveiled its new brand purpose: To bring together the best of technologies to help people, businesses and the nation to Always Be Ahead in a changing world. The new brand purpose was launched in conjunction with Maxis’ 25th anniversary and the upcoming Merdeka celebrations, to signify the intertwining of Maxis’ and Malaysia’s past, present and future journey together in this rapidly evolving digital age.

Retransformation

Maxis calls on organisations to rethink Digital Transformation Strategy through Retransformation

Maxis is calling on organisations in Malaysia to rethink and reevaluate their digital transformation strategies.

Natalia Navin, Chief Human Resource Officer, Maxis

Maxis launches three new scholarships in building future technology and innovation leaders

In its commitment to building tech-savvy and forward-thinking leaders, Maxis has launched three new scholarships to support the aspirations of bright and deserving young individuals. Candidates can apply for the Maxis Women in Tech Undergraduate 2020 Scholarship, Maxis Tech Undergraduate 2020 Scholarship and the Maxis Young Leaders Undergraduate 2020 Scholarship. Due to the overwhelming response received from applicants, the initial submission deadline of 31 August has now been extended to 14 September to allow more students to apply.