Maxis Rojak 360°, Siri Filem 360° Malaysia Yang Pertama – Satu Projek Antara YouTube & Maxis

schedule 04 Aug 2016

Maxis akan bekerjasama dengan YouTube dan pembikin filem terkemuka Malaysia untuk menghasilkan satu siri filem bertemakan Merdeka, dirakam sepenuhnya menggunakan kamera 360° tercanggih. Maxis akan bekerjsama dengan pembikin filem berikut dan juga sedang mencari filem-filem lain dari orang ramai:

The Ming Thing - Bintang YouTube dengan lebih 20 juta tontonan video
Junad Mohd Nor - Filemnya bertajuk Ikal Mayang’s Odah telah ditayangkan di Pesta Filem Antarabangsa Busan
Denes Kumar & Vimala Perumal – Pembikin filem Vetti Pasanga, sebuah filem box office Tamil
Menggunakan video 360​​° YouTube, Maxis ingin memperkuasakan rakyat Malaysia untuk “melihat Malaysia dari pelbagai perspektif yang berbeza”.

“Bertukar arah daripada penayangan filem-filem ini melalui cara konvensional seperti menayangkannya di pawagam, filem-filem pendek ini sebaliknya akan ditayangkan secara eksklusif melalui platform YouTube kepada penonton yang dianggarkan berjumlah 15 juta melalui skrin mudah alih mereka mulai 25 Ogos. Oleh kerana filem-filem yang menggunakan kamera 360° menghasilkan video yang benar-benar menyeluruh, ia adalah satu cara yang baik untuk menunjukkan betapa hebatnya rangkaian Maxis 4G yang memberikan pengalaman video yang lancar dan tanpa gangguan,” kata Sulin Lau, Ketua Perkhidmatan Pemasaran Maxis.

Untuk siri filem ini, pembikin filem telah mendapat inspirasi daripada kepelbagaian rakyat Malaysia dan akan berkongsikan cerita yang menunjukkan bahawa walaupun negara ini terdiri daripada pelbagai orang yang berbeza, kita masih boleh bersatu dan menerima perbezaan antara satu sama lain.

“Saya ingin menghasilkan sebuah filem yang menceritakan maksud sebenar persahabatan. Kita tahu bahawa tiada ada prasangka atau penilaian dan kita semua berkawan tidak kira latar belakang atau perbezaan masing-masing. Satu lagi adalah perkara-perkara kecil dalam kehidupan harian kami yang mungkin kita abaikan. Itu adalah sesuatu yang kami ingin kongsikan juga,” kata The Ming Thing.

“Setiap individu adalah berbeza. Kita berbeza dari segi pendirian, kelebihan dan mungkin kekurangan. Dengan projek ini, saya ingin meraikan setiap perbezaan itu, sebab untuk terus ke depan walaupun berbeza, Malaysia saling memerlukan,” kata Junad.

“We make films about the many different people that we have met in our lives. Rich or poor, young or old, they inspire us!” said Denes & Vimala.

Maxis dan YouTube juga menjemput pelajar dan orang ramai untuk menghantar filem Merdeka mereka sendiri untuk peluang filem mereka ditayangkan bersama pembikin filem terkemuka ini.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai siri filem ROJAK 360° Maxis, sila layari www.maxis.com.my/rojak360

Lifestyle

Popular Posts

brochures Microsoft MOU

In line with its ambition to be the leading ICT and solutions provider for Enterprise customers, Maxis is proud to announce its collaboration with Microsoft (Malaysia) Sdn Bhd (Microsoft) through a Memorandum of Understanding (MoU), committing to use their respective expertise, technology and capabilities to create innovative digital solutions for organisations in Malaysia. Concurrently, the collaboration makes Maxis the first telco in Malaysia to offer fixed line voice calls with Microsoft Teams unified communications, as part of Microsoft’s Modern Workplace solutions.

Enterprise
access_time 28 Jan 2020
brochures 5G eKelas Photo Group

Showcasing the potential of 5G in education, Maxis demonstrated its 5G use case, the virtual reality (VR) experience for Science learning in its eKelas programme to Yang Amat Berhormat Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, the Prime Minister of Malaysia at Pusat Internet IOCC today. The VR learning experience by Maxis is the only 5G use case in the education vertical being piloted under the 5G Demonstration Projects in Langkawi.

Community
access_time 20 Jan 2020