maxis

Maxis Memperkenalkan Penyelesaian IoT Terbaik Dalam Kelas Untuk Mewujudkan Perniagaan Yang Lebih Cekap

schedule 28 Jul 2016

Maxis hari ini mengumumkan bahawa ia akan menawarkan perkhidmatan  Internet of Things (IoT) terkemuka Vodafone kepada perniagaan. Kerjasama ini bermakna Maxis kini boleh menawarkan penyelesaian IoT yang terbaik dalam kelas kepada perusahaan untuk mengoptimumkan kos, meningkatkan kecekapan operasi, mewujudkan nilai yang lebih dan akhirnya memberikan pengalaman pelanggan yang lebih baik.

Dengan menggabungkan pengetahuan pasaran tempatan Maxis serta rangkaian data berkelajuan tinggi terkemukanya dengan kepakaran Vodafone dan platform yang terkemuka di pasaran, Maxis akan dapat menyampaikan teknologi yang diperlukan kepada perniagaan di Malaysia yang ingin menggunakan perkhidmatan IoT dalam operasi mereka.

IoT, iaitu sambungan pelbagai peranti melalui Internet, yang membolehkan ia ‘berhubung’ dengan kita sebagai pengguna dan antara satu sama lain dengan menghantar dan menerima data, secara drastiknya sudah mengubah cara kami hidup dan bekerja. Ia diramalkan bahawa kira-kira 25 bilion peranti yang bersambung akan diguna pada tahun 2020 , dan gabungan sensor dan sambungan yang hebat sudah menggerakkan IoT daripada suatu 'trend' semata-mata kepada revolusi perindustrian seterusnya.

“Pertumbuhan pesat data dan bagaimana orang menggunakannya telah mempunyai kesan yang besar terhadap bagaimana perniagaan beroperasi. Melalui kerjasama kami dengan Vodafone, yang membawa bersamanya standard global bagi perkhidmatan, pengalaman IoT yang tiada tandingan dan diiktiraf oleh penganalisis, kami melengkapkan perniagaan di Malaysia dengan lebih daripada sekadar sambungan melalui rangkaian data kami yang canggih, tetapi satu set penyelesaian IoT untuk mendigitalkan dan mengubah operasi mereka. Ini adalah perkembangan yang penting dalam usaha kami ke arah cara-cara baharu bekerja dan pendigitalan untuk perusahaan,” kata Shanti Jusnita Johari, Ketua Pemasaran & Produk Perusahaan Maxis.

“Internet of Things sedang mengubah perniagaan di seluruh dunia. Maxis adalah syarikat telekomunikasi yang terbaru yang menggabungkan keupayaannya dengan kepakaran IoT kami, membentuk gabungan yang menarik bagi syarikat-syarikat di Malaysia,” kata Justin Nelson, Ketua Penjualan IoT Asia Pasifik, Vodafone.

Paling penting sekali, penyelesaian yang dikuasakan oleh Maxis ini menangani cabaran utama dalam pasaran dengan memberi faedah-faedah berikut:

Mengikut Keperluan (Fit-for-Purpose) - Penyelesaian kami telah direka khusus untuk IoT dan boleh diintegrasikan dengan mudah ke dalam sistem yang sedia ada.
Bebas Bimbang - Tiada siapa yang mahu dihadkan apabila mereka menjalankan perniagaan. Dengan rangkaian data canggih dan platform IoT kami, pelanggan menikmati pengalaman yang lancar di seluruh Malaysia dan negara-negara jiran.
Selamat - Keselamatan sentiasa menjadi kebimbangan utama apabila perniagaan meningkatkan kebergantungan mereka terhadap teknologi. Tidak kurangnya bahawa semua maklumat kekal selamat. Penyelesaian IoT kami direka dengan pelbagai lapisan keselamatan antara peranti dan aplikasi IoT.
Berskala - Dengan jumlah peranti yang tersambung dan kelajuan data yang sentiasa meningkat, memilih pembekal IoT yang sudah bersedia untuk permintaan masa depan adalah kritikal.
Hari ini, sebuah jam tangan boleh mengesan rutin kecergasan anda dan menghantar data kepada doktor anda supaya mereka boleh menetapkan ubat yang terbaik untuk anda, dan anda boleh mengawal peralatan rumah anda dari jarak jauh dari mana sahaja di seluruh dunia. IoT juga mengubah cara perniagaan beroperasi. Contohnya, sensor dalam peralatan perkilangan boleh memantau dan menghantar isyarat apabila terdapat bahagian yang perlukan penyelenggaraan, dan secara automatik menghantar laporan kepada pemilik perniagaan. Dalam sektor pembinaan, sensor tanpa wayar yang terbenam dalam asas konkrit boleh memastikan kualiti dan integriti sebuah struktur.

Walaupun aplikasi pengguna seperti monitor kecergasan dan rumah pintar menjadi tarikan utama dan boleh mewujudkan nilai yang signifikan, peluang B2B dijangka menjana hampir 70% daripada nilai potensi yang dibolehkan oleh IoT .

Dalam satu majlis bersama media hari ini, Maxis mendemonstrasikan pelbagai peluang dalam perniagaan dengan mempamerkan Internet of Things dalam sektor-sektor utama seperti automotif, peruncitan, logistik, perbankan dan kewangan, bandar-bandar pintar (smart cities) dan perkilangan. Sebagai contoh, dengan membenamkan satu SIM IoT global ke dalam peranti pintar yang berinteraksi dengan sensor di dalam kereta anda, anda mempunyai akses segera kepada kesihatan dan prestasi kenderaan. Dan dalam sektor perkilangan, ramalan penyelenggaraan dapat diaktifkan dengan menerapkan sambungan ke dalam mesin-mesin utama.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyelesaian IoT Maxis, sila layari www.maxis.com.my/iot.

Enterprise

Popular Posts

brochures Maxis Biggest Sale

Come celebrate the festive season with Maxis Biggest Sale! For the month of December 2019 until 29 February 2020, Maxis and Hotlink customers can enjoy awesome promotions on smartphones, with even more deals to come. Literally Maxis’ biggest sale for the year, there is something for everyone!

Lifestyle
access_time 04 Dec 2019
brochures Fibre 5G-Ready

Upon approval from Malaysian Communication and Multimedia Commission (MCMC) to trial 200MHz of 3.5GHz C-band spectrum, Maxis successfully achieved 2.96Gbps for single user peak speeds, recording a new high at two of its trial sites in Subang Jaya recently. The new record further reinstates the position of Maxis being in the forefront of technology leadership for the nation’s 5G development.

Network
access_time 07 Jan 2020
brochures Hotlink Rewards, Free Prizes Every Day

Everybody loves prizes! So, in conjunction with its first anniversary since launching last November, Hotlink Rewards is making it super easy for Malaysians to click and be rewarded. Hotlink customers stand a chance to take home Oppo phones, GoPro Hero 7 cameras, Sony PlayStation 4 Pro consoles, Pensonic air fryers and RM500 Shopee e-vouchers, by just logging into the Hotlink RED App and redeeming the respective ‘Free Prizes Every Day’ deal from now until 31 December.

Lifestyle
access_time 02 Dec 2019