Projek #MemoriRaya Maxis Menghadiahkan Kenangan Indah Pada Musim Perayaan Ini

 

Sempena sambutan Hari Raya yang akan datang, hampir 40 sukarelawan Maxis telah melawati Kampung Kesedar Chalil, sebuah kampung kecil yang diuruskan oleh penubuhan KESEDAR Kelantan, untuk memberi keluarga-keluarga ‘hadiah kenangan’ sebagai sebahagian daripada projek #MemoriRaya Maxis. Sukarelawan Maxis telah melawati beberapa keluarga di seluruh kampung Kesedar Chalil untuk mengambil gambar potret keluarga-keluarga tersebut, yang semuanya berpakaian dalam pakaian Raya masing-masing.

Gambar-gambar tersebut kemudian diletakkan dalam bingkai istimewa dan dihantar secara peribadi kepada mereka hanya beberapa jam kemudian. Bersama-sama dengan gambar, para sukarelawan juga menyediakan dan menghantar kotak makanan yang berisi barang keperluan untuk membantu keluarga-keluarga tersebut pada musim perayaan ini.
 


“Tahun ini, sebagai sebahagian daripada inisiatif amal kami, Maxis membuat keputusan untuk melibatkan kakitangan Maxis dimana kami mengumpul idea-idea daripada mereka bagi projek amal Hari Raya. Kami menerima pelbagai idea tetapi satu idea dianggap amat unik iaitu 'menghadiahkan kenangan'. Kami ingin mengabadikan saat-saat istimewa menerusi gambar bagi keluarga yang mungkin tidak berpeluang mengambil potret keluarga. Ini adalah sesuatu yang amat istimewa,” kata Mariam Bevi Batcha, Ketua Hal Ehwal Korporat Maxis.

“Ini adalah satu pengalaman yang menarik kerana kami mampu memberikan mereka sesuatu yang akan kekal selamanya. Saya masih ingat ketika saya muda. Saya pernah melihat album foto saya dan keluarga saya. Ia selalu membawa kenangan yang manis. Saya menyedari selepas aktiviti ini bahawa sesetengah keluarga mungkin tidak begitu bernasib baik. Melihat wajah mereka gembira apabila kami menghadiahkan potret keluarga mereka amat berharga. Memori kekal selamanya. Memori membentuk kehidupan kita,” kata Jan Carlo Pagalalunan, salah seorang sukarelawan Maxis.

“Ini merupakan pengalaman yang menarik. Projek #MemoriRaya ini adalah inisiatif yang baik, kerana sesetengah daripada mereka tidak mempunyai portret keluarga. Sekarang, mereka mempunyai sesuatu yang boleh disimpan dan dilihat dari masa ke semasa. Ini adalah memori yang amat berharga bagi mereka,” kata Noorsalhanim Che Jamel, seorang lagi sukarelawan Maxis.

“Ini adalah kali pertama sebuah syarikat korporat telah melawat Kesedar Chalil. Terima kasih kepada Maxis kerana memberi kenangan yang indah ini. Ia akan kekal untuk bertahun-tahun yang akan datang,” kata Mat Lazim B Yaacob, Ketua Kampung Kesedar Chalil.
 

Tema ‘menghadiahkan kenangan’ juga terbukti dalam filem terbaru Maxis, berjudul “Wayang Sayang”. Filem ini bertujuan untuk menunjukkan bahawa ‘hubungan yang baik, menentukan destinasi. Tetapi hubungan yang unggul, menyatukan hati.’

Untuk menyaksikan video ini, klik di sini

Archives
Tags

Popular
Posts

Maxis logo

Maxis offers three-month free access on Hotlink Postpaid 60 plans for healthcare frontliners

As the nation journeys through a recovery phase of Covid-19 and life under the new normal, the efforts and dedication of healthcare frontliners have still not gone unnoticed. Recognising their needs of essential connectivity, Maxis is offering a promotion dedicated for healthcare workers across 86 public and private hospitals nationwide with a three-month free access for its Hotlink Postpaid 60 plan. Each activated SIM card comes with 10GB data, plus free 10GB for YouTube, and unlimited calls and SMS to all networks.

TELL ME MORE
Paul McManus

Maxis identified as a Technology Solutions Provider by MDEC to help SMEs restart their businesses

Maxis has been identified as a Technology Solutions Provider (TSP) by the Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) for the RM500 million SME Digitalisation Grant under Budget 2020.

TELL ME MORE
Maxis Logo

Maxis hosts its first fully virtual AGM as health and safety of all remain top priority

Maxis today reached a historic milestone when it hosted its 11th Annual General Meeting (AGM) in full virtual proceedings today for the first time, where the meeting was conducted via live streaming and online voting. Maxis thanks its shareholders for their positive reception as well as for their virtual attendance and participation. Shareholders approved all the ordinary resolutions proposed at the AGM. Maxis also records its appreciation to the Securities Commission for the Guidance and FAQs on the conduct of virtual general meetings.

TELL ME MORE