Mengutamakan kesihatan dan keselamatan pekerja, Maxis mengadakan AGM secara maya untuk kali pertama

• Siaran langsung dan pengundian bagi Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) diadakan secara maya
  • Menunjukkan komitmen berterusan kepada Pemegang Saham, sambil mengambil langkah berjaga-jaga untuk menjaga keselamatan dan kesejahteraan mereka
  • Pemegang saham dan proksi dapat mengambil bahagian secara jarak jauh, bertanya dan mengundi secara dalam talian

Maxis hari ini mencapai tonggak bersejarah apabila menganjurkan Mesyuarat Agung Tahunannya yang (AGM) ke-11 secara maya untuk pertama kali, di mana perjumpaan itu dijalankan melalui penstriman langsung dan pengundian dalam talian. Maxis mengucapkan terima kasih kepada para pemegang sahamnya atas penerimaan positif dan juga kehadiran dan penyertaan maya mereka. Pemegang saham meluluskan semua resolusi biasa yang dicadangkan dalam AGM tersebut. Maxis juga merakamkan penghargaan kepada Suruhanjaya Sekuriti atas Panduan dan Soalan Lazim mengenai pengendalian mesyuarat umum maya.

“Kami gembira dapat memanfaatkan kekuatan teknologi dan kesalinghubungan untuk melaksanakan AGM maya pertama kami. Ini adalah bukti komitmen berterusan kami kepada para pemegang saham dalam memenuhi kewajiban kami kepada mereka walaupun dalam keadaan semasa, dan yang penting, dalam memastikan keselamatan dan kesejahteraan mereka dijaga dengan baik,” kata Raja Tan Sri Dato’ Seri Arshad bin Raja Tun Uda, Pengerusi Maxis.

Semasa AGM, Gokhan Ogut, Ketua Pegawai Eksekutif Maxis memberikan ringkasan prestasi 2019, inisiatif semasa dan rancangan masa depan. Dalam mengulangi rancangan dan visi MAX syarikat, Gokhan menekankan pelaksanaan strategi yang terfokus serta pelaburan dalam satu tahun terakhir yang lalu, yang menghasilkan prestasi kewangan 2019 yang kuat, walaupun menghadapi cabaran pasaran. Dia juga menyatakan komitmen syarikat untuk memberikan nilai pemegang saham dengan aliran tunai yang kuat yang disumbangkan oleh inisiatif dan program produktiviti Fuel4Growth yang berjaya, serta memenuhi cita-citanya untuk menjadi Syarikat Penyelesaian Terpadu di Malaysia.

Mengakui bahawa tahun 2020 adalah tahun yang berlainan berikutan pandemik COVID-19, Gokhan memberi jaminan kepada para pemegang saham bahawa tanggungjawab dan komitmen Syarikat adalah untuk terus menyokong rakyat Malaysia pada masa yang tidak menentu ini dengan pendekatan yang mengutamakan rakyat, dengan melindungi kesihatan dan kesejahteraan pekerja dan pelanggannya. Pelan tindak balas yang mantap sudahpun ada, secara menyeluruh merangkumi pengurusan krisis dan rancangan ketahanan.

AGM disiarkan secara langsung dari Auditorium Symphony Square, Petaling Jaya, Selangor. Hanya individu penting yang terlibat dalam perjumpaan yang hadir secara fizikal di tempat penyiaran, dengan mematuhi operasi kesihatan dan keselamatan sepenuhnya untuk perniagaan semasa RMCO.

Semua Pemegang Saham dapat menggunakan hak mereka untuk mengambil bahagian, mengajukan pertanyaan, dan mengundi di AGM ke-11 dengan selamat dan secara jarak jauh melalui kemudahan Penyertaan Jauh dan Pengundian Elektronik (RPEV), setelah mendaftar dalam talian. Pemegang saham juga dapat melantik proksi melalui Borang Proksi.

Versi digital Laporan Tahunan Bersepadu Maxis Berhad 2019 dan Laporan Tadbir Urus Korporat 2019 boleh didapati di laman web Bursa Malaysia dan laman web Maxis Berhad di https://maxis.listedcompany.com/ar2019.html.

Retransformation

Maxis calls on organisations to rethink Digital Transformation Strategy through Retransformation

Maxis is calling on organisations in Malaysia to rethink and reevaluate their digital transformation strategies.

Always Be Ahead in a changing world

Maxis makes commitment to enable customers to Always Be Ahead in a changing world

In a time of constant change across the world, driven especially by advancements in technology, Maxis today unveiled its new brand purpose: To bring together the best of technologies to help people, businesses and the nation to Always Be Ahead in a changing world. The new brand purpose was launched in conjunction with Maxis’ 25th anniversary and the upcoming Merdeka celebrations, to signify the intertwining of Maxis’ and Malaysia’s past, present and future journey together in this rapidly evolving digital age.

Natalia Navin, Chief Human Resource Officer, Maxis

Maxis launches three new scholarships in building future technology and innovation leaders

In its commitment to building tech-savvy and forward-thinking leaders, Maxis has launched three new scholarships to support the aspirations of bright and deserving young individuals. Candidates can apply for the Maxis Women in Tech Undergraduate 2020 Scholarship, Maxis Tech Undergraduate 2020 Scholarship and the Maxis Young Leaders Undergraduate 2020 Scholarship. Due to the overwhelming response received from applicants, the initial submission deadline of 31 August has now been extended to 14 September to allow more students to apply.