maxis

Maxis Memperkenalkan Navigasi Suara Kanak-kanak(Kid-Sourced) Yang Pertama Di Dunia Bagi Waze

schedule 24 Jun 2015

Safe Mode Kids adalah kerjasama pertama seumpamanya antara Waze (http://www.waze.com) dan Maxis. Diilhamkan oleh kajian yang mendapati bahawa 97% daripada ibu bapa Malaysia yang mendakwa mereka memandu dengan lebih selamat apabila kanak-kanak mereka berada di dalam kereta, projek Safe Mode Kids “mencari” suara kanak-kanak Malaysia berumur 3 hingga 12 tahun untuk membangunkan satu cara inovatif dalam mengingatkan ibu bapa untuk memandu dengan lebih selamat.

Berbeza dengan pek suara khas Waze yang lain yang biasanya menampilkan suara selebriti tunggal, Safe Mode Kids oleh Maxis menjemput beberapa kanak-kanak untuk menyumbang suara mereka bagi prom arah (directional prompts) Waze dengan peringatan yang menarik untuk memandu dengan selamat. Sebalik prom navigasi Waze standard, sekarang anda akan mendengar: ‘All set. Don’t forget your seatbelt’, ‘Re-routing. Eyes on the Road!’ dan ‘Accident reported ahead. Please be careful, ok?’

Safe Mode Kids akan disediakan kepada lebih daripada 50 juta pengguna Waze di seluruh dunia.

“Inilah realitinya - ibu bapa sememangnya memandu dengan lebih selamat apabila anak-anak berada di dalam kereta. Oleh itu, kami bekerjasama dengan Waze untuk meletakkan kanak-kanak di dalam sebanyak kereta Malaysia yang mungkin. Dengan musim perayaan yang bakal menjelang tidak lama lagi dan mengetahui bahawa Malaysia berada di tempat ke-17 di dunia bagi 'jalan-jalan yang paling berbahaya’, Safe Mode Kids kami boleh menjadi cara yang menarik dan berkesan untuk mengingatkan rakyat Malaysia untuk memandu dengan lebih selamat. Berita terkini ialah Maxis Safe Mode Kids kini menjadi satu pek global yang boleh digunakan oleh berpuluh-puluh juta pengguna Waze di seluruh dunia. Akhirnya, ini tidak mungkin dapat dilaksanakan tanpa kanak-kanak yang bermurah hati menyumbang suara mereka. Mereka adalah ‘bintang-bintang’ yang sebenar, dan kami ingin mengucapkan terima kasih kepada mereka dan ibu bapa mereka dalam membantu kami melancarkan produk yang luar biasa ini,” kata Sulin Lau, Ketua Perkhidmatan Pemasaran Maxis.

Mengulas mengenai kerjasama itu, Eleanne Hattis, Waze, Ketua APAC berkata, “Keselamatan adalah misi keutamaan untuk apa-apa sahaja ciri atau kempen baru yang dibangunkan oleh Waze apabila kami bekerja dengan rakyat untuk mempertingkatkan masa mereka di dalam kereta. Kami berbangga untuk bekerjasama dengan Maxis dalam projek ini, mengamplifikasikan matlamat yang sama untuk menggunakan teknologi mudah alih untuk mempromosikan jalan raya yang lebih selamat. Pemandu secara amnya memandu dengan lebih selamat dengan anak-anak di dalam kereta, dan kami percaya ini adalah satu ciri yang akan menarik perhatian yang akan membantu dalam menyebarkan usaha ini."

Pelancaran Safe Mode Kids juga tepat pada masanya memandangkan musim perayaan yang menyebabkan tempoh perjalanan yang paling sibuk tahun ini.

Fasa “mencari” suara kanak-kanak tersebut bermula dengan 100 ibu bapa yang menyertakan anak-anak mereka secara sukarela. Seramai 60 kanak-kanak kemudian mengambil bahagian dalam uji bakat dan diberi beberapa baris skrip untuk direkod. 20 suara akhirnya dipilih untuk pek suara tersebut. Untuk menyaksikan apa yang dilalui oleh kanak-kanak tersebut, klik di sini: https://youtu.be/5PmvJKgetH4https://youtu.be/5PmvJKgetH4

Berikut adalah cara untuk mendapatkan pek suara Safe Mode Kids

  1. Muat turun / buka Waze
  2. Pilih ‘Settings’
  3. Klik ‘Sound’
  4. Pergi ke ‘Voice Language’
  5. Pilih ‘English (US) - Safe Mode Kids’ (powered by Maxis)

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.maxis.com.my/safemode.

Categories

Lifestyle

Popular Posts

brochures Maxis Biggest Sale

Come celebrate the festive season with Maxis Biggest Sale! For the month of December 2019 until 29 February 2020, Maxis and Hotlink customers can enjoy awesome promotions on smartphones, with even more deals to come. Literally Maxis’ biggest sale for the year, there is something for everyone!

Lifestyle
access_time 04 Dec 2019
brochures Fibre 5G-Ready

Upon approval from Malaysian Communication and Multimedia Commission (MCMC) to trial 200MHz of 3.5GHz C-band spectrum, Maxis successfully achieved 2.96Gbps for single user peak speeds, recording a new high at two of its trial sites in Subang Jaya recently. The new record further reinstates the position of Maxis being in the forefront of technology leadership for the nation’s 5G development.

Network
access_time 07 Jan 2020
brochures Allo signing

Maxis and Allo Technology Sdn. Bhd. (Allo), a wholly-owned subsidiary of Tenaga Nasional Berhad (TNB), will collaborate to provide greater access to fibre connectivity to more people and businesses in Cyberjaya and Bangsar South in the Klang Valley and Jasin in Malacca. Maxis and Allo today signed and exchanged an Access Agreement for the provision of High Speed Broadband (HSBB) Network Services

Enterprise
access_time 12 Dec 2019
Archives
Tags