maxis

Maxis mempamerkan keseronokan imersif dalam pendidikan bersama 5G

schedule 14 Nov 2019
  • Maxis dan aquariaKLCC berkolaborasi melancarkan pengalaman realiti terimbuh 5G dengan kehidupan marin.
  • Kes gunaan ini adalah sebahagian dari Projek Demonstrasi 5G Malaysia yang telah diumumkan oleh MCMC
  • Maxis komited untuk menyampaikan innovasi 5G terbaik dan bermanfaat kepada rakyat dan perniagaan di Malaysia, sebaik sahaja spektrum diagihkan.

Maxis melancarkan pengalaman realiti terimbuh (AR) pertama Malaysia melalui kehidupan marin dengan kolaborasi akuarium terbesar di Malaysia, aquariaKLCC. Untuk beberapa bulan akan datang ini, pengunjung boleh meneroka dasar laut sambil mengalami manfaat teknologi 5G untuk pengalaman yang lebih imersif dalam meningkatkan kesedaran terhadap pemuliharaan laut.

Kes gunaan aquariaKLCC adalah sebahagian daripada Projek Demonstrasi 5G Malaysia yang telah diumumkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) sebelum ini dalam usaha untuk memudah, membangun dan memupuk kes gunaan 5G dalam persekitaran hidup terkawal. Encik Al-Ishsal Ishak, Pengerusi MCMC turut hadir pada pelancaran tersebut.

“5G adalah rangkaian yang bakal mengupaya penyelesaian pintar masa depan, dan mengubah cara kita berkomunikasi dan mengalami sesuatu perkara secara dramatik. Walaupun masih dalam peringkat eksperimentasi, kami amat teruja dengan potensi teknologi baru tersebut. Melalui pengalaman ini, kami berharap dapat meningkatkan kefahaman tentang teknologi 5G melalui pendidikan yang seronok dan mendalam,” kata Morten Bangsgaard, Ketua Pegawai Teknologi dan Informasi, Maxis.

“Sebagai akuarium terbesar di Malaysia, kami memberi pengunjung sebuah pengalaman penerokaan kepelbagaian biosfera tempatan dan luar negara. Kami amat teruja untuk bekerjasama dengan Maxis untuk membawa pengalaman realiti terimbuh (AR) pertama di Malaysia. Kami berharap, dengan pengalaman ini, para pengunjung tertarik dengan impak teknologi dan kepentingan menjaga kebersihan laut,” kata Dato’ Simon Foong, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif, Aquawalk Sdn Bhd.

Maxis tetap komited untuk memberikan inovasi 5G terbaik yang mampu memberi manfaat kepada rakyat dan perniagaan di Malaysia. Pada masa yang sama, Maxis melancarkan beberapa demonstrasi lain di seluruh negara. Pameran di aquariaKLCC akan menjadi demo kes gunaan 5G ketiga, berikutan pameran Putrajaya pada bulan April dan IDEC di Kuching pada bulan Julai 2019.Lebih banyak kes gunaan dijangka akan dilancarkan termasuklah di Langkawi dan Gamuda Cove.

Perjalanan 5G Maxis

Maxis telah lama memulakan perjalanan 5G. Sejak beberapa tahun yang lalu, ia telah menilai teknologi dan menjalankan ujian demo di makmal ujiannya. Maxis telah menaik taraf rangkaian pengangkutannya untuk menyokong kelajuan gigabit dan pada masa yang sama, memajukan unsur-unsur rangkaian utamanya untuk fleksibiliti dan skalabiliti bagi memenuhi keperluan kapasiti teknologi ini.

Pada Februari tahun ini, Maxis dan Huawei telah memandatangani MoU untuk bekerjsama dalam percubaan 5G sepenuhnya. Berikutan itu, Maxis memulakan percubaan langsung 5G pertama di negara ini, di mana ia mencatatkan kelajuan muat turun hampir 3Gbps. Maxis juga mengambil bahagian dalam pameran #5GMalaysia MCMC di Putrajaya yang telah menunjukkan kebolehan 5G dalam membantu kerajaan dan syarikat membuat keputusan. Pada bulan Oktober, Maxis dan Huawei menandatangani satu perjanjian penting bagi peruntukan rangkaian 5G, satu peristiwa penting bagi perjalanan 5G Maxis dalam menyampaikan inovasi terbaik dan bermanfaat kepada rakyat dan perniagaan di Malaysia.

Categories

Network

Popular Posts

brochures Fibre 5G-Ready

Upon approval from Malaysian Communication and Multimedia Commission (MCMC) to trial 200MHz of 3.5GHz C-band spectrum, Maxis successfully achieved 2.96Gbps for single user peak speeds, recording a new high at two of its trial sites in Subang Jaya recently. The new record further reinstates the position of Maxis being in the forefront of technology leadership for the nation’s 5G development.

Network
access_time 07 Jan 2020
brochures Microsoft MOU

In line with its ambition to be the leading ICT and solutions provider for Enterprise customers, Maxis is proud to announce its collaboration with Microsoft (Malaysia) Sdn Bhd (Microsoft) through a Memorandum of Understanding (MoU), committing to use their respective expertise, technology and capabilities to create innovative digital solutions for organisations in Malaysia. Concurrently, the collaboration makes Maxis the first telco in Malaysia to offer fixed line voice calls with Microsoft Teams unified communications, as part of Microsoft’s Modern Workplace solutions.

Enterprise
access_time 28 Jan 2020
Archives
Tags