maxis

Maxis melengkapkan usahawan tempatan Kg. Chengal dengan pengetahuan digital

schedule 21 May 2019

Suasana di kalangan usahawan Kg. Chengal di Ketereh, Kelantan, penuh bersemangat ketika mereka diberi rangsangan untuk meningkatkan perniagaan mereka dengan pengetahuan digital baru-baru ini. Seramai 40 orang peserta mengambil bahagian dalam bengkel latihan digital anjuran Maxis pada 17 Mei sebagai sebahagian daripada inisiatif amal sempena musim Raya.

Mempelajari bagaimana menggunakan media sosial, mencipta kandungan, fotografi dan perakaunan asas, program satu hari tersebut bertujuan untuk melengkapkan para usahawan tempatan di sini dengan alat digital yang tepat serta kemahiran pemasaran untuk membolehkan mereka mengembangkan perniagaan mereka. Mereka juga dilatih bagaimana untuk membuat laman Facebook perniagaan, mengambil foto Instagram, menulis kapsyen menarik dan menggunakan alat pemetaan digital. Seramai 30 orang sukarelawan Maxis dari rantau Kelantan yang mempunyai pelbagai latar belakang digital, komunikasi dan IT telah hadir untuk membantu para peserta.

Acara tersebut diadakan di Pusat Internet Kg. Chengal, di mana program komuniti utama Maxis, iaitu eKelas, telah disampaikan sejak tahun 2017. Selain bengkel pemasaran digital, sukarelawan juga menganjurkan sesi 'Maxis Motivates' untuk para pelajar eKelas di sini. Pada sesi-sesi ini, pekerja Maxis berkongsi kisah dan pengalaman hidup mereka serta menganjurkan pelbagai aktiviti yang menarik, dengan harapan ia dapat memberi inspirasi kepada pelajar dan memperluaskan pengetahuan mereka dalam pelbagai bidang. Pelajar-pelajar eKelas di Kg. Chengal telah mengambil bahagian dalam dua aktiviti, di mana mereka memasang set robotik solar dan set kereta api. Melalui aktiviti-aktiviti ini, kanak-kanak belajar kepentingan kerja berpasukan, ketekunan dan komunikasi dalam menyelesaikan projek.

“Bagi setiap musim perayaan, kami berhasrat untuk menganjurkan aktiviti-aktiviti yang akan memberi manfaat kepada komuniti secara keseluruhannya. Bengkel digital adalah salah satu aktiviti sedemikian. Terdapat ramai usahawan industri kotej di negara yang bersemangat terhadap perniagaan mereka dan mahu berjaya tetapi mungkin kekurangan pengetahuan, terutamanya pengetahuan digital, untuk mengembangkan perniagaan mereka lagi. Oleh itu, kami ingin membantu komuniti di sini membuka potensi mereka melalui teknologi. Kami berharap bahawa sumbangan ini akan memberi manfaat, dan berterima kasih kepada komuniti kerana memberikan peluang kepada kami untuk membantu mereka,” kata Mariam Bevi Batcha, Ketua Pegawai Hal Ehwal Korporat Maxis.

Peserta bengkel Zainorita Zawawi mendapati bengkel tersebut sangat bermanfaat, dan berkata, “Saya telah belajar banyak perkara baru hari ini. Apa yang paling saya suka adalah bagaimana membuat laman Facebook saya lebih menarik. Saya memang mempunyai sebuah laman Facebook tetapi jualan agak terhad. Sekarang, dilengkapi dengan lebih banyak pengetahuan dan kemahiran, saya yakin boleh mendapat lebih banyak jualan atas talian.”

Sukarelawan Maxis Safwan Bin Surkardi, dari Maxis Enterprise, berkongsi perasaan gembiranya terhadap program tersebut. “Saya rasa istimewa dapat mengambil bahagian dalam program ini di mana sebagai sebuah syarikat, kami dapat mengukuhkan hubungan dengan komuniti. Selain itu, untuk perusahaan mikro, saya berasa gembira untuk memperkasakan mereka dengan alat digital dan mengajar mereka cara-cara baru untuk mengembangkan perniagaan mereka lagi.”

Maxis turut memberi kotak-kotak makanan kepada 20 buah keluarga yang miskin. Acara tersebut berakhir dengan komuniti serta sukarelawan bersama-sama menikmati makan malam buka puasa.

Community

Popular Posts

brochures Maxis Biggest Sale

Come celebrate the festive season with Maxis Biggest Sale! For the month of December 2019 until 29 February 2020, Maxis and Hotlink customers can enjoy awesome promotions on smartphones, with even more deals to come. Literally Maxis’ biggest sale for the year, there is something for everyone!

Lifestyle
access_time 04 Dec 2019
brochures Fibre 5G-Ready

Upon approval from Malaysian Communication and Multimedia Commission (MCMC) to trial 200MHz of 3.5GHz C-band spectrum, Maxis successfully achieved 2.96Gbps for single user peak speeds, recording a new high at two of its trial sites in Subang Jaya recently. The new record further reinstates the position of Maxis being in the forefront of technology leadership for the nation’s 5G development.

Network
access_time 07 Jan 2020
brochures Hotlink Rewards, Free Prizes Every Day

Everybody loves prizes! So, in conjunction with its first anniversary since launching last November, Hotlink Rewards is making it super easy for Malaysians to click and be rewarded. Hotlink customers stand a chance to take home Oppo phones, GoPro Hero 7 cameras, Sony PlayStation 4 Pro consoles, Pensonic air fryers and RM500 Shopee e-vouchers, by just logging into the Hotlink RED App and redeeming the respective ‘Free Prizes Every Day’ deal from now until 31 December.

Lifestyle
access_time 02 Dec 2019