Maxis Dan Sacofa Komited Untuk Membawa Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi Kepada Lebih Ramai Rakyat Sarawak

Maxis dan Sacofa hari ini memeterai perjanjian dengan menandatangani Letter of Understanding (LoU) untuk Sacofa menawarkan perkhidmatan rangkaian Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi (HSBB) kepada Maxis. Perkongsian ini akan dirasmikan dengan perjanjian akses yang akan ditandatangani pada awal tahun 2019.

Yang Amat Berhormat Datuk Patinggi (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari bin Tun Datuk Abang Haji Openg, Ketua Menteri Sarawak hadir untuk menyaksikan majlis tandatangan LoU. Turut hadir ialah YBhg Datuk Syed Ahmad Alwee, Timbalan Pengerusi Sacofa.

Di bawah LoU, Maxis akan mempunyai akses penuh kepada perkhidmatan jaringan HSBB Sacofa di Sarawak yang akan membolehkan Maxis menawarkan pelan fiber yang sedia ada kepada lebih banyak rumah dan perniagaan. Menjelang kempen Fibrenation yang kini berlangsung, Maxis adalah telco pertama yang memperkenalkan pelan jalur lebar paling murah dan berpatutan di pasaran berikutan peruntukan peraturan baru. Pelan fiber baru pengguna dan perniagaan boleh didapati dalam kelajuan mencapai 100Mbps. Bagi pengguna, pelan 100Mbps adalah RM129 sebulan, dan 30Mbps adalah RM89 sebulan. Sementara itu, para pelanggan perniagaan boleh mengambil pelan 100Mbps untuk hanya RM139 sebulan dan 30Mbps untuk RM99 sebulan, termasuk pilihan perkhidmatan gred perniagaan yang membawa kemanfaatan 'Sentiasa Terhubung' dan 'ketenangan fikiran'. Pelan pengguna dan perniagaan kedua-duanya kini berharga 65% lebih rendah daripada pelan yang serupa sebelum ini.

LoU ini akan membolehkan Maxis memperluaskan lagi pelan jalur lebar berharga kompetitf di Sarawak melalui platform FTTX Sacofa yang dikenali sebagai, Sacofa Open Fiber Infra Access (SOFIA), satu penyelesaian turnkey yang membolehkan Penyedia Perkhidmatan Internet berhubung terus ke rangkaian optik fiber Sacofa dan menawarkan pelan jalur lebar berkelajuan tinggi kepada pengguna pada kadar yang kompetitif. Dilancarkan pada 27 Januari 2018 di Kuching, SOFIA adalah penggerak yang membebaskan pasaran dan mewujudkan persaingan yang sihat untuk penyedia perkhidmatan, dan dijangka akan menurunkan harga jalur lebar dan meningkatkan kelajuan pakej jalur lebar mereka.

"Sebagai penyedia infrastruktur terkemuka di Sarawak dengan tapak kaki fiber yang luas, kami komited untuk bekerjasama dengan telco bagi membolehkan mereka mengembangkan liputan mereka di seluruh negeri. Peranan kami sebagai penyedia infrastruktur adalah untuk menyediakan platform yang menggalakkan untuk membolehkan penyedia perkhidmatan menawarkan kelajuan jalur lebar yang lebih tinggi pada harga yang menarik. Penyelesaian FTTX kami SOFIA adalah platform tepat di Sarawak untuk mencapai matlamat ini. Justeru itu, kami yakin bahawa perkongsian kami dengan Maxis akan memberi faedah kepada pengguna jalur lebar di Sarawak, di mana lebih banyak komuniti dapat melihat manfaat dari sambungan digital di mana sahaja mereka berada dan menikmati pelan nilai tambah yang menarik daripada Maxis,” berkata Mohamed Zaid Bin Mohamed Zaini, Pengarah Urusan Sacofa.

“Kami gembira dengan perkongsian bersama Sacofa, kerana ia akan membolehkan kami memperluaskan pelan jalur lebar fiber kami kepada lebih ramai rakyat Sarawak. Sejak pelancaran pelan kami pada bulan Ogos tahun ini, kami menerima sambutan menggalakkan yang berterusan daripada para pengguna dan perniagaan. Ternyatalah bahawa akses Internet berkelajuan tinggi amat penting kepada rakyat Sarawak, memandangkan purata pengunaan data lebih daripada 12GB setiap bulan, antara yang tertinggi di Malaysia. Dengan akses kepada rangkaian HSBB yang lebih luas, iaitu melebihi 194,000 pas rumah dalam tempoh tiga tahun akan datang daripada perkongsian ini, lebih ramai rakyat Sarawak boleh menikmati pengalaman Internet yang terunggul di rumah, manakala perniagaan di sini boleh mencapai potensi penuh mereka dengan sambungan 'Sentiasa Terhubung' untuk kesinambungan perniagaan yang lengkap,” kata Ketua Pegawai Operasi Maxis, Gokhan Ogut.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai jalur lebar fiber Maxis, sila lawati www.maxis.com.my/fibrenation. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Sacofa, sila lawati www.sacofa.com.my.

Maxis logo

Maxis offers three-month free access on Hotlink Postpaid 60 plans for healthcare frontliners

As the nation journeys through a recovery phase of Covid-19 and life under the new normal, the efforts and dedication of healthcare frontliners have still not gone unnoticed. Recognising their needs of essential connectivity, Maxis is offering a promotion dedicated for healthcare workers across 86 public and private hospitals nationwide with a three-month free access for its Hotlink Postpaid 60 plan. Each activated SIM card comes with 10GB data, plus free 10GB for YouTube, and unlimited calls and SMS to all networks.

Paul McManus

Maxis identified as a Technology Solutions Provider by MDEC to help SMEs restart their businesses

Maxis has been identified as a Technology Solutions Provider (TSP) by the Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) for the RM500 million SME Digitalisation Grant under Budget 2020.

Maxis logo

Telecommunications operators extend use of free 1GB productivity Internet offer to 24 hours

1 July 2020 – Telecommunications operators Celcom Axiata Berhad (“Celcom”), Digi Telecommunications Sdn Bhd (“Digi”), Maxis Berhad (“Maxis”), U Mobile Sdn Bhd (“U Mobile”), and Telekom Malaysia Berhad (“TM”) through unifi mobile, are now enhancing connectivity support for the rakyat’s work and learning needs by extending access to the daily free 1GB Productivity Internet offer to 24 hours. This will be effective from 1 July 2020 until 31 December 2020, or customers can refer to their respective service providers for effective start dates. Previously, access to the daily free 1GB internet was available from 8am and 6pm.