Maxis menyingkap kisah rakyat Malaysia yang diinspirasikan oleh Internet dalam sebuah siri dokumentari

Diinspirasikan oleh kisah benar beberapa individu Malaysia yang menakjubkan, Maxis telah memulakan sebuah kempen yang menampilkan potensi dan kemungkinan yang boleh dikecapi melalui teknologi dan Internet dalam kehidupan kita. Untuk mengetengahkan kisah inspirasi mereka, syarikat telekomunikasi ini telah menerbitkan sebuah siri dokumentari, iaitu tiga buah filem yang memaparkan individu-individu Malaysia yang telah mencipta peluang luar biasa menggunakan Internet, yang bukan sahaja telah mengubah kehidupan mereka sendiri, tetapi lebih penting lagi, memberi makna kepada kehidupan orang lain di sekeliling mereka.

Dua daripada tiga dokumentari itu telah ditayangkan secara eksklusif kepada media pada 8 Mei semasa sesi ‘Maxis Presents: Fibrenation Stories #fibrenationstories’ di Kuala Lumpur.

Salah seorang individu yang dipaparkan dalam dokumentari tersebut iaitu seorang bekas guru yang menjadi pereka prostetik, Sujana Bin Mohd Rejab, atau lebih dikenali sebagai Pak Su, telah hadir untuk berkongsi pengalamannya dengan media. Berbekalkan ilmu pengetahuan yang dipelajari dari Internet, Pak Su telah mencipta 50 jenis anggota prostetik untuk mereka yang memerlukan di seluruh dunia, dan memberikan kehidupan baru kepada anak-anak kelainan upaya. Ketahui lebih lanjut mengenai perjalanan Pak Su di sini.

Selain mempelajari pengetahuan baru, Internet juga mewujudkan suatu platform perdagangan untuk memperkasakan mereka yang memerlukan cara untuk melestarikan kehidupan mereka. Ini telah membuka peluang kepada PichaEats, sebuah perusahaan sosial yang mengupayakan 15 buah keluarga pelarian untuk memasak dan menjual makanan tanah air mereka. Tonton bagaimana usahawan-usahawan muda ini telah membina perniagaan yang berjaya untuk kebaikan sosial.

Dokumentari ketiga yang akan menyusul dalam masa terdekat menceritakan kisah Kathires, seorang ‘gamer’ yang telah menunjukkan kepada dunia bahawa potensi besar boleh datang dalam pelbagai bentuk, termasuk mencatat kerjaya yang bukan konvensional dalam bidang ‘eSports’.

“Apabila kami melancarkan pelan fiber kami pada bulan September tahun lepas, kami memikul misi untuk memberi akses fiber Internet yang berpatutan ke seluruh Malaysia. Matlamat kami adalah mudah: Kami mahu lebih ramai rakyat Malaysia mempunyai akses kepada sambungan. Menyediakan akses kepada Internet adalah hanya sebahagian daripada usaha ini, tetapi impak yang besar adalah usaha luar biasa individu-individu Malaysia yang telah memanfaatkan Internet untuk belajar, meneroka, membina dan menampung keperluan komuniti. Ianya bukan sekadar menggunakan Internet untuk belajar atau menyediakan makanan atau membina kerjaya, tetapi ini adalah kisah rakyat Malaysia yang telah memberi impak kepada masyarakat, sambil menyentuh kehidupan manusia di sekeliling mereka,” kata Tai Kam Leong, Ketua Jenama & Pemasaran Maxis.

Kisah-kisah inspirasi dalam siri dokumentari ini boleh ditonton di ini di https://www.maxis.com.my/broadband/maxisone-home-fibre/fibrenation-stories/

Natalia Navin, Chief Human Resource Officer, Maxis

Maxis launches three new scholarships in building future technology and innovation leaders

In its commitment to building tech-savvy and forward-thinking leaders, Maxis has launched three new scholarships to support the aspirations of bright and deserving young individuals. Candidates can apply for the Maxis Women in Tech Undergraduate 2020 Scholarship, Maxis Tech Undergraduate 2020 Scholarship and the Maxis Young Leaders Undergraduate 2020 Scholarship. Due to the overwhelming response received from applicants, the initial submission deadline of 31 August has now been extended to 14 September to allow more students to apply.

Maxis is Penang’s Trusted Technology Partner for Smart State ambitions

Maxis, the leading converged solutions company in Malaysia, has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Penang State Government to be the State’s trusted technology partner. The MoU, which was signed today by both parties, was witnessed by Yang Amat Berhormat Tuan Chow Kon Yeow, the Chief Minister of Penang.

Jendela

Telecommunications Operators Committed to JENDELA to Deliver Seamless Digital Connectivity for all Malaysians

Telecommunications operators Celcom Axiata Berhad, Digi Telecommunications Sdn Bhd, Maxis Berhad, U Mobile Sdn Bhd, Telekom Malaysia Berhad and TIME dotCom Berhad (collectively ‘the Industry’), are fully committed to partner with the Government and make connectivity a basic utility to fast-track Malaysia’s transition into a high-income digital society. The Jalinan Digital Negara (JENDELA) action plan announced recently by the Prime Minister of Malaysia, YAB Tan Sri Muhyiddin bin Yassin, will be the platform to achieve these aspirations by accelerating the country's digital connectivity through widespread deployment of mobile, fibre and fixed wireless access, and paving the way to 5G, under the 12th Malaysia Plan (2021–2025).