maxis

Maxis Catatkan Prestasi Kewangan Yang Stabil Pada Suku Pertama 2018

schedule 19 Apr 2018

Maklumat Penting: Tahun-ke-tahun - Suku Pertama 2018 Berbanding Suku Pertama 2017:

• Keuntungan selepas cukai (profit after tax - PAT) yang dinormalkan stabil pada RM510 juta, didorong oleh perolehan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (earnings before interest, tax, depreciation and amortisation - EBITDA) yang kukuh
  • EBITDA yang dinormalkan terus stabil pada RM1,020 juta, menurun sedikit daripada RM1,024 juta tahun lalu. Margin EBITDA (diatas hasil perkhidmatan) tinggi pada 51.5% berbanding 49.3% tahun lalu, mencerminkan hasil positif daripada inisiatif pengoptimuman kos
  • Hasil perkhidmatan menurun sedikit ke RM1,980 juta daripada RM2,076 juta tahun lalu disebabkan persaingan sengit, terutamanya dalam pasaran prabayar
  • Hasil pascabayar meningkat 5.2% tahun ke tahun kepada RM985 juta daripada RM936 juta tahun lalu, mencatatkan pendaftaran talian tambahan tertinggi dan peningkatan purata hasil setiap akaun (ARPA) melalui tawaran mudah alih dan tetap. Ini disokong oleh purata hasil setiap pengguna (ARPU) pascabayar bulanan yang tinggi sebanyak RM92 dan Pelan MaxisONE (MOP) yang terus menarik pelanggan bernilai tinggi. MOP telah mendaftar penambahan baharu sebanyak 283,000 tahun ke tahun, menjadikan jumlah pelanggan sebanyak 2.0 juta
  • Hasil prabayar menurun kepada RM849 juta daripada RM1,006 juta pada tahun lalu disebabkan oleh asas langganan yang lebih rendah. Ini didorong oleh persaingan harga yang agresif, penyatuan SIM berterusan dan perpindahan ke pascabayar. kami terus mengekalkan penembusan Internet Mudah Alih (Mobile Internet - MI) yang tinggi sebanyak 73%, yang menyokong ARPU prabayar tinggi sebanyak RM41 sebulan
  • Mengisytiharkan dividen interim pertama sebanyak lima sen sesaham

Suku Pertama Yang Stabil:

Suku pertama 2018 (RM’juta) Suku pertama 2017 (RM’juta) Tahun ke tahun (%)
Hasil perkhidmatan 1,980
4.6
EBITDA Dinormalkan
0.4
PAT Dinormalkan
510 510 -
Perbelanjaan Modal 107 162 -

Memberi Pengalaman Tanpa Berasa Bimbang Kepada Pelanggan Kami:

• Penggunaan data yang dicampur meningkat hampir dua kali ganda kepada 7.7GB dari 4.3GB sebulan tahun lalu. Ini disokong oleh peningkatan dalam penembusan telefon pintar yang mencapai 82% berbanding 78% tahun lalu
  • Rangkaian 4G LTE No. 1 kami adalah yang paling luas di negara dengan liputan penduduk sebanyak 92%. Kami terus mempunyai rangkaian data terbaik - Maxis telah dipilih sebagai Penyedia Telco Terbaik selama tiga tahun oleh Lowyat.NET Community Choice Awards Malaysia serta Rangkaian LTE Terbaik selama empat tahun berturut-turut
  • Untuk memastikan pelanggan kami terus menikmati pengalaman penstriman mudah alih yang terbaik, kami melabur RM107 pada suku pertama.
  • Untuk menyokong perniagaan Malaysia supaya beralih digital, kami telah membangunkan penyelesaian pintar untuk menguatkan kuasa Internet dalam mengupayakan cara-cara bekerja yang baharu untuk pelanggan korporat dan perniagaan kecil sederhana (PKS) kami. Tawaran Internet of Things (IoT) Maxis termasuk mDrive, penyelesaian penjejakan kenderaan yang membolehkan perniagaan mengurangkan kos dan mempromosikan tabiat memandu yang lebih selamat dalam pengurusan kenderaan syarikat
  • Sambutan yang mengalakkan bagi produk-produk terbaru Hotlink
    • Hotlink RED membolehkan pelanggan menikmati Internet dengan cara yang mereka gemari, tanpa sekatan masa atau penggunaan
    • Pelan pascabayar yang pertama seumpamanya, Hotlink Postpaid Flex menawarkan pelanggan yang terbaik dari kedua-dua prabayar dan pascabayar dalam satu pelan, dan memberikan pelanggan kawalan dan kemudahan untuk mengalami Internet mengikut kehendak mereka

Komen Dari Robert Nason, Ketua Pegawai Eksekutif, Maxis Berhad:

“Kami telah merekodkan suku yang stabil dengan EBITDA yang kukuh dan margin EBITDA yang tinggi dalam pasaran yang amat kompetitif. Fokus kami adalah untuk terus menyediakan produk yang menarik, sambungan rangkaian yang hebat dan pengalaman tanpa berasa bimbang kepada pelanggan kami. Semua ini akan bertambah baik seiring dengan cita-cita kami untuk mendigitalkan Maxis sepenuhnya.”Untuk menyaksikan video keputusan kewangan Maxis bagi suku pertama 2018, sila klik di sini:https://www.youtube.com/watch?v=Nyn0zWLPsYY&feature

Corporate
Videos

Popular Posts

brochures Fibre 5G-Ready

Upon approval from Malaysian Communication and Multimedia Commission (MCMC) to trial 200MHz of 3.5GHz C-band spectrum, Maxis successfully achieved 2.96Gbps for single user peak speeds, recording a new high at two of its trial sites in Subang Jaya recently. The new record further reinstates the position of Maxis being in the forefront of technology leadership for the nation’s 5G development.

Network
access_time 07 Jan 2020
brochures Allo signing

Maxis and Allo Technology Sdn. Bhd. (Allo), a wholly-owned subsidiary of Tenaga Nasional Berhad (TNB), will collaborate to provide greater access to fibre connectivity to more people and businesses in Cyberjaya and Bangsar South in the Klang Valley and Jasin in Malacca. Maxis and Allo today signed and exchanged an Access Agreement for the provision of High Speed Broadband (HSBB) Network Services

Enterprise
access_time 12 Dec 2019
brochures Apple Watch Series 5

Maxis today announced it will offer the new Apple Watch Series 5 (GPS + Cellular), featuring an Always-On display, breakthrough communication, fitness and health capabilities along with built-in cellular. To help Apple Watch Series 5 (GPS + Cellular) customers get started, Maxis will also offer a special introductory cellular trial. Customers will be able to order Apple Watch Series 5 beginning today, December 13, 2019 online and in stores.

Lifestyle
access_time 16 Dec 2019