Iklan Hari Ibu Maxis Menunjukkan Bagaimana A.I. Tidak Boleh Menggantikan Sentuhan Peribadi Manusia

Kepintaran Buatan (Artificial Intelligence - A.I.) merupakan topik yang hangat, terutamanya bagaimana ia bakal mengubah kehidupan manusia di masa hadapan. Ini termasuk soalan mengenai bagaimana mesin, atau mungkin robot, boleh mengambil alih peranan yang sebelum ini dipegang oleh manusia.

Menuju tahun 2020, firma penyelidikan teknologi Gartner menganggarkan bahawa 85% daripada interaksi pelanggan akan diuruskan tanpa manusia , dengan beberapa saintis terkemuka dunia A.I. meramalkan bahawa mesin mampu mengakali manusia sebelum 2030.

Memandangkan A.I. sedang hangat diperbincangkan, Maxis mengambil keputusan untuk melancarkan iklan Hari Ibu yang memberi tumpuan kepada topik ini, dengan bertanya satu soalan yang menarik – mampukah A.I menggantikan M.I. (Mother’s Instinct atau Naluri Ibu)? Saksikan iklan ini: https://www.youtube.com/watch?v=VsADQHZn4Sg

“Iklan ini bermula dengan idea untuk menjalankan promosi kesetiaan yang mudah melalui MyMaxis App sempena Hari ibu - untuk membolehkan semua pelanggan kami ‘melayan ibu bak permaisuri, istimewa daripada Maxis secara percuma’. Tetapi oleh kerana A.I. kini merupakan topik perbincangan yang hangat, seperti bagaimana robot dan mesin mampu menggantikan manusia, kami mengambil kesempatan untuk berkongsi sesuatu yang baharu dan menarik tentang Kepintaran (yang boleh dicontohi oleh mesin) berbanding Naluri (Ibu lebih mengetahui). Kami gembira dengan hasil iklan ini dan juga dengan sambutan baik dari rakyat Malaysia terhadap video ini,” kata Bernard Lee, Ketua Komunikasi Pasaran Maxis.

Antara tawaran istimewa Hari Ibu yang boleh dinikmati termasuk tawaran percuma dari pelbagai peniaga, dari makan, memanjakan, membeli-belah untuk hiburan. Ini termasuk:

• Kumpulan Dorsett: Bufet Beli 2 Percuma 1 @ Victoria Brasserie (Dorsett Grand Labuan), Terazza Brasserie / Restoran Maharaja (Dorsett Grand Subang)
  • Eu Yan Sang: Beli 2 Percuma 1 Sarang Burung YEN Secret
  • Chimp Bunga: Percuma 2 pek Ferrero Rocher bagi setiap jambak bunga yang dipesan (dengan pembelian minimum RM130)
  • Haagen-Dazs: Beli 1 Percuma 1 satu sudu ais krim
  • Kumpulan Hilton: Bufet Beli 2 Percuma 1 @ Makan Kitchen (DoubleTree by Hilton KL), Paya Serai (Hilton PJ), Vasco (Hilton KL), Waterfront Café (Hilton Kuching), Urban Kitchen (Hilton KK)
  • Kaodim: Bunga hatbox percuma dengan apa-apa perkhidmatan pembersihan menyeluruh
  • Mandara Spa: Beli 1 Percuma 1 untuk mana-mana pakej
  • SK-II: Rawatan intipati muka percuma 75ml dengan pembelian 160ml
  • Sothy’s: Beli 1 Percuma 1 untuk mana-mana rawatan muka
  • Sunway Lagoon: Beli 2 Percuma 1 tiket kemasukan dewasa
  • Traveloka: Kupon percuma bernilai RM100 (dengan urus niaga minimum RM300 untuk tempahan hotel)
  • dan banyak lagi

Retransformation

Maxis calls on organisations to rethink Digital Transformation Strategy through Retransformation

Maxis is calling on organisations in Malaysia to rethink and reevaluate their digital transformation strategies.

Always Be Ahead in a changing world

Maxis makes commitment to enable customers to Always Be Ahead in a changing world

In a time of constant change across the world, driven especially by advancements in technology, Maxis today unveiled its new brand purpose: To bring together the best of technologies to help people, businesses and the nation to Always Be Ahead in a changing world. The new brand purpose was launched in conjunction with Maxis’ 25th anniversary and the upcoming Merdeka celebrations, to signify the intertwining of Maxis’ and Malaysia’s past, present and future journey together in this rapidly evolving digital age.

Natalia Navin, Chief Human Resource Officer, Maxis

Maxis launches three new scholarships in building future technology and innovation leaders

In its commitment to building tech-savvy and forward-thinking leaders, Maxis has launched three new scholarships to support the aspirations of bright and deserving young individuals. Candidates can apply for the Maxis Women in Tech Undergraduate 2020 Scholarship, Maxis Tech Undergraduate 2020 Scholarship and the Maxis Young Leaders Undergraduate 2020 Scholarship. Due to the overwhelming response received from applicants, the initial submission deadline of 31 August has now been extended to 14 September to allow more students to apply.