Maxis Memperkasakan Usahawan Tempatan FELCRA Sungai Ara Dengan Kemahiran Dan Penguasaan Peralatan Digital

Sebagai sebahagian daripada inisiatif amal sempena musim Raya, Maxis baru-baru ini menganjurkan program Projek Laris Raya khas untuk komuniti FELCRA Sungai Ara di Kota Tinggi, Johor untuk memperkasakan usahawan tempatan di sini dengan alat digital yang betul dan kemahiran pemasaran untuk membantu mengembangkan perniagaan mereka.

Dalam program sehari yang diadakan di Pusat Internet FELCRA Sungai Ara, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), 40 peserta mengambil bahagian dalam bengkel pemasaran digital, di mana mereka mempelajari bagaimana untuk mengoptimumkan perniagaan mereka menggunakan media sosial, penciptaan kandungan , fotografi dan perakaunan asas. Mereka juga diajar bagaimana untuk membina laman Facebook perniagaan, mengambil gambar Insta yang baik, menulis kapsyen gambar yang menarik perhatian dan memanfaatkan alat pemetaan digital. Seramai 60 sukarelawan Maxis dari Kuala Lumpur dan Johor, dengan pelbagai latar belakang digital, komunikasi dan IT, terlibat dalam acara itu, termasuk menjalankan bengkel tersebut.

Aktiviti lain juga diadakan untuk komuniti FELCRA Sungai Ara pada hari sebelumnya, termasuk klinik bola sepak untuk 20 pemain bola sepak, diikuti oleh majlis buka puasa yang disediakan oleh sukarelawan Maxis sendiri.

"Untuk musim perayaan ini, kami ingin membantu komuniti melalui aktiviti yang berbeza dan bermakna. Selama dua hari, sukarelawan Maxis menganjurkan aktiviti di FELCRA Sungai Ara. Kami amat bersesar hati kerana diberi kesempatan untuk memberi impak kepada komuniti di sini, "kata Mariam Bevi Batcha, Ketua Hal Ehwal Korporat Maxis.

Mengulas mengenai pentingnya bengkel digital, Mazlan Mokhtar, Ketua Wilayah Selatan Maxis berkata, "Kebanyakan usahawan tempatan, seperti di FELCRA Sungai Ara, mempunyai keazaman dan semangat tetapi mungkin tidak mempunyai pengetahuan atau akses kepada alat digital untuk mengembangkan perniagaan mereka. Oleh itu, sempena musim Raya ini, kami berpeluang untuk membantu komuniti dengan sesuatu yang akan memanfaatkan mereka untuk jangka masa yang panjang. Melalui bengkel ini, kami berharap mereka akan lebih bersedia untuk mewujudkan kehadiran atas talian, mengembangkan jangkauan pasaran mereka, berkomunikasi dengan mudah dengan pelanggan mereka serta mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka dengan lebih cekap. "

Salah seorang peserta bengkel, Norazurah Mohamad, mengatakan bahawa sesi itu telah mengajar beliau cara baru mengembangkan perniagaannya. "Melalui bengkel ini, saya kini mempunyai kemahiran dan pengetahuan untuk megembangkan perniagaan saya secara atas talian. Segala yang saya pelajari hari ini tidak ternilai. "

Selain peserta bengkel, sukarelawan Maxis juga teruja dengan program ini. "Sebagai sebuah syarikat telekomunikasi, adalah sangat bagus apabila kita dapat mengajar komuiti di sini tentang cara memasarkan perniagaan mereka menggunakan teknologi dan Internet. Saya berharap dengan kemahiran baru yang mereka pelajari hari ini, mereka akan dapat memperluaskan lagi perniagaan mereka, "kata Chai Tzyy Ping dari Unit Khidmat Pelanggan Perusahaan Maxis.

Maxis mengiktiraf betapa pentingnya menyumbang kepada komuniti, oleh itu ia kerap menganjurkan acara kebajikan perayaan sepanjang tahun. Di samping itu, Maxis juga menyediakan sokongan semasa musim banjir, dengan memastikan para pelanggan sentiasa terhubung dengan orang yang tersayang.

Selain dari program amal perayaan dan usaha bantuan bencana, Maxis juga melaksanakan pendidikan digital melalui program Maxis eKelas. Maxis eKelas adalah inisiatif pembelajaran digital selepas sekolah yang menawarkan gabungan tutorial langsung, pembelajaran kumpulan dan kandungan digital interaktif yang selaras dengan Sukatan Pelajaran Malaysia. Fokusnya ialah pada tiga mata pelajaran - Sains, Matematik dan Bahasa Inggeris - untuk pelajar Tingkatan 1, 2 dan 3. Kandungan digital interaktif ini tersedia melalui portal eKelas di www.ekelas.com.my

Maxis logo

Maxis offers three-month free access on Hotlink Postpaid 60 plans for healthcare frontliners

As the nation journeys through a recovery phase of Covid-19 and life under the new normal, the efforts and dedication of healthcare frontliners have still not gone unnoticed. Recognising their needs of essential connectivity, Maxis is offering a promotion dedicated for healthcare workers across 86 public and private hospitals nationwide with a three-month free access for its Hotlink Postpaid 60 plan. Each activated SIM card comes with 10GB data, plus free 10GB for YouTube, and unlimited calls and SMS to all networks.

Paul McManus

Maxis identified as a Technology Solutions Provider by MDEC to help SMEs restart their businesses

Maxis has been identified as a Technology Solutions Provider (TSP) by the Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) for the RM500 million SME Digitalisation Grant under Budget 2020.

Gokhan Ogut

Bringing out the best in us

It’s been nearly three months since Malaysia stepped into a new realm of life and business, and as the entire nation works together hand in hand to flatten the Covid-19 curve, I applaud the Government’s efforts in ensuring the safety and wellbeing of the people. The announcement of all the Economic Stimulus Packages very early on to cushion the impact on the livelihoods of Malaysians, were timely in the hope of bringing much relief to the people. We remember especially those who have lost their lives – our thoughts and prayers are with their loved ones.