Maxis melonjak ke hadapan dalam perlumbaan 5G dengan perjanjian rangkaian bersama Huawei

schedule 03 Oct 2019
 
  • Penandatanganan perjanjian bersama Huawei Technologies Malaysia bagi peruntukan rangkaian 5G    
  • Perjanjian mengupayakan ketersediaan Maxis untuk melancarkan 5G sebaik sahaja spektrum yang diperlukan diagihkan
  • Maxis adalah peneraju dalam memperkenalkan teknologi baru ke Malaysia. Maxis adalah yang pertama membawa 4G ke Malaysia dan kini teruja untuk menjadi yang pertama membawa 5G pula

Maxis Berhad (Maxis) dan Huawei Technologies (Malaysia) Sdn Bhd (Huawei) mengambil langkah yang signifikan ke arah menyediakan kesalinghubungan yang terunggul untuk Malaysia dengan memeterai perjanjian bagi peruntukan rangkaian 5G di negara pada hari ini. Majlis menandatangani perjanjian tersebut tersebut telah disaksikan oleh Yang Amat Berhormat Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, Perdana Menteri Malaysia di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya.

Perjanjian tersebut ditandatangani oleh Gokhan Ogut, Ketua Pegawai Eksekutif, Maxis, manakala Huawei diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya, Michael Yuan.

Turut bersama mengiringi Yang Amat Berhormat Perdana Menteri adalah Yang Berhormat Tuan Eddin Syazlee Shith, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia dan Yang Berusaha Encik Al-Ishsal Ishak, Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC). Pengerusi Maxis, Yang Mulia Raja Tan Sri Dato 'Seri Arshad bin Raja Tun Uda dan Encik Ryan Ding, Pengarah Eksekutif, Ketua Pegawai Eksekutif untuk Kumpulan Perniagaan Pengangkut, Huawei juga hadir di majlis tersebut.

Perjanjian yang ditandatangani hari ini adalah pencapaian yang penting dalam perjalanan 5G Maxis dalam menyediakan inovasi 5G terunggul untuk memberi manfaat kepada rakyat dan perniagaan di Malaysia. 5G akan menjadi rangkaian terpantas dan jauh lebih maju dari segi kekukuhan, latensi, kelajuan puncak dan kebolehpercayaan dengan kelajuan mempunyai potensi untuk mencapai 10Gbps.

Mengenai perjanjian ini

Dengan perjanjian ini, Maxis komited untuk bekerjasama dengan rakan kongsi rangkaian jangka panjangnya, Huawei, untuk melancarkan 5G di Malaysia. Sebagai sebahagian daripada perjanjian tersebut, Huawei akan membekalkan peralatan dan perkhidmatan radio 4G/LTE dan 5G. Selain mendapat akses kepada teknologi 5G, Maxis dapat memodenkan rangkaian LTEnya untuk menjadi sedia 5G. Dengan memanfaatkan pelaburan dan jejak rangkaian yang sedia ada, Maxis dapat mempercepatkan pelancaran perkhidmatan 5G apabila spektrum diagihkan kelak.

Di samping itu, Maxis akan mempunyai akses kepada pemahaman, piawaian, produk dan penyelesaian yang menjadikan 5G lebih mudah untuk dilaksanakan dan beroperasi, sertamemperkenalkan kes-kes penggunaan baru di Malaysia. Huawei juga akan membentuk sebuah kumpulan pakar untuk menyokong Maxis dalam siri program latihan teknikal mengenai perancangan, operasi dan penyelenggaraan rangkaian 5G.

Yang Amat Berhormat Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, Perdana Menteri Malaysia

“Impak dari teknologi canggih dalam melonjak kemajuan negara adalah nyata dan kita tidak mahu ketinggalan, terutama sekali dengan era Industri 4.0 sekarang. Tidak ada keraguan bahawa 5G akan menjadi pemacu utama untuk menghubungkan semuarakyat di Malaysia dan mengubah industri utama seperti pembuatan, pertanian dan penjagaan kesihatan supaya kita dapat terus berdaya saing di peringkat global. Berikutan itu, kerjasama antara pemain global dan vendor tempatan adalah penting untuk membina ekosistem teknologi yang berkembang maju di Malaysia. Saya gembira Maxis dan Huawei memanfaatkan persekitaran ini dan menyokong pertumbuhan ekonomi digital Malaysia.”

Yang Mulia Raja Tan Sri Dato’ Seri Arshad bin Raja Tun Uda, Pengerusi Maxis

“Ini adalah detik yang penting bukan hanya untuk Maxis, tetapi untuk semua masyarakat Malaysia seiring dengan usaha kami menyediakan diri untuk masa depan yang menarik bagi kesalinghubungan generasi baru. Perjanjian yang kami tandatangani hari ini merupakan satu kemajuan penting dalam perjalanan dan komitmen kami untuk melonjakkan 5G di Malaysia. Kami gembira bekerjasama dengan peneraju teknologi global dan rakan kongsi jangka panjang, Huawei, di mana pengalaman, kepakaran dan keupayaan mereka dalam 5G melengkapkan matlamat kami untuk menjadi syarikat penyelesaian konvergen yang terkemuka di Malaysia. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan atas peranan penting dalam memacu agenda nasional 5G, dan kami berharap dapat terus bekerja dengan Kementerian Komunikasi dan Multimedia dan MCMC di sepanjang perjalanan 5G kami.”

Ryan Ding, Pengarah Eksekutif, Ketua Pegawai Eksekutif untuk Kumpulan Perniagaan Pengangkut, Huawei

“Malaysia telah mencapai kemajuan yang mengagumkan dalam menghubungkan mereka yang belum dapat berhubung dan membangunkan infrastruktur ICT. Dengan penggunaan teknologi 5G, kami menjangkakan Malaysia akan melalui fasa transformasi digital yang pesat. Teknologi 5G dijangka melonjakkan Internet Saling Berhubung (Internet of Things atau IoT), yang akan menjadi sebahagian daripada pelaksanaan penyelesaian menyeluruh yang meliputi rantaian bekalan untuk memenuhi keperluan membina sebuah negara pintar. Visi kami adalah sejajar dengan Kerajaan Malaysia dalam mencapai digitalisasi setiap orang, kediaman dan organisasi untuk dunia yang terhubung dan pintar sepenuhnya.”

Maxis berada di barisan hadapan dalam memperkenalkan teknologi baru ke Malaysia. Maxis adalah yang pertama yang membawa 4G ke pasaran dan terus melabur dengan ketara dalam bidang ini untuk mengekalkan keunggulan rangkaian 4Gnya dari segi kelajuan, prestasi dan pengalaman, seperti yang dibuktikan oleh Laporan Prestasi Rangkaian 2018 MCMC serta kajian bebas.

Huawei telah menyokong pelancaran 5G untuk ramai pengendali di seluruh dunia. Syarikat tersebut menawarkan kepakaran dan penyelidikan dalam 5G yang bertahun-tahun, dan telah pun menubuhkan platform koloborasi bagi pengendali-pengendali dan rakan-rakan industri untuk mengembangkan aplikasi 5G bersama-sama. Setelah bekerjasama selama lebih daripada 10 tahun, Huawei terus menyokong Maxis untuk menjadi peneraju rangkaian yang terkemuka di negara.

Perjalanan 5G Maxis

Sejak beberapa tahun lalu, Maxis telah menilai teknologi dan menjalankan ujian demo dalam makmalnya. Maxis telah menaik taraf rangkaian pengangkutannya untuk menyokong kelajuan gigabit dan pada masa yang sama memajukan unsur-unsur rangkaian utamanya untuk fleksibiliti dan skalabiliti untuk memenughi permintaan kapasiti teknologi ini.

Pada bulan Februari, Maxis dan Huawei telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) untuk bekerjasama dalam percubaan 5G secara menyeluruh. Berikutan itu, Maxis telah memulakan percubaan 5G langsung yang pertama di negara dan mencatatkan kelajuan muat turun yang menghampiri 3Gbps. Maxis juga mengambil bahagian dalam pameran #5GMalaysia MCMC di Putrajaya, di mana ia menunjukkan kebolehan 5G dalam mengupayakan kerajaan dan syarikat untuk membuat keputusan termaklum menggunakan teknologi tersebut. Baru-baru ini, Maxis dan Huawei membawa pameran 5G ke Kuching di acara IDECS 2019.

Categories

Network

Popular Posts

brochures Microsoft MOU

In line with its ambition to be the leading ICT and solutions provider for Enterprise customers, Maxis is proud to announce its collaboration with Microsoft (Malaysia) Sdn Bhd (Microsoft) through a Memorandum of Understanding (MoU), committing to use their respective expertise, technology and capabilities to create innovative digital solutions for organisations in Malaysia. Concurrently, the collaboration makes Maxis the first telco in Malaysia to offer fixed line voice calls with Microsoft Teams unified communications, as part of Microsoft’s Modern Workplace solutions.

Enterprise
access_time 28 Jan 2020
brochures 5G eKelas Photo Group

Showcasing the potential of 5G in education, Maxis demonstrated its 5G use case, the virtual reality (VR) experience for Science learning in its eKelas programme to Yang Amat Berhormat Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, the Prime Minister of Malaysia at Pusat Internet IOCC today. The VR learning experience by Maxis is the only 5G use case in the education vertical being piloted under the 5G Demonstration Projects in Langkawi.

Community
access_time 20 Jan 2020
Archives
Tags