Projek #MemoriRaya Maxis Menghadiahkan Kenangan Indah Pada Musim Perayaan Ini

 

Sempena sambutan Hari Raya yang akan datang, hampir 40 sukarelawan Maxis telah melawati Kampung Kesedar Chalil, sebuah kampung kecil yang diuruskan oleh penubuhan KESEDAR Kelantan, untuk memberi keluarga-keluarga ‘hadiah kenangan’ sebagai sebahagian daripada projek #MemoriRaya Maxis. Sukarelawan Maxis telah melawati beberapa keluarga di seluruh kampung Kesedar Chalil untuk mengambil gambar potret keluarga-keluarga tersebut, yang semuanya berpakaian dalam pakaian Raya masing-masing.

Gambar-gambar tersebut kemudian diletakkan dalam bingkai istimewa dan dihantar secara peribadi kepada mereka hanya beberapa jam kemudian. Bersama-sama dengan gambar, para sukarelawan juga menyediakan dan menghantar kotak makanan yang berisi barang keperluan untuk membantu keluarga-keluarga tersebut pada musim perayaan ini.
 


“Tahun ini, sebagai sebahagian daripada inisiatif amal kami, Maxis membuat keputusan untuk melibatkan kakitangan Maxis dimana kami mengumpul idea-idea daripada mereka bagi projek amal Hari Raya. Kami menerima pelbagai idea tetapi satu idea dianggap amat unik iaitu 'menghadiahkan kenangan'. Kami ingin mengabadikan saat-saat istimewa menerusi gambar bagi keluarga yang mungkin tidak berpeluang mengambil potret keluarga. Ini adalah sesuatu yang amat istimewa,” kata Mariam Bevi Batcha, Ketua Hal Ehwal Korporat Maxis.

“Ini adalah satu pengalaman yang menarik kerana kami mampu memberikan mereka sesuatu yang akan kekal selamanya. Saya masih ingat ketika saya muda. Saya pernah melihat album foto saya dan keluarga saya. Ia selalu membawa kenangan yang manis. Saya menyedari selepas aktiviti ini bahawa sesetengah keluarga mungkin tidak begitu bernasib baik. Melihat wajah mereka gembira apabila kami menghadiahkan potret keluarga mereka amat berharga. Memori kekal selamanya. Memori membentuk kehidupan kita,” kata Jan Carlo Pagalalunan, salah seorang sukarelawan Maxis.

“Ini merupakan pengalaman yang menarik. Projek #MemoriRaya ini adalah inisiatif yang baik, kerana sesetengah daripada mereka tidak mempunyai portret keluarga. Sekarang, mereka mempunyai sesuatu yang boleh disimpan dan dilihat dari masa ke semasa. Ini adalah memori yang amat berharga bagi mereka,” kata Noorsalhanim Che Jamel, seorang lagi sukarelawan Maxis.

“Ini adalah kali pertama sebuah syarikat korporat telah melawat Kesedar Chalil. Terima kasih kepada Maxis kerana memberi kenangan yang indah ini. Ia akan kekal untuk bertahun-tahun yang akan datang,” kata Mat Lazim B Yaacob, Ketua Kampung Kesedar Chalil.
 

Tema ‘menghadiahkan kenangan’ juga terbukti dalam filem terbaru Maxis, berjudul “Wayang Sayang”. Filem ini bertujuan untuk menunjukkan bahawa ‘hubungan yang baik, menentukan destinasi. Tetapi hubungan yang unggul, menyatukan hati.’

Untuk menyaksikan video ini, klik di sini

Archives
Tags

Popular
Posts

Natalia Navin, Chief Human Resource Officer, Maxis

Maxis launches three new scholarships in building future technology and innovation leaders

In its commitment to building tech-savvy and forward-thinking leaders, Maxis has launched three new scholarships to support the aspirations of bright and deserving young individuals. Candidates can apply for the Maxis Women in Tech Undergraduate 2020 Scholarship, Maxis Tech Undergraduate 2020 Scholarship and the Maxis Young Leaders Undergraduate 2020 Scholarship. Due to the overwhelming response received from applicants, the initial submission deadline of 31 August has now been extended to 14 September to allow more students to apply.

TELL ME MORE
Maxis is Penang’s Trusted Technology Partner for Smart State ambitions

Maxis is Penang’s Trusted Technology Partner for Smart State ambitions

Maxis, the leading converged solutions company in Malaysia, has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Penang State Government to be the State’s trusted technology partner. The MoU, which was signed today by both parties, was witnessed by Yang Amat Berhormat Tuan Chow Kon Yeow, the Chief Minister of Penang.

TELL ME MORE
Jendela

Telecommunications Operators Committed to JENDELA to Deliver Seamless Digital Connectivity for all Malaysians

Telecommunications operators Celcom Axiata Berhad, Digi Telecommunications Sdn Bhd, Maxis Berhad, U Mobile Sdn Bhd, Telekom Malaysia Berhad and TIME dotCom Berhad (collectively ‘the Industry’), are fully committed to partner with the Government and make connectivity a basic utility to fast-track Malaysia’s transition into a high-income digital society. The Jalinan Digital Negara (JENDELA) action plan announced recently by the Prime Minister of Malaysia, YAB Tan Sri Muhyiddin bin Yassin, will be the platform to achieve these aspirations by accelerating the country's digital connectivity through widespread deployment of mobile, fibre and fixed wireless access, and paving the way to 5G, under the 12th Malaysia Plan (2021–2025).

TELL ME MORE