OPPO dan Maxis bantu PKS Malaysia bersedia untuk 5G

schedule 06 Feb 2020
  • Maxis melancarkan program 5G pada Q2 2020 untuk membantu peralihan lancar PKS Malaysia ke 5G apabila rangkaian itu tersedia, dan mempamerkan potensi 5G dalam perniagaan.
  • Melalui kolaborasi bersama OPPO, program ini akan melengkapkan perniagaan yang turut serta dengan peranti 5G OPPO terkini.
  • Maxis terus menguasai PKS Malaysia dengan penyelesaian digital untuk mengupayakan operasi perniagaan mereka.

Dalam usaha untuk menyampaikan kesalinghubungan dan menyerlahkan potensi 5G untuk PKS Malaysia, Maxis berkolaborasi dengan OPPO untuk melancarkan program ‘5G-Ready Masterclass, powered by Maxis & OPPO’. Program yang dijangka bermula pada Q2 2020 ini bertujuan untuk membantu perniagaan Malaysia beralih lancar ke era 5G apabila rangkaian itu tersedia.

Maxis dan OPPO akan memperkasa 30 pemilik syarikat yang diundang merentasi pelbagai industri dengan penyelesaian dan perkhidmatan mobiliti perniagaan terkini. Mereka juga dapat mendekati secara peribadi, teknologi dan aplikasi 5G, sambil menyaksikan potensi yang boleh dibawa ke perniagaan masing-masing.

Melalui kolaborasi bersama OPPO, program ini akan melengkapkan perniagaan yang turut serta dengan telefon pintar OPPO Reno 10x 5G terkini. Bengkel pendidikan juga akan disediakan untuk mempamerkan dan menerangkan peranan utama 5G dalam mengubah dan mengupayakan peluang untuk PKS di Malaysia.

Paul McManus, Ketua Pegawai Perniagaan Enterprise, Maxis:
“Maxis dan PKS di Malaysia telah lama bekerjasama dalam penyelesaian digital untuk mengupayakan operasi perniagaan mereka. PKS terus menjadi tonggak kritikal untuk pertumbuhan ekonomi, justeru itu, program ini penting bagi persediaan mereka dalam memanfaatkan prestasi rangkaian sepenuhnya demi peningkatan perniagaan masing-masing. Kami gembira dapat bekerjasama dengan OPPO dan berharap dapat mencapai hasil yang bermanfaat.”

Nikki Chen, Pengarah Pemasaran OPPO Malaysia:
“OPPO bersedia untuk era 5G dengan mewujudkan peranti yang akan berfungsi sebagai penyumbang “kesalinghubungan pintar’ dengan menggabungkan Artificial Intelligence dan Internet of Things bagi mendekatkan pengguna kepada rangkaian generasi masa hadapan. Kami gembira untuk bekerjasama dengan Maxis, yang telah menjadi pemimpin dalam kesediaan dan mempercepatkan penyerapan 5G di negara ini. Kami berharap program ini dapat mengukuhkan kedudukan pemilik perniagaan PKS dalam ekosistem digital negara.”

Peserta juga akan didedahkan kepada perkembangan baru dari penceramah dan pakar 5G sebagai sebahagian daripada inisiatif untuk mendidik pemilik perniagaan mengenai potensi 5G untuk perniagaan masing-masing.

Dengan perkenalan rangkaian generasi kelima, peningkatan penggunaan awan, ketibaan teknologi menguntungkan, dan keperluan untuk komunikasi berkualiti tinggi telah meningkat secara mendadak. 5G merupakan era berkemungkinan baru. Melalui kerjasama ini, OPPO dan Maxis menangani lompatan teknologi dalam komunikasi mudah alih yang akan mengubah cara hidup dan bekerja, dan membantu pengguna menemui potensi penuh 5G.

Enterprise

Popular Posts

brochures Microsoft MOU

In line with its ambition to be the leading ICT and solutions provider for Enterprise customers, Maxis is proud to announce its collaboration with Microsoft (Malaysia) Sdn Bhd (Microsoft) through a Memorandum of Understanding (MoU), committing to use their respective expertise, technology and capabilities to create innovative digital solutions for organisations in Malaysia. Concurrently, the collaboration makes Maxis the first telco in Malaysia to offer fixed line voice calls with Microsoft Teams unified communications, as part of Microsoft’s Modern Workplace solutions.

Enterprise
access_time 28 Jan 2020
brochures 5G eKelas Photo Group

Showcasing the potential of 5G in education, Maxis demonstrated its 5G use case, the virtual reality (VR) experience for Science learning in its eKelas programme to Yang Amat Berhormat Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, the Prime Minister of Malaysia at Pusat Internet IOCC today. The VR learning experience by Maxis is the only 5G use case in the education vertical being piloted under the 5G Demonstration Projects in Langkawi.

Community
access_time 20 Jan 2020