Maxis Mengumpul Dan Menyumbang lebih RM60,000 Kepada Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia

Dengan semangat wajar dan penuh harapan, lebih daripada 160 kakitangan Maxis berkumpul awal pagi Sabtu untuk mengambil bahagian dalam Jogathon Amal Maxis di Lake Gardens. Misi utama: Mengumpul dana dan mewujudkan kesedaran untuk Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia (NKF). Menyumbang untuk tujuan yang baik, kakitangan Maxis telah mengumpul lebih RM30,000, dan jumlah tersebut dipadan oleh Maxis, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak RM61,550.

Jogathon Amal tersebut terbuka kepada semua kakitangan Maxis dan dikategorikan kepada tiga jarak, dan setiap jarak memerlukan jumlah sumbangan minimum - RM50 untuk 5km, RM100 untuk 10km dan RM150 untuk 15km. Pelbagai lagi aktiviti memeriahkan acara tersebut, termasuk sesi dari Ministry of Burn serta Zumba.

“Terdapat kira-kira 40,000 pesakit buah pinggang di Malaysia, dan jumlah ini meningkat sebanyak 20% setiap tahun. Matlamat utama kami adalah untuk mendidik masyarakat Malaysia mengenai kegagalan buah pinggang, dan memberi nasihat kepada pesakit tentang apa yang perlu dilakukan selepas pemeriksaan kesihatan. Walau bagaimanapun, kos untuk dialisis adalah tinggi. Oleh itu, kami amat bergantung kepada sumbangan yang benar-benar membantu kami,” kata Chua Hong Wee, Ketua Pegawai Eksekutif, Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia.

“Hidup di Maxis agak luar biasa. Kami mempunyai kakitangan yang bersemangat, dan kami menggalakkan mereka untuk menyumbangkan masa dalam aktiviti-aktiviti yang akan membantu mereka yang memerlukannya. Kakitangan kami bukan sahaja berdedikasi terhadap kerja mereka, tetapi juga mempunyai semangat tanggungjawab sosial yang mengagumkan. Kami amat bangga kerana mempunyai peluang untuk mengumpul dana dan terutama sekali, melebihi sasaran kami iaitu sebanyak RM40,000. Kami berharap sumbangan ini dapat membantu NKF dan mewujudkan kesedaran yang lebih besar mengenai kegagalan buah pinggang,” kata Adzhar Ibrahim, Ketua Sumber Manusia dan Organisasi, Maxis.

Saksikan video ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai misi NKF.

Natalia Navin, Chief Human Resource Officer, Maxis

Maxis launches three new scholarships in building future technology and innovation leaders

In its commitment to building tech-savvy and forward-thinking leaders, Maxis has launched three new scholarships to support the aspirations of bright and deserving young individuals. Candidates can apply for the Maxis Women in Tech Undergraduate 2020 Scholarship, Maxis Tech Undergraduate 2020 Scholarship and the Maxis Young Leaders Undergraduate 2020 Scholarship. Due to the overwhelming response received from applicants, the initial submission deadline of 31 August has now been extended to 14 September to allow more students to apply.

Maxis is Penang’s Trusted Technology Partner for Smart State ambitions

Maxis, the leading converged solutions company in Malaysia, has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Penang State Government to be the State’s trusted technology partner. The MoU, which was signed today by both parties, was witnessed by Yang Amat Berhormat Tuan Chow Kon Yeow, the Chief Minister of Penang.

Jendela

Telecommunications Operators Committed to JENDELA to Deliver Seamless Digital Connectivity for all Malaysians

Telecommunications operators Celcom Axiata Berhad, Digi Telecommunications Sdn Bhd, Maxis Berhad, U Mobile Sdn Bhd, Telekom Malaysia Berhad and TIME dotCom Berhad (collectively ‘the Industry’), are fully committed to partner with the Government and make connectivity a basic utility to fast-track Malaysia’s transition into a high-income digital society. The Jalinan Digital Negara (JENDELA) action plan announced recently by the Prime Minister of Malaysia, YAB Tan Sri Muhyiddin bin Yassin, will be the platform to achieve these aspirations by accelerating the country's digital connectivity through widespread deployment of mobile, fibre and fixed wireless access, and paving the way to 5G, under the 12th Malaysia Plan (2021–2025).