Maxis dan Microsoft mempercepatkan penggunaan penyelesaian digital inovatif untuk perniagaan di Malaysia

• Maxis adalah syarikat telekomunikasi pertama di Malaysia melancarkan pakej nombor talian tetap melalui Microsoft Teams Unified Communications, yang membolehkan panggilan suara dari mana-mana tempat pada bila-bila masa merentasi pelbagai peranti
  • Perkongsian ini mempercepatkan perjalanan Maxis untuk menjadi penyedia penyelesaian terkemuka di Malaysia bagi Enterprise, Kerajaan dan PKS

Sejajar dengan cita-cita untuk menjadi penyedia ICT dan penyelesaian utama bagi pelanggan Enterprise, Maxis dengan bangga mengumumkan kerjasamanya dengan Microsoft (Malaysia) Sdn Bhd melalui Memorandum Persefahaman (MoU), yang menggunakan kepakaran, teknologi dan keupayaan masing-masing untuk mewujudkan penyelesaian digital inovatif untuk organisasi di Malaysia. Pada masa yang sama, kolaborasi itu menjadikan Maxis syarikat telekomunikasi pertama di Malaysia untuk menawarkan panggilan suara talian tetap dengan komunikasi bersepadu Microsoft Teams, sebagai sebahagian daripada penyelesaian Modern Workspace Microsoft.

MoU akan melihat kedua-dua pemimpin ini bekerjasama dalam tiga bidang utama, yang mensasarkan perusahaan komersial dan sektor awam.

Pertama, kepimpinan Maxis dalam IoT dan 5G, dan teknologi Azure IoT canggih Microsoft akan membolehkan industri untuk membina utiliti pintar dan aplikasi lain yang berkaitan. Ini akan memacu pertumbuhan ekonomi dan digitalisasi di Malaysia ke arah bandar pintar, di setiap bandar.

Kedua, perkongsian ini juga akan memanfaatkan perkhidmatan awan Microsoft Azure dan Azure Stack untuk meningkatkan perkhidmatan awan Maxis dan memenuhi keperluan hibrid awan perniagaan di Malaysia. Cita-cita Maxis untuk menjadi penyedia penyelesaian sehenti bagi penyelesaian IoT untuk perniagaan adalah hasil penting kerjasama ini. Perniagaan akan dapat mewujudkan aplikasi IoT perindustrian yang lebih baru dan analisis data untuk menyelesaikan masalah perniagaan dan keperluan pasaran.

Ketiga, Maxis akan menggunakan penyelesaian Modern Workplace Microsoft, termasuk Microsoft Teams, memberikan keupayaan dan fleksibiliti pekerja mereka untuk mengintegrasikan kerja, kehidupan dan keluarga mereka. Ini termasuk keupayaan dan proses untuk bekerja dari mana saja dengan sambungan rangkaian, pada masa yang sesuai untuk pekerja dan perniagaan merentas pelbagai peranti. Ia membawa manfaat kepada perniagaan dari segi peningkatan produktiviti, pengalaman bekerja yang didorong bermatlamatkan pencapaian keputusan , mengurangkan masa terperap di meja mereka dan akhirnya, memberi lebih masa berkualiti dengan orang tersayang. Maxis akan menggunakan perjalanan transformasi dalaman mereka sebagai demonstrasi penerapan budaya Modern Workplace, untuk memberi inspirasi kepada perniagaan dan organisasi untuk mengamalkannya.

"Salah satu tonggak penting dalam perjalanan dan cita-cita konvergen kami ialah dengan menjalin perkongsian strategik bersama syarikat yang terbaik dalam industri untuk memberikan lebih banyak nilai kepada perniagaan di Malaysia. Dengan IR4.0 yang semakin menuntut ketangkasan untuk tenaga kerja moden, perkongsian kami dengan Microsoft datang pada masa yang kritikal. Penyelesaian berasaskan awan membolehkan tahap kerja dan kolaborasi yang baru, seterusnya menjadi pemacu penting dalam mempercepatkan perubahan landskap perniagaan yang pantas berkembang, "kata Paul McManus, Ketua Pegawai Perniagaan Enterprise, Maxis.

“Selama lebih 30 tahun, Microsoft telah bekerjasama dengan Malaysia dan negara lain di rantau ini untuk membolehkan perniagaan, kerajaan dan rakyat menggunakan inovasi dan transformasi digital. Menurut kajian oleh Microsoft dan IDC, transformasi digital akan menambah anggaran AS $10 bilion kepada GDP Malaysia menjelang 2021. Kami sangat teruja untuk menyertai perkongsian ini dengan Maxis, dengan harapan dapat mendorong perniagaan Malaysia untuk mempunyai akses kepada penyelesaian inovatif seperti awan, IoT dan 5G,” kata Nate Harris, Pengurus Besar untuk Cloud, Microsoft, Asia Pacific.

Turut dimasukkan di dalam MoU, Microsoft akan berkongsi pengetahuan dan kepakarannya dalam bidang teknologi IoT dan Cloud, untuk mempelbagaikan aplikasi penawaran Maxis dalam bidang pembangunan bandar pintar, utiliti pintar dan penyelesaian lain yang berkaitan.

Tawaran converged Maxis dibina di sekitar cadangan penawaran "Always On", yang memanfaatkan rangkaian Tetap dan Mudah Alih yang unik. Maxis mempunyai visi untuk membantu perniagaan untuk berjaya, sama ada besar atau kecil, merentas segmen utama, dengan memudahkan dan memperbaiki cara mereka bekerja. Teknologi dan penyelesaian digital yang inovatif disampaikan melalui rangkaian yang disatukan dengan memastikan pengalaman tanpa batasan atau kebimbangan yang boleh dinikmati sebagai perkhidmatan.

Always Be Ahead in a changing world

Maxis makes commitment to enable customers to Always Be Ahead in a changing world

In a time of constant change across the world, driven especially by advancements in technology, Maxis today unveiled its new brand purpose: To bring together the best of technologies to help people, businesses and the nation to Always Be Ahead in a changing world. The new brand purpose was launched in conjunction with Maxis’ 25th anniversary and the upcoming Merdeka celebrations, to signify the intertwining of Maxis’ and Malaysia’s past, present and future journey together in this rapidly evolving digital age.

Retransformation

Maxis calls on organisations to rethink Digital Transformation Strategy through Retransformation

Maxis is calling on organisations in Malaysia to rethink and reevaluate their digital transformation strategies.

Natalia Navin, Chief Human Resource Officer, Maxis

Maxis launches three new scholarships in building future technology and innovation leaders

In its commitment to building tech-savvy and forward-thinking leaders, Maxis has launched three new scholarships to support the aspirations of bright and deserving young individuals. Candidates can apply for the Maxis Women in Tech Undergraduate 2020 Scholarship, Maxis Tech Undergraduate 2020 Scholarship and the Maxis Young Leaders Undergraduate 2020 Scholarship. Due to the overwhelming response received from applicants, the initial submission deadline of 31 August has now been extended to 14 September to allow more students to apply.