maxis

Maxis Rojak 360°, Siri Filem 360° Malaysia Yang Pertama – Satu Projek Antara YouTube & Maxis

schedule 04 Aug 2016

Maxis akan bekerjasama dengan YouTube dan pembikin filem terkemuka Malaysia untuk menghasilkan satu siri filem bertemakan Merdeka, dirakam sepenuhnya menggunakan kamera 360° tercanggih. Maxis akan bekerjsama dengan pembikin filem berikut dan juga sedang mencari filem-filem lain dari orang ramai:

The Ming Thing - Bintang YouTube dengan lebih 20 juta tontonan video
Junad Mohd Nor - Filemnya bertajuk Ikal Mayang’s Odah telah ditayangkan di Pesta Filem Antarabangsa Busan
Denes Kumar & Vimala Perumal – Pembikin filem Vetti Pasanga, sebuah filem box office Tamil
Menggunakan video 360​​° YouTube, Maxis ingin memperkuasakan rakyat Malaysia untuk “melihat Malaysia dari pelbagai perspektif yang berbeza”.

“Bertukar arah daripada penayangan filem-filem ini melalui cara konvensional seperti menayangkannya di pawagam, filem-filem pendek ini sebaliknya akan ditayangkan secara eksklusif melalui platform YouTube kepada penonton yang dianggarkan berjumlah 15 juta melalui skrin mudah alih mereka mulai 25 Ogos. Oleh kerana filem-filem yang menggunakan kamera 360° menghasilkan video yang benar-benar menyeluruh, ia adalah satu cara yang baik untuk menunjukkan betapa hebatnya rangkaian Maxis 4G yang memberikan pengalaman video yang lancar dan tanpa gangguan,” kata Sulin Lau, Ketua Perkhidmatan Pemasaran Maxis.

Untuk siri filem ini, pembikin filem telah mendapat inspirasi daripada kepelbagaian rakyat Malaysia dan akan berkongsikan cerita yang menunjukkan bahawa walaupun negara ini terdiri daripada pelbagai orang yang berbeza, kita masih boleh bersatu dan menerima perbezaan antara satu sama lain.

“Saya ingin menghasilkan sebuah filem yang menceritakan maksud sebenar persahabatan. Kita tahu bahawa tiada ada prasangka atau penilaian dan kita semua berkawan tidak kira latar belakang atau perbezaan masing-masing. Satu lagi adalah perkara-perkara kecil dalam kehidupan harian kami yang mungkin kita abaikan. Itu adalah sesuatu yang kami ingin kongsikan juga,” kata The Ming Thing.

“Setiap individu adalah berbeza. Kita berbeza dari segi pendirian, kelebihan dan mungkin kekurangan. Dengan projek ini, saya ingin meraikan setiap perbezaan itu, sebab untuk terus ke depan walaupun berbeza, Malaysia saling memerlukan,” kata Junad.

“We make films about the many different people that we have met in our lives. Rich or poor, young or old, they inspire us!” said Denes & Vimala.

Maxis dan YouTube juga menjemput pelajar dan orang ramai untuk menghantar filem Merdeka mereka sendiri untuk peluang filem mereka ditayangkan bersama pembikin filem terkemuka ini.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai siri filem ROJAK 360° Maxis, sila layari www.maxis.com.my/rojak360

Categories

Lifestyle

Popular Posts

brochures Maxis Biggest Sale

Come celebrate the festive season with Maxis Biggest Sale! For the month of December 2019 until 29 February 2020, Maxis and Hotlink customers can enjoy awesome promotions on smartphones, with even more deals to come. Literally Maxis’ biggest sale for the year, there is something for everyone!

Lifestyle
access_time 04 Dec 2019
brochures Fibre 5G-Ready

Upon approval from Malaysian Communication and Multimedia Commission (MCMC) to trial 200MHz of 3.5GHz C-band spectrum, Maxis successfully achieved 2.96Gbps for single user peak speeds, recording a new high at two of its trial sites in Subang Jaya recently. The new record further reinstates the position of Maxis being in the forefront of technology leadership for the nation’s 5G development.

Network
access_time 07 Jan 2020
brochures Allo signing

Maxis and Allo Technology Sdn. Bhd. (Allo), a wholly-owned subsidiary of Tenaga Nasional Berhad (TNB), will collaborate to provide greater access to fibre connectivity to more people and businesses in Cyberjaya and Bangsar South in the Klang Valley and Jasin in Malacca. Maxis and Allo today signed and exchanged an Access Agreement for the provision of High Speed Broadband (HSBB) Network Services

Enterprise
access_time 12 Dec 2019
Archives
Tags