Kakitangan Maxis Bantu Mengaktifkan Fiber Berkelajuan Tinggi Baharu Di Kediaman Dan Perniagaan Seluruh Negara

Berikutan pelancaran pelan jalur lebar fiber paling berpatutan dan tanpa risau pada bulan Ogos lalu, Maxis telah menerima lebih daripada 40,000 pelanggan baharu dan sedia ada yang melanggan pakej-pakej baharu sejak fasa pendaftaran pelancaran awal. Sebagai sebahagian daripada proses pemasangan, lebih kurang 600 kakitangan Maxis telah berkumpul untuk mengambil bahagian dalam kempen ‘Fibrenation Box Swap’ untuk menyokong sambutan baik terhadap pelan-pelan ini dengan melawat 1,500 kediaman dan perniagaan di seluruh negara. Dalam tempoh dua hari yang akan datang, kakitangan Maxis akan membantu pelanggan menaik taraf router Wi-Fi untuk pengalaman Internet yang lebih baik.

Proposisi jalur lebar fiber Maxis yang unik ini - tanpa sekatan dan ‘Sentiasa Terhubung’ - memberikan pengalaman Internet terunggul, disokong oleh rangkaian fiber berkelajuan tinggi yang lebih maju dan perkhidmatan yang lebih baik. Kedua-dua pelan fiber baharu bagi pengguna dan perniagaan menawarkan kelajuan sehingga 100Mbps dan pada harga sehingga 65% lebih rendah berbanding pelan-pelan sebelum ini. Pelan perniagaan adalah yang paling berpatutuan di pasaran.

Disertai oleh Maxperts, iaitu pasukan pakar Internet Maxis sendiri, kakitangan telah memulakan lawatan ke rumah dan premis perniagaan para pelanggan awal hari ini untuk menukar semua router Wi-Fi band tunggal (single band) kepada router dwi-band yang mampu memaksimumkan peningkatan kelajuan pada Wi-Fi. Untuk perniagaan, router baharu ini dilengkapi dengan Internet sandaran tanpa wayar 4G automatik sedia ada melalui SIM terbenam, untuk memastikan mereka sentiasa tersambung, dan termasuk router gred perniagaan yang sudah bersedia untuk permintaan masa depan, yang akan membolehkan peningkatan kelajuan tambahan apabila ia tersedia. Terdapat juga pilihan fleksibel tambahan untuk memilih pelbagai penyelesaian tambahan berdasarkan keperluan khusus perniagaan mereka.

Router baharu ini akan dipasang tanpa caj tambahan. Oleh itu, pelanggan sedia ada yang ingin menukar pelan mereka akan dikontrak semula selama 24 bulan dan bukannya secara automatik. Semua pelanggan sedia ada boleh beralih ke pelan baharu ini dengan mengisi borang web di www.maxis.com.my/fibrenation.

“Apabila kami melancarkan pelan baharu kami sebulan lalu, matlamat kami adalah untuk membuka era jalur lebar fiber baharu yang boleh diakses kepada lebih banyak kediaman dan perniagaan di Malaysia. Kami terkejut dengan sambutan dan momentum sejak pelancaran pelan ini yang melebihi jangkaan kami, dengan sambutan positif dari pelanggan dan minat yang menggalakkan dari perusahaan dan PKS. Oleh kerana minat yang tinggi, kami sedang meningkatkan sumber dan kakitangan kami berusaha untuk membantu mempercepatkan proses pemasangan dan menyediakannya kepada pelanggan secepat mungkin. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pelanggan atas sokongan berharga mereka.

“Kami percaya fiber mempunyai masa depan yang baik dan kami optimistik dengan potensi pertumbuhan yang signifikan. Kami mengucapkan terima kasih kepada Kementerian Komunikasi dan Multimedia kerana telah memudahkan pengurangan harga borong jalur lebar, yang sememangnya tepat pada masanya dan mengupayakan jumlah langganan yang positif bagi pakej-pakej baharu ini. Kami kini satu-satunya pencari akses untuk jalur lebar fiber di negara ini, dan kami terus bekerjasama dengan pihak Kerajaan dan pembekal akses untuk mendapatkan akses kepada kelajuan yang lebih tinggi, yang akan mengupayakan kami untuk menyediakan lebih lagi pelan baharu kepada para pelanggan,” kata Robert Nason, Ketua Pegawai Eksekutif Maxis.

Sementara itu, Maxis akan terus melabur dalam mengakses rangkaian fiber sedia ada di Malaysia dan membinanya sendiri di mana mungkin.

Sesiapa sahaja boleh mendaftar dan melanggan pelan-pelan ini dengan melawat www.maxis.com.my/fibrenation, dan mengisi borang web. Untuk melihat bagaimana router yang dinaik taraf ini memberikan pengalaman Internet yang lebih baik, saksikan video ini.

Maxis logo

Maxis offers three-month free access on Hotlink Postpaid 60 plans for healthcare frontliners

As the nation journeys through a recovery phase of Covid-19 and life under the new normal, the efforts and dedication of healthcare frontliners have still not gone unnoticed. Recognising their needs of essential connectivity, Maxis is offering a promotion dedicated for healthcare workers across 86 public and private hospitals nationwide with a three-month free access for its Hotlink Postpaid 60 plan. Each activated SIM card comes with 10GB data, plus free 10GB for YouTube, and unlimited calls and SMS to all networks.

Paul McManus

Maxis identified as a Technology Solutions Provider by MDEC to help SMEs restart their businesses

Maxis has been identified as a Technology Solutions Provider (TSP) by the Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) for the RM500 million SME Digitalisation Grant under Budget 2020.

Maxis Logo

Maxis hosts its first fully virtual AGM as health and safety of all remain top priority

Maxis today reached a historic milestone when it hosted its 11th Annual General Meeting (AGM) in full virtual proceedings today for the first time, where the meeting was conducted via live streaming and online voting. Maxis thanks its shareholders for their positive reception as well as for their virtual attendance and participation. Shareholders approved all the ordinary resolutions proposed at the AGM. Maxis also records its appreciation to the Securities Commission for the Guidance and FAQs on the conduct of virtual general meetings.