Maxis Memulakan Percubaan 5G Langsung Pertama Di Malaysia


Mengikuti pengumuman baru-baru ini untuk melonjakkan 5G di Malaysia dengan kerjasama Huawei, Maxis memulakan percubaan langsung 5G pertama di negara awal minggu ini. Percubaan tersebut yang akan berlangsung selama enam bulan di Cyberjaya akan memberikan analisis yang mendalam tentang ciri-ciri 5G, termasuk penggunaan spektrum dalam band yang lebih tinggi, kewujudan bersama dengan perkhidmatan semasa, serta kes-kes pengunaan, seperti Gigabit berkelajuan tinggi Internet mudah alih dan aplikasi Realiti Maya Definisi Ultra Tinggi. Dalam percubaan setakat ini, Maxis mencatatkan kelajuan muat turun hampir 3Gbps.

“Ini adalah satu lagi langkah signifikan dalam perjalanan 5G kami. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kami telah menilai teknologi ini dan menjalankan percubaan demo di makmal ujian. Kami telah mula menaiktarafkan rangkaian pengangkutan untuk menyokong kelajuan gigabit ini, dan pada masa yang sama menzahirkan elemen rangkaian teras kami untuk kelenturan dan kebolehskalan permintaan kapasiti teknologi ini. Kami sangat teruja dengan potensi 5G dalam masa depan yang penuh dengan penyelesaian pintar bagi pengguna serta perniagaan, dan gembira dengan kemajuan kami. Maxis sentiasa berada di barisan hadapan dalam memperkenalkan teknologi baru untuk Malaysia. Kami adalah pihak pertama yang membawa 4G dan kami teruja untuk melakukannya semula dengan 5G.,” kata Morten Bangsgaard, Ketua Pegawai Teknologi, Maxis.

Maxis dan Huawei baru-baru ini melancarkan program lonjakkan 5G menerusi MoU yang ditandatangani di Barcelona minggu lalu, di mana kedua-dua pihak akan bekerjasama dalam percubaan 5G sepenuhnya dengan sistem dan perkhidmatan hujung ke hujung. Percubaan ini juga mengikuti pengumuman kerajaan baru-baru ini bahawa Cyberjaya dan Putrajaya akan menjadi bandar pintar pertama di Malaysia untuk menggunakan teknologi 5G.

Apabila tersedia, 5G dijangka memberikan kelajuan sehingga 10 kali ganda lebih pantas daripada rangkaian 4G yang hari ini untuk aplikasi seperti Realiti Maya Definisi Ultra Tinggi dan pandangan 360 darjah. Ia juga akan membuka kes-kes penggunaan baru dalam bidang seperti kepintaran buatan, robotik dan dron. Beberapa aplikasi yang akan bermanfaat daripada keupayaan 5G termasuk pemanduan autonomi, pengilangan pintar, eKesihatan, pembantu peribadi kepintaran buatan dan inisiatif bandar pintar.

5G adalah komunikasi mudah alih generasi akan datang. Ia juga dikenali sebagai International Mobile Telecommunications 2020 ("IMT-2020") oleh Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa dan dijangka dapat meningkatkan kapasiti untuk rangkaian tanpa wayar, kebolehpercayaan yang lebih tinggi dan latensi rendah, sambungan besar-besaran ke Internet untuk Segalanya (IoT) dan membolehkan perkhidmatan baru merentas pelbagai industri.

Archives
Tags

Popular
Posts

Maxis logo

Maxis offers three-month free access on Hotlink Postpaid 60 plans for healthcare frontliners

As the nation journeys through a recovery phase of Covid-19 and life under the new normal, the efforts and dedication of healthcare frontliners have still not gone unnoticed. Recognising their needs of essential connectivity, Maxis is offering a promotion dedicated for healthcare workers across 86 public and private hospitals nationwide with a three-month free access for its Hotlink Postpaid 60 plan. Each activated SIM card comes with 10GB data, plus free 10GB for YouTube, and unlimited calls and SMS to all networks.

TELL ME MORE
Paul McManus

Maxis identified as a Technology Solutions Provider by MDEC to help SMEs restart their businesses

Maxis has been identified as a Technology Solutions Provider (TSP) by the Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) for the RM500 million SME Digitalisation Grant under Budget 2020.

TELL ME MORE
Maxis Logo

Maxis hosts its first fully virtual AGM as health and safety of all remain top priority

Maxis today reached a historic milestone when it hosted its 11th Annual General Meeting (AGM) in full virtual proceedings today for the first time, where the meeting was conducted via live streaming and online voting. Maxis thanks its shareholders for their positive reception as well as for their virtual attendance and participation. Shareholders approved all the ordinary resolutions proposed at the AGM. Maxis also records its appreciation to the Securities Commission for the Guidance and FAQs on the conduct of virtual general meetings.

TELL ME MORE