maxis

Maxis menyingkap kisah rakyat Malaysia yang diinspirasikan oleh Internet dalam sebuah siri dokumentari

schedule 13 May 2019

Diinspirasikan oleh kisah benar beberapa individu Malaysia yang menakjubkan, Maxis telah memulakan sebuah kempen yang menampilkan potensi dan kemungkinan yang boleh dikecapi melalui teknologi dan Internet dalam kehidupan kita. Untuk mengetengahkan kisah inspirasi mereka, syarikat telekomunikasi ini telah menerbitkan sebuah siri dokumentari, iaitu tiga buah filem yang memaparkan individu-individu Malaysia yang telah mencipta peluang luar biasa menggunakan Internet, yang bukan sahaja telah mengubah kehidupan mereka sendiri, tetapi lebih penting lagi, memberi makna kepada kehidupan orang lain di sekeliling mereka.

Dua daripada tiga dokumentari itu telah ditayangkan secara eksklusif kepada media pada 8 Mei semasa sesi ‘Maxis Presents: Fibrenation Stories #fibrenationstories’ di Kuala Lumpur.

Salah seorang individu yang dipaparkan dalam dokumentari tersebut iaitu seorang bekas guru yang menjadi pereka prostetik, Sujana Bin Mohd Rejab, atau lebih dikenali sebagai Pak Su, telah hadir untuk berkongsi pengalamannya dengan media. Berbekalkan ilmu pengetahuan yang dipelajari dari Internet, Pak Su telah mencipta 50 jenis anggota prostetik untuk mereka yang memerlukan di seluruh dunia, dan memberikan kehidupan baru kepada anak-anak kelainan upaya. Ketahui lebih lanjut mengenai perjalanan Pak Su di sini.

Selain mempelajari pengetahuan baru, Internet juga mewujudkan suatu platform perdagangan untuk memperkasakan mereka yang memerlukan cara untuk melestarikan kehidupan mereka. Ini telah membuka peluang kepada PichaEats, sebuah perusahaan sosial yang mengupayakan 15 buah keluarga pelarian untuk memasak dan menjual makanan tanah air mereka. Tonton bagaimana usahawan-usahawan muda ini telah membina perniagaan yang berjaya untuk kebaikan sosial.

Dokumentari ketiga yang akan menyusul dalam masa terdekat menceritakan kisah Kathires, seorang ‘gamer’ yang telah menunjukkan kepada dunia bahawa potensi besar boleh datang dalam pelbagai bentuk, termasuk mencatat kerjaya yang bukan konvensional dalam bidang ‘eSports’.

“Apabila kami melancarkan pelan fiber kami pada bulan September tahun lepas, kami memikul misi untuk memberi akses fiber Internet yang berpatutan ke seluruh Malaysia. Matlamat kami adalah mudah: Kami mahu lebih ramai rakyat Malaysia mempunyai akses kepada sambungan. Menyediakan akses kepada Internet adalah hanya sebahagian daripada usaha ini, tetapi impak yang besar adalah usaha luar biasa individu-individu Malaysia yang telah memanfaatkan Internet untuk belajar, meneroka, membina dan menampung keperluan komuniti. Ianya bukan sekadar menggunakan Internet untuk belajar atau menyediakan makanan atau membina kerjaya, tetapi ini adalah kisah rakyat Malaysia yang telah memberi impak kepada masyarakat, sambil menyentuh kehidupan manusia di sekeliling mereka,” kata Tai Kam Leong, Ketua Jenama & Pemasaran Maxis.

Kisah-kisah inspirasi dalam siri dokumentari ini boleh ditonton di ini di https://www.maxis.com.my/broadband/maxisone-home-fibre/fibrenation-stories/

Lifestyle

Popular Posts

brochures Fibre 5G-Ready

Upon approval from Malaysian Communication and Multimedia Commission (MCMC) to trial 200MHz of 3.5GHz C-band spectrum, Maxis successfully achieved 2.96Gbps for single user peak speeds, recording a new high at two of its trial sites in Subang Jaya recently. The new record further reinstates the position of Maxis being in the forefront of technology leadership for the nation’s 5G development.

Network
access_time 07 Jan 2020
brochures Allo signing

Maxis and Allo Technology Sdn. Bhd. (Allo), a wholly-owned subsidiary of Tenaga Nasional Berhad (TNB), will collaborate to provide greater access to fibre connectivity to more people and businesses in Cyberjaya and Bangsar South in the Klang Valley and Jasin in Malacca. Maxis and Allo today signed and exchanged an Access Agreement for the provision of High Speed Broadband (HSBB) Network Services